Τι μαθαίνουν τα παιδιά από τα παραμύθια;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Τα παραμύθια έχουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη καρδιά των παιδιών. Σίγουρα, αυτή η αγάπη προς τα παραμύθια δεν είναι τυχαίο γεγονός καθώς μέσα από αυτά τα παιδιά μαθαίνουν πολλά πράγματα για τον κόσμο στον οποίο ζουν.

1. Το καλό κερδίζει στο τέλος.
Μια από τις ανησυχίες των γονιών είναι να προετοιμάσουν σωστά τα παιδιά τους για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον έξω κόσμο. Θέλουμε να ξέρουν ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αν και φαίνονται καλοί στο τέλος μπορεί να αποδειχθούν οι κακοί της υπόθεσης. Τα παραμύθια το μαθαίνουν αυτό στα παιδιά με τον πιο απλό τρόπο που υπάρχει. Καθώς μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά μπορούν να αντιλαμβάνονται και να επεξεργάζονται πιο εύκολα τα στοιχεία που τους δίνονται. Επίσης, το γεγονός ότι στο τέλος του παραμυθιού πάντα κερδίζει το καλό, είναι κάτι που γεμίζει το παιδί με γαλήνη και το καθησυχάζει ότι όλα θα πάνε καλά.

2. Όταν έχεις θέληση μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.
Συνήθως, οι ήρωες των παραμυθιών είναι απλά καθημερινά άτομα τα οποία έχουν πολλές ανασφάλειες και φόβους επάνω σε διάφορα ζητήματα της ζωής τους. Μέσα, όμως, από την ιστορία τους καταφέρνουν να ξεπερνάνε κάθε εμπόδιο και φόβο τους, ακόμα και εάν δεν είχαν την αυτοπεποίθηση στην αρχή της ιστορίας για να το κάνουν, για να πετύχουν τον στόχο τους.

3. Μαθαίνουν ότι κάθε πράξη έχει και αντίκτυπο.
Σε κάθε παραμύθι το ηθικό δίδαγμα δεν είναι ότι εάν είσαι καλός και τίμιος θα ζήσεις μια ζωή μέσα στα πλούτη σαν βασιλιάς. Αντιθέτως, αυτό που προσπαθεί να διδάξει ένα παραμύθι είναι ότι για κάθε μας πράξη υπάρχει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα για το οποίο θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε είτε είναι καλό είτε κακό.

4. Είναι για όλες τις ηλικίες. 
Ανεξάρτητα το πόσο χρονών μπορεί να είναι το παιδί μας ένα παραμύθι έχει οφέλη σε οποιαδήποτε ηλικία και οι απορίες που μπορούν να δημιουργηθούν με βάσει την ηλικία του κάθε παιδιού είναι αξιοσημείωτες με πολύ ενδιαφέρον.

5. Ανοίγουν νέους ορίζοντες στην φαντασία των παιδιών. 
Τα παραμύθια βοηθάνε ένα παιδί να δημιουργεί νέες εικόνες με αποτέλεσμα να εμπλουτίζεται η φαντασία του στο μέγιστο βαθμό. Και εάν καταφέρουν να διατηρήσουν αυτή την φαντασία και στην ενήλικη τους ζωή θα είναι πολύ τυχερά. Αφιερώστε λοιπόν και λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα σας, έτσι ώστε να διαβάσετε διάφορα παραμύθια μαζί με το παιδί σας και θα είναι μια από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις που θα έχετε αποκτήσει μαζί του.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

06/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
04/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
04/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
04/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
04/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι