Τα οφέλη που προσφέρει το σκάκι σε ένα παιδί

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Πάνω κάτω όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη που προσφέρει το σκάκι. Όσοι έχετε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο παιχνίδι, λίγο πολύ γνωρίζετε πόσο συναρπαστικό. Και όσοι δεν έχετε παίξει ποτέ, πιθανόν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναρωτιέται περί τίνος πρόκειται. Και στις δύο περιπτώσεις, ενδεχομένως αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι το μυστήριο αυτό παιχνίδι έχει τεράστια οφέλη για το παιδί σας.

Τα οφέλη που προσφέρει το σκάκι στο παιδί
Θα αναρωτηθεί κανείς ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να παίζει σκάκι. Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτος, θεωρείται γενικά ότι η ηλικία των 4-5 ετών είναι αυτή στην οποία συνήθως τα παιδιά μας κατανοούν τις βασικές αρχές του παιχνιδιού και μπορούν να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά από τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το σκάκι στα παιδιά.

1. Αυξάνει την νοημοσύνη
Όπως συμβαίνει με το σώμα μας, το οποίο χρειάζεται γυμναστική για να γίνει καλλίγραμμο, το ίδιο ακριβώς ισχύει με το μυαλό. Τα παιδιά παίζοντας σκάκι προσφέρουν στο μυαλό τους μια άνευ προηγουμένου αποτελεσματική γυμναστική. Κάτι που φυσικά θα τα βοηθήσει να ενισχύσουν την νοημοσύνη τους.

2. Αυξάνει την δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα
Οι πιθανές κινήσεις που δύναται να πραγματοποιηθούν σε μία παρτίδα σκάκι, έχουν μετρηθεί σε μερικές χιλιάδες. Οι συνδυασμοί στους οποίους επιδίδονται τα παιδιά είναι πολλοί και ενίοτε πολύπλοκοι. Τα παιδιά μαθαίνουν τρόπους ώστε να σκέφτονται ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία της σκακιέρας, τρόπους να επιτεθούν και αμυνθούν, σε έναν κόσμο που μετά από μία κίνηση μπορούν να ανατραπούν τα πάντα.

Διαβάστε επίσης: Τα καλύτερα επιτραπέζια για ηλικίες 3+

3. Βελτιώνει την ικανότητα μελέτης
Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που παίζουν σκάκι παρουσιάζουν βελτίωση στις σχολικές τους επιδόσεις. Αυτό είναι πολύ λογικό, αφ’ ενός γιατί το ίδιο το σκάκι απαιτεί μελέτη, στην οποία τα παιδιά προβαίνουν συνήθως με ευχαρίστηση, αφετέρου γιατί το μυαλό εξασκείται στην κατανόηση νέων τακτικών και μεθόδων. Στην ουσία, με τον τρόπο αυτό, η επεξεργασία νέων πληροφοριών γίνεται πιο απλή και οικεία.

4. Βελτιώνει την μνήμη
Ένα από τα οφέλη που προσφέρει το σκάκι στο παιδί είναι και η βελτίωση της μνήμης. Η μνήμη είναι η συγκεκριμένη εκείνη διαδικασία του εγκεφάλου η οποία επωφελείται ίσως περισσότερο από κάθε άλλη. Όχι μόνο γιατί το σκάκι συνοδεύεται από αρκετή θεωρία, την οποία το παιδί θα χρειαστεί να θυμάται, αλλά και γιατί η μνήμη επιστρατεύεται την ώρα του παιχνιδιού. Η απομνημόνευση των μελλοντικών συνεπειών μετά από κάθε ενδεχόμενη κίνηση είναι προαπαιτούμενο για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή κίνηση.

5. Βελτιώνει την συγκέντρωση
Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν είτε στα μαθήματα τους, είτε σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Ένα από τα χαρακτηριστικά οφέλη που χαρίζει το σκάκι στα παιδιά είναι ακριβώς αυτό. Ο βαθμός στον οποίο ένα παιδί μπορεί να αφοσιωθεί και να συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια μιας παρτίδας, είναι αξιομνημόνευτος. Δύσκολα θα υπάρξουν παιχνίδια τα οποία μπορούν να ανταγωνιστούν το σκάκι στον τομέα αυτό.

Συμπέρασμα για τα οφέλη που προσφέρει το σκάκι
Τέλος το σκάκι θα δώσει στο παιδί σας ένα σημαντικό μάθημα για την πορεία του, τόσο κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων όσο και στην μετέπειτα ζωή γενικότερα. Την αξία της ήττας. Διότι στο σκάκι, το παιδί σας θα μελετήσει την ήττα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα σκεφτεί τι έκανε λάθος. Θα μελετήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να την είχε αποφύγει. Και εν τέλει θα μάθει να την δέχεται με αξιοπρέπεια, καθώς και να σέβεται τον αντίπαλο του. Στο τέλος της ημέρας καμία ήττα δεν άξιζε τόσο όσο μια ήττα στο σκάκι.

Αν λοιπόν και εσείς θέλετε να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη που προσφέρει το σκάκι στο παιδί σας, δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε την υπέροχη αυτή δραστηριότητα μαζί του. Και φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι το σκάκι αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για διασκέδαση τις ημέρες που μένουμε σπίτι.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

06/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
04/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
04/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
04/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
04/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι