Προετοιμάζοντας το παιδί μας για το κόσμο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Ένα από τα πράγματα που θέλει κάθε γονιός να μάθει στο παιδί του είναι να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για τον έξω κόσμο. Γνωρίζοντας ότι θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον κόσμο μόνο του οι γονείς σκέφτονται με πιο τρόπο θα πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα ώστε το παιδί τους να είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει όταν θα βρίσκεται έξω από την ασφάλεια του σπιτιού και της οικογένειάς του. 

Σίγουρα σε κάθε άνθρωπο το αίσθημα της ανεξαρτησίας του και της αυτονομίας του είναι απαραίτητο και γι’ αυτό το αναζητάει σε κάθε του ενέργεια μέσα στην ημέρα. Έτσι το μόνο που μπορούμε να προσφέρουμε σαν γονείς είναι τα συμβουλεύουμε και να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν δεξιότητες που θα χρησιμοποιήσουν για να διαχειρίζονται διάφορες καταστάσεις μόνα τους.

Αρχικά, μια ικανότητα που θα χρειαστεί εξάσκηση και προσπάθεια για να την αποκτήσουν είναι η λήψη αποφάσεων σε διάφορα θέματα της καθημερινότητάς τους. Καλό είναι σαν γονείς να μην αποφασίζουμε εμείς για τα παιδιά μας. Με το να λέμε συνέχεια στα παιδιά μας τι να κάνουν αποτρέπουμε την διαδικασία να αναπτύξουν την σκέψη τους επάνω σε διάφορα θέματα και δεν νιώθουν αυτοπεποίθηση να πάρουν μια απόφαση από μόνα τους καθώς θεωρούν ότι εάν δεν την εγκρίνουν οι γονείς θα είναι λάθος. Πιο συνετό από την μεριά των γονιών είναι να δίνουμε την συμβουλή μας στο παιδί και διάφορες επιλογές που μπορεί να πάρει άλλα χωρίς να καταλήξουμε και στην απόφαση που πρέπει να πάρει. Το τι θα κάνει θα πρέπει να είναι δική του επιλογή έτσι ώστε να μπαίνει στην διαδικασία με το κάθε αποτέλεσμα που φέρνει η κάθε του απόφαση πως πρέπει να διαχειρίζεται την οποιαδήποτε κατάσταση καλείται να αντιμετωπίσει στο μέλλον

Επίσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός με τα δικά του χαρακτηριστικά και την δική του προσωπικότητα. Το ότι αναφερόμαστε στα παιδιά μας δεν σημαίνει ότι είναι ίδια με εμάς, ότι σκέφτονται το ίδιο με εμάς ή ότι θα έχουν την ίδια ζωή με εμάς. Πρέπει να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να αγαπάει, να σέβεται και να είναι πάντα ο πραγματικός του εαυτός. Ότι πρέπει να κάνει αυτό που πιστεύει και ότι με βάση τις δυνατότητες του και τα πιστεύω του να ανταποκρίνεται ανάλογα.

Τέλος, μην το συγκρίνεται με κανέναν άλλο καθώς ο καθένας μας είναι διαφορετικός και μοναδικός δεν υπάρχει κάποιος καλύτερος από εμάς τους ίδιους. Για παράδειγμα, το ότι ένας συμμαθητής του πράττει διαφορετικά από το παιδί σας και ίσως να φέρνει καλύτερα αποτελέσματα δεν σημαίνει ότι πρέπει να παροτρύνεται το παιδί σας να μοιάσει σε αυτόν τον συμμαθητή του. Αγκαλιάστε το παιδί σας με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του και μάθετέ του να τα αγαπάει όλα καθώς εάν άλλαζε κάτι δεν θα ήταν ο πραγματικός του εαυτός. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση, θα πιστεύει στον εαυτό του, δεν θα νιώσει ποτέ μειονεκτικά και δεν θα το βάλει ποτέ κάτω, καθώς θα έχει αυτό που πραγματικά χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στον έξω κόσμο… τον ίδιο του τον εαυτό.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

20/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
18/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
18/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
18/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
18/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι