ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αντιληφθεί ότι ένα παιδί μόλις φτάσει στην ηλικία των 3 ετών αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο τριγύρω του πιο έντονα με αποτέλεσμα οτιδήποτε αντικρίζει να του δημιουργεί απορία και την ερώτηση «Γιατί;»

Έχει φτάσει, λοιπόν, το σημείο όπου ως γονείς αναλαμβάνουμε ένα καθοριστικό ρόλο για το πώς το παιδί μας θα ανακαλύψει τις πτυχές του κόσμου που βρισκόμαστε και θα το βοηθήσει να καλλιεργήσει την ευφυΐα του. Έτσι καλό θα είναι όταν συμβεί αυτό να είμαστε προετοιμασμένοι και να χρησιμοποιήσουμε κάποιους τρόπους που βοηθάνε και εμάς αλλά και το παιδί σε αυτή την διαδικασία.

• Συζητήστε με το παιδί σας και ακούστε το
Για να μπορέσουμε να γνωρίσουμε στο παιδί μας τον κόσμο μας πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε εμείς το δικό του. Κάθε παιδί σε μικρή ηλικία θεωρεί ότι όλοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο έτσι όπως το αντιλαμβάνεται το ίδιο. Σ’ αυτό το στάδιο, στο παιδί αναπτύσσεται η ανάγκη να μάθει και να εξερευνήσει ότι μπορεί να δει τριγύρω του. Νιώθει την ανάγκη να έχει την προσοχή σας και μέσα από αυτήν να παίρνει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που του δημιουργούνται. Επίσης, χαίρεται πολύ όταν συζητάτε μαζί του κάνοντας του διάφορες ερωτήσεις και ζητώντας του να βρει την απάντηση ή απλά να εκφράσει ελεύθερα την άποψη του, βοηθώντας το να αναπτύξει την ικανότητα της σκέψης του.  

Πείτε του ιστορίες
Όλοι οι ειδικοί προτείνουν να διαβάζουμε και να λέμε διάφορες ιστορίες κάθε μέρα στα παιδιά μας από μικρή ηλικία. Ο λόγος είναι απλός, ακόμα και από την πιο απλή ιστορία το παιδί μαθαίνει πολλά νέα πράγματα για τον κόσμο που μεγαλώνει και δημιουργεί διάφορες εικόνες γι’ αυτόν. Επιπλέον, διαβάζοντας βιβλία βοηθάμε στην γλωσσική του ανάπτυξη και του εξάπτουμε το ενδιαφέρον του για να γνωρίσει ένα τελείως νέο κόσμο μέσα από τα σύμβολα και την σημασία τους.

• Εξερευνήστε μαζί τον κόσμο
Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που τα αμέτρητα «γιατί;» των παιδιών θα ξεπεράσουν τα όρια της υπομονής μας, καθώς και τις απαντήσεις που διαθέτουμε για τα όσα ερωτήματα που του έχουν δημιουργηθεί. Αρπάξτε, λοιπόν, την ευκαιρία και περάστε πολύτιμο χρόνο με το παιδί σας ψάχνοντας αυτή την απάντηση που δεν διαθέτετε ούτε εσείς και εξερευνήστε μαζί τα «μονοπάτια» που έχει βρει και θέλει να γνωρίσει βοηθώντας το να χτίσει μια δυνατή προσωπικότητα.

• Δείτε τον κόσμο από κοντά
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει ένα παιδί τον κόσμο από το να τον νιώσει. Πηγαίνετε βόλτες και αφήστε το να έρθει σε επαφή με ότι μπορεί να δει σε μια βόλτα και να του προκαλέσει το ερέθισμα που χρειάζεται για να εξερευνήσει τα πράγματα τριγύρω του. Αφήστε το να επεξεργαστεί ένα λουλούδι, ένα ζώο που θα δει και απαντήστε του σε κάθε απορία που θα του δημιουργηθεί. Σίγουρα ,στο τέλος, η ανάμνηση και το βίωμα που δημιουργείται στο παιδί είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει τον κόσμο.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

17/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
17/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
17/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
17/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
17/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι