Πώς να μάθετε το παιδί να μοιράζεται

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Όταν το παιδί είναι σε μικρή ηλικία αρκετές φορές του είναι δύσκολο να μοιράζεται τα πράγματα με άλλα παιδάκια ή πράγματα με τα οποία ασχολείται εκείνη την στιγμή, είτε είναι δικά του είτε όχι. Επειδή είναι δύσκολο σε αυτή την ηλικία να το αντιληφθεί από μόνο του τι είναι σωστό κοινωνικά και τι όχι, καλό είναι να χρησιμοποιούμε κάποιους τρόπους που θα το βοηθήσουν να αποβάλλει αυτή την συνήθεια.

1.«Σειρά μου, τώρα».
 Ένας ωραίος τρόπος για να αρχίσει το παιδί να μοιράζεται είναι όταν ασχολείται με ένα παιχνίδι αρκετή ώρα να πάτε δίπλα του και να του πείτε ότι έχει έρθει η δική σας σειρά για να παίξετε με το συγκεκριμένο παιχνίδι. Όταν περάσει λίγη ώρα ξαναδώστε του το παιχνίδι και πείτε του ότι τώρα είναι πάλι η σειρά του να παίξει. Συνεχίστε την διαδικασία για λίγη ώρα.

2. «Μπράβο».
Όταν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δίνει σημάδια για να μοιραστεί πράγματα με άλλα παιδάκια τότε πείτε του μπράβο για την χειρονομία του αυτή. Με αυτό τον τρόπο του δίνεται το αίσθημα της ευχαρίστησης και θα θελήσει να το ξανακάνει έτσι ώστε να το επιβραβεύσετε πάλι.

3. Δώστε του χρόνο. 
Μην το πιέσετε να δώσει ένα από τα παιχνίδια του εάν εκείνη την ώρα δεν έχει την διάθεση να το κάνει. Με το να επιμείνετε το μόνο που θα πετύχετε είναι την αντίδρασή του. Αντιθέτως, ενημερώστε το ότι καταλαβαίνετε γιατί δεν θέλει να δώσει το παιχνίδι του αλλά εξηγείστε του την χαρά που θα έχει όταν μοιραστεί το παιχνίδι με έναν φίλο του, όταν νιώσει έτοιμο να του το δώσει.

4. Αποφύγετε την "κτήση".
Γενικότερα, αποφύγετε τις εκφράσεις «Αυτό είναι του μπαμπά μην το πειράζεις» ή «Αυτό είναι της μαμάς». Το παιδί καταλαβαίνει ότι σε ότι πράγμα αναφέρει την λέξη « δικό μου» έχει και την ισχύ να κάνει ότι θέλει με αυτό. Καλό, λοιπόν, είναι εάν θέλουμε να του λέμε να σταματήσει να ασχολείται με κάτι να του το λέμε ξεκάθαρα και όχι χρησιμοποιώντας τις παραπάνω εκφράσεις.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

20/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
18/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
18/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
18/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
18/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι