Γιατί ο προσωπικός χρόνος παιχνιδιού είναι σημαντικός σε κάθε ηλικία;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Ο προσωπικός χρόνος παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός για κάθε ηλικία. Πρόκειται στην ουσία για τον χρόνο το οποίο το παιδί κάθε ηλικίας αφιερώνει στα παιχνίδια του, ναι μεν με την επίβλεψή σας αλλά χωρίς την συμμετοχή σας. Είτε πρόκειται για ένα μωρό, είτε για ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας, οι λόγοι για να το αφήσετε να παίξει μόνο του είναι πολλοί. Μάλιστα, από 18 μηνών και μετά, ένα παιδί είναι σε θέση να παίζει άνετα μόνο του για περισσότερο από 45 λεπτά.

Μάλιστα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να χαθείτε εντελώς από το οπτικό τους πεδίο. Κατά την διάρκεια αυτού του χρόνου το παιδί σας θα πρέπει να νιώθει ότι είναι μόνο του, όχι παρατημένο φυσικά αλλά ότι δεν έχει επίβλεψη από κάποιον. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αφιερώσετε τον χρόνο αυτό για να κάνετε τις δικές σας δουλειές και να το παρακολουθείτε μέσω κάποιου μόνιτορ ή γενικά «με ματιές στα κλεφτά».

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο προσωπικός χρόνος παιχνιδιού;
Κατά την διάρκεια που το παιδί παίζει μόνο του, είναι υπεύθυνο για κάθε τι που κάνει. Αυτό σημαίνει ότι αν του πέσει κάποιο παιχνίδι, θα πρέπει να το πιάσει μόνο του. Σε γενικές γραμμές, αυτό θα τους διδάξει ότι κάθε τι που κάνουν έχει και μια συνέπεια καθώς και το πώς να επιλύουν τα βασικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Και φυσικά να μην τα περιμένουν όλα στο έτοιμα στο χέρι. Πάμε όμως να δούμε λίγο πιο αναλυτικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο προσωπικός χρόνος παιχνιδιού σε ένα παιδί.

Αυξάνει την αυτοπεποίθησή τους
Αφήνοντας το παιδί να νομίζει ότι είναι εντελώς μόνο του, βοηθάει στο να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή του και να νιώσει ότι οι γονείς του το εμπιστεύονται. Μάλιστα, εάν παρουσιαστεί κάποια δυσκολία και την επιλύσουν μόνοι τους, νιώθουν ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αρχίζουν να βασίζονται περισσότερο στις ικανότητές τους.

Ανεξαρτησία και αίσθηση αυτοσυντήρησης
Αρκετοί γονείς θεωρούν ότι όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τα παιδιά τους, είναι ασφαλέστερο για αυτά. Κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε σωστό, αφού τα περισσότερα παιδιά ότι επικίνδυνο θέλουν να δοκιμάσουν θα το κάνουν όταν είστε και εσείς εκεί για να τα προστατέψετε. Ο προσωπικός χρόνος παιχνιδιού, είναι ένας τρόπος να μάθουν την ανεξαρτησία και την αυτοσυντήρηση. Φυσικά εσείς θα πρέπει να έχετε διαμορφώσει έναν χώρο απόλυτα ασφαλή, έτσι ώστε ακόμη και αν πέσει να μην χτυπήσει σοβαρά. Αλλά ακόμη και τότε, το παιδί θα αρχίσει να προσέχει περισσότερο, γνωρίζοντας τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια «σκανταλιά».

Ο προσωπικός χρόνος παιχνιδιού αυξάνει την δημιουργικότητα και την φαντασία τους
Όταν ένα παιδία παίζει μόνο του, βρίσκει αρκετούς τρόπους να διασκεδάσει, αφού χρησιμοποιεί την φαντασία και την δημιουργικότητά του. Αφήνοντάς το να επιλέξει μόνο του το σενάριο του παιχνιδιού, θα το βοηθήσει να βελτιώσει ένα δημιουργικό χαρακτήρα. Ακόμη δηλαδή και αν αφήνετε το παιδί σας με τα ίδια παιχνίδια κάθε μέρα, θα δείτε ότι σιγά σιγά ο τρόπος με τον οποίο θα παίζει θα αρχίσει να διαφοροποιείται.

Ελεύθερος χρόνος για τους γονείς
Όπως είπαμε η επίβλεψη θα πρέπει πάντα να υπάρχει. Ο προσωπικός χρόνος παιχνιδιού δεν σημαίνει ότι το παιδί είναι 100% ελεύθερο να κάνει ότι θέλει. Καλώς ή κακώς θα πρέπει να βάζουμε όρια στα παιδιά μας. Το καλό είναι ότι μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που θα παίζει μόνο του και να τον αφιερώσετε στον σύντροφό σας ή σε κάποια άλλη δουλειά. Συνεχώς τονίζουμε ότι ο προσωπικός χρόνος των γονιών είναι επίσης σημαντικός, αφού όταν είμαστε εμείς καλά μπορούμε να φερθούμε και καλύτερα στα παιδιά μας.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

17/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
17/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
17/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
17/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
17/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι