Όταν ξεκινάει η ανεξαρτησία των παιδιών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Από την νηπιακή ηλικία, κιόλας, το παιδί αρχίζει να δείχνει σημάδια για την διεκδίκηση της ανεξαρτησίας του. Το θέμα είναι ότι σαν γονείς αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε πώς να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση όταν τα πράγματα που θέλει να διαχειριστεί μόνο του είναι παράλογα; Να το αφήσουμε να το διαχειριστεί με τον τρόπο που πιστεύει ώστε να του αφήσουμε χώρο στην εξέλιξη της ανεξαρτησίας του ή να του το απαγορεύσουμε;
Η απάντηση είναι ότι όλα χρειάζονται μέτρο.

Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να ζητάνε να κάνουν μόνα τους πράγματα σε ηλικία 2-3 ετών. Βέβαια, το πόσο επίμονο μπορεί να είναι το κάθε παιδί έχει να κάνει και με τον χαρακτήρα του παιδιού. Αρκετές φορές με αυτήν την κατάσταση υπάρχουν νεύρα κάτι που δεν είναι ευχάριστο ούτε για τους γονείς ούτε για το παιδί αλλά από την άλλη οι γονείς κατανοούν ότι το παιδί έχει την ικανότητα να αντιληφθεί ότι είναι μια αυτόνομη προσωπικότητα η οποία πρέπει να βασίζεται στον εαυτό της. Γι’ αυτό, εάν κάτι του πάρει πολύ περισσότερη ώρα από ότι θα έκανε εάν το βοηθούσατε εσείς δεν πειράζει έχετε υπομονή καθώς η προσπάθεια του αυτή αξίζει τον κόπο, γιατί μέσα από αυτήν θα αναπτύξει την αυτοπεποίθηση του και άλλες νέες δεξιότητες.

Παρ’ όλα αυτά, θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να του πείτε όχι σε κάτι που θα ζητήσει και τότε θα είναι που θα το απαιτεί περισσότερο να το κάνει μόνο του. Σ’ αυτήν την περίπτωση μη χάσετε την ψυχραιμία σας και μιλήστε του ξεκάθαρα για το τι θέλετε να κάνει μόνο του και τι όχι. Εξηγείστε του ότι κάποια πράγματα πρέπει να συνεχίσετε να τα κάνετε ακόμα μαζί καθώς μπορεί να αποδειχτούν επώδυνα.

Επίσης, κάτι που μπορεί να κάνετε για να ξεφύγετε από τις δύσκολες καταστάσεις και αντιπαραθέσεις με το παιδί είναι να το ξεγελάσετε με τρόπους που δεν θα το καταλάβει. Για παράδειγμα, εάν ζητάει να κόψει μόνο του το μεσημεριανό πείτε του εντάξει και δώστε του ένα πλαστικό μαχαίρι που δεν κόβει. Γενικότερα, το να υπάρχουν ελιγμοί από την μεριά των γονιών σε σχέση με τα παιδιά τους είναι κάτι που θα σας βοηθήσει σε αρκετά επίπεδα.

Τέλος, αν και το παιδί σας θα αναζητάει την ανεξαρτησία του συχνά, θα υπάρχουν πολλές φορές που θα χρειάζεται την καθοδήγησή σας καθώς δεν μπορεί ακόμα να πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις. Γι’ αυτό δώστε του τις κατάλληλες συμβουλές και ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του με την αγάπη σας.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

06/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
05/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
05/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
05/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
05/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι