Ενημερώστε το παιδί σας για την σωστή διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Ένα θέμα που απασχολεί πλέον πιο άμεσα τους γονείς είναι το πόσο σύντομα τα παιδιά τους έρχονται σε επαφή με τον κόσμο του διαδικτύου και τα social media. Γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τα παιδιά μας όσο το δυνατόν συντομότερα και ολοκληρωμένα για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες καταστάσεις που μπορούν να προέλθουν από την λάθος χρήση τους.

Όταν, λοιπόν μπείτε στη διαδικασία αυτή θυμηθείτε ότι όσο δύσκολο και να είναι θα πρέπει να είσαστε 100% ειλικρινής και να παρουσιάσετε πραγματικά γεγονότα ώστε να γίνει σαφές το πόσο σοβαρό ζήτημα είναι η σωστή διαχείριση της οποιαδήποτε ενέργειας στο ίντερνετ. Η αλήθεια είναι ότι πολλά παιδιά έχουν την ανάγκη να ανεβάζουν στο ιντερνέτ την οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του και να την μοιράζονται μέσα σ’ αυτό. Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι τα social media δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως προσωπικά ημερολόγια.

Ενημερώστε το, λοιπόν, για τις παγίδες που μπορεί να κρύβει αυτή η καθημερινή του πράξη. Δείξτε του άρθρα από εφημερίδες, ή ρεπορτάζ από ειδήσεις που αναφέρονται σε περιπτώσεις παιδιών που πίστευαν ότι με το να κάνουν κάποια δημοσίευση ήταν μια αθώα κίνηση, η οποία όμως τα οδήγησε σε δύσκολες καταστάσεις χωρίς να το περιμένουν. Εξηγείστε του ότι όταν κάτι ανεβαίνει στο ίντερνετ παραμένει εκεί για πολύ καιρό. Οπότε θα πρέπει να σκέφτονται πολύ καλά εάν αυτό που θέλουν να δημοσιεύσουν δεν πρόκειται να τους φέρει σε δύσκολη θέση στο μέλλον ακόμα και εάν τώρα δεν το καταλαβαίνουν. Να κάνουν δημοσιεύσεις που θα σέβονται τον εαυτό τους και δεν θα νιώσουν άβολα σε περίπτωση που το δει ένας δικός τους άνθρωπος.

Εξηγείστε ότι δεν θα πρέπει να αναφέρουν πουθενά πληροφορίες που μπορούν να αποβούν μοιραίες. Ενημερώστε ότι δεν πρέπει να γράφουν πουθενά προσωπικά στοιχεία όπως είναι το τηλέφωνο, η διεύθυνση κτλ. Όπως, επίσης, να αποφεύγουν δημοσιεύσεις με το που βρίσκονται ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δυστυχώς, όσες ρυθμίσεις και να έχουν κάνει για το απόρρητο είναι πολλές οι πιθανότητες να βλέπει κάποιος την πληροφορία αυτή ενώ δεν θα έπρεπε.  

Τέλος, και σημαντικότερο απ’ όλα είναι να πείτε στο παιδί σας ότι έτσι όπως δεν θα μιλούσε με έναν άγνωστο στο δρόμο και δεν θα του έδινε πληροφορίες για την ζωή του την ίδια στάση ακριβώς θα πρέπει να κρατήσει και με τους άγνωστους από το ίντερνετ. Συμβουλέψτε το ότι σε περίπτωση που υπάρξει κάποιος άγνωστος που είναι επίμονος στον να γνωριστεί μαζί με το παιδί σας θα πρέπει να σας ενημερώσει κατευθείαν για να το βοηθήσετε να αποφύγει αυτή την άβολη κατάσταση.

Με το να του κάνετε μια πλήρη ενημέρωση για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει στο διαδίκτυο, θα το βοηθήσετε να τους συνειδητοποιήσει και να τους αποφύγει από μόνο του. Παρ’ όλα αυτά και εσείς οι ίδιοι θα πρέπει να βρίσκεστε σε επιφυλακή έτσι ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε και να διακρίνετε τον οποιονδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο και να απευθυνθείτε στους αρμόδιους από την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος όπου κρίνετε ότι είναι απαραίτητο.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

20/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
19/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
19/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
19/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
19/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι