Τα σημάδια της κατάχρησης του διαδικτύου στο παιδί

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Το διαδίκτυο στη σημερινή εποχή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των παιδιών. Η αλήθεια είναι ότι η χρήση του διαδικτύου μπορεί να έχει πολλά οφέλη σε ένα παιδί όταν αυτό γίνεται με σύνεση και με παρακολούθηση από τον ίδιο τον γονέα. Εάν όμως ο τρόπος χρήσης δεν έχει όρια και επίβλεψη τότε η επίδραση του διαδικτύου στο παιδί γίνεται αρνητική. Γι’ αυτό, θα ήταν συνετό από την μεριά των γονέων να παρακολουθούν και να αντιλαμβάνονται κάποια σημάδια που δημιουργούνται από την κατάχρηση του διαδικτύου και να επεμβαίνουν άμεσα για να βοηθήσουν το παιδί τους. 
Αν λοιπόν αντιληφθείτε κάποιες από τις παρακάτω αρνητικές συμπεριφορές που αποκτάει το παιδί χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή, καλό είναι να το απομακρύνετε σιγά σιγά από αυτή την συνήθεια.

1. Απόσπαση προσοχής
Ένα βασικό χαρακτηριστικό που αναπτύσσεται χρησιμοποιώντας υπερβολικά το διαδίκτυο είναι η απόσπαση προσοχής ενός παιδιού. Οι πληροφορίες που βρίσκει στο δευτερόλεπτο μέσα στο διαδίκτυο καθιστούν αδύνατο να τις φιλτράρει όλες ο εγκέφαλος του με συνέπεια να βρίσκεται σε σύγχυση και να αδυνατεί να επεξεργαστεί τα δεδομένα που υπάρχουν είτε βρίσκεται μπροστά από μια οθόνη είτε όχι. 

2. Έλλειψη κοινωνικότητας
Η δημιουργία των ανθρώπινων σχέσεων είναι μια διαδικασία καθώς απαιτεί αρκετή προσπάθεια και υπομονή. Με το να περνάει ώρες ένα παιδί μπροστά στην οθόνη το εμποδίζει από το να εξασκηθεί στο κομμάτι της επικοινωνίας με άλλο κόσμο. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το παιδί να δυσκολεύεται να κοινωνικοποιηθεί και να μην μπορεί να κάνει  εύκολα φίλους.

 

3. Ο υπολογιστής είναι το παιχνίδι του
Σίγουρα μέσω του διαδικτύου υπάρχουν πολλές εφαρμογές παιχνιδιών που μπορούν να απασχολήσουν ένα παιδί. Όταν όμως το παιδί έχει ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι, αυτό που θα πρέπει να επιλέγει ως επί τον πλείστον είναι τα φυσικά παιχνίδια και οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Εάν βρεθείτε στην περίπτωση που το παιδί σας προτιμάει να παίζει με μια οθόνη είναι ένα καμπανάκι στο οποίο πρέπει να δώσετε και την ανάλογη σημασία. 

4. Το διαδίκτυο γίνεται η μοναδική χαρά του
Ένα σοβαρό αντίκτυπο που έχει η κατάχρηση του διαδικτύου στη συμπεριφορά ενός παιδιού είναι να μην βρίσκει ενδιαφέρον και χαρά σε τίποτα άλλο εκτός από τον υπολογιστή. Αυτό μπορείτε να το αναληφθείτε σε μια εξωτερική κοινωνική δραστηριότητα όπως είναι ένα πάρτυ ή μια βόλτα. Όταν παρατηρούμε ότι το παιδί μας απομονώνεται και το μόνο που ανυπομονεί είναι να γυρίσει σπίτι ώστε να ασχοληθεί πάλι με τον υπολογιστή. Αυτό είναι μια σοβαρή ένδειξη εξάρτησης του παιδιού σας από το διαδίκτυο για την οποία θα πρέπει να δράσετε άμεσα και ίσως με την βοήθεια ενός ειδικού.

5.  Αναβάλλει και ξεχνάει
Ο κόσμος του διαδικτύου μπορεί να συναρπάσει εύκολα ένα παιδικό μυαλό. Γι’ αυτό τον λόγο μπορεί να περνάει αρκετή ώρα μπροστά από την οθόνη με αποτέλεσμα να ξεχνάει ή να αναβάλλει πράγματα που έχει να κάνει. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να του ορίσετε την ώρα που μπορεί να ξοδεύει στο διαδίκτυο και να είσαστε ακριβής σ’ αυτό.

Μια καλή συμβουλή για τους ίδιους τους γονείς ώστε να κάνουν το παιδί τους να αντιληφθεί από μόνο του τα όρια που πρέπει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο είναι να είναι οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Πάντα το σημαντικότερο πρότυπο για τα παιδιά είναι οι γονείς τους. Με  το να μην χρησιμοποιούμε και εμείς οι ίδιοι τον υπολογιστή για αρκετές ώρες ή τουλάχιστον όχι μπροστά τους ,αυτόματα περνάνε και τα σωστά μηνύματα που θέλουμε να γνωρίζει και να αντιλαμβάνεται από μόνο του το παιδί μας.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

06/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
04/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
04/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
04/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
04/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι