Οι Γονείς λένε για εμάς

Διάβασμα παιδιών: Ναι, υπάρχουν τρόποι να γίνει ευκολότερο!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Για το σχολείο

Περιγραφή

Είχες υπάρξει στη θέση του παιδιού σου κι είχες την ίδια ακριβώς αντίδραση: προτιμούσες το παιχνίδι από το διάβασμα! Σωστά; Σωστά, οπότε μην γκρινιάζεις τώρα, ότι σε ζορίζει πάρα πολύ η μελέτη του παιδιού σου!

Μπορεί το διάβασμα των παιδιών να είναι μια δύσκολη δουλειά αλλά σίγουρα υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το κάνεις ευκολότερο και σίγουρα αποδοτικότερο. Το κυριότερο που πρέπει να έχεις κατά νου είναι πώς το παιδί σου χρειάζεται να του οργανώσεις το χρόνο του, αλλά και να του υποδείξεις τον τρόπο που θα πρέπει να διαβάσει ώστε να κατανοεί γρήγορα, αλλά και ευχάριστα το μάθημά του. Κι επειδή αποτελείς παράδειγμα προς μίμηση, ένα καλό κόλπο είναι να πάρεις το αγαπημένο σου βιβλίο και να καθίσεις κι εσύ δίπλα στο παιδί σου και να διαβάσετε ταυτόχρονα.

Να θυμάσαι ότι όπως κι εσύ ήθελες βοήθεια όταν ήσουν παιδί, έτσι και στο δικό σου θα πρέπει να είσαι πάντοτε πρόθυμος να βοηθήσεις. Μην γκρινιάζεις όταν θα έχει απορίες για ένα θέμα, είναι κάτι απόλυτα λογικό!
Εξίσου σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι κανείς άνθρωπος δεν λειτουργεί καλά υπό πίεση. Οπότε μην το πιέζεις για να βγάλει μια συγκεκριμένη ύλη, ούτε να διαβάζει με τις ώρες συνεχόμενα. Τουναντίον να γνωρίζεις ότι η συγκέντρωση ενισχύεται με μικρά διαλείμματα.

Καλό θα είναι επίσης να του έχεις φτιάξει το χώρο μελέτης του. Το να ξέρει ότι έχει ένα χώρο αποκλειστικά για το διάβασμά του, είναι κάτι που βοηθάει τη ψυχολογία του παιδιού, και το κυριότερο: Το βοηθάει να οργανωθεί! Ιδανικά, η καταλληλότερη επιλογή είναι ένα άνετο γραφείο με συρτάρια και ράφια, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, ένα οποιαδήποτε τραπέζι σε κάποιο δωμάτιο εξυπηρετεί. Ακόμα και αν ο μόνος διαθέσιμος χώρος είναι το τραπέζι της κουζίνας, είναι σημαντικό τις ώρες μελέτης η κουζίνα να λειτουργεί μόνο ως γραφείο.

Κι όταν βρεθεί ο χώρος που το βολεύει καλό είναι να αφαιρέσεις οτιδήποτε μπορεί να αποσπά την προσοχή, όπως τυχόν ακαταστασία πάνω στο γραφείο, περιττά βιβλία και μολύβια, ανοιχτές πόρτες ή μουσική, κινητά και υπολογιστές. Η μελέτη θέλει ησυχία. Οργάνωσε τα συρτάρια με τα απαραίτητα, άφησε σε ένα κουτί μολύβια, γόμες, ξύστρες, χάρακες, μαρκαδόρους, πρόχειρα χαρτιά κι άλλα ώστε να μην ψάχνει. Τέλος προμηθεύσου ένα φωτιστικό με κατάλληλη λάμπα για μελέτη, βάλε ένα μαξιλάρι στο κάθισμα κι άφησε στο τραπέζι ένα μπουκάλι νερό κι ένα μεγάλο ρολόι για να παρακολουθεί την ώρα.

Όμως η συμβουλή μου που είναι η σημαντικότερη όλων είναι μια και περικλείεται στην εξής φράση: Μην κατακρίνεις το παιδί σου για κάτι που δεν καταφέρνει. Μην έχεις καραμέλα στο στόμα την ατάκα «Εγώ στην ηλικία σου ήξερα καλύτερη ορθογραφία, ή π.χ. την αριθμητική την έπαιζα στα δάχτυλα».
Δείξε την απαιτούμενη κατανόηση αν δεν μπορεί να καταλάβει κάτι. Συμβούλευσε το να μην ντραπεί που δεν κατάλαβε κάτι και καλό θα είναι να ρωτήσει την επόμενη μέρα τη δασκάλα του. Αν δεν προλάβει να τελειώσει, κάποια φορά, όλα όσα έχει για την επόμενη μέρα, γράψε ένα σημείωμα στη δασκάλα κι εξήγησε τους λόγους που δεν πρόλαβε.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

23/04/2023

Tο κορυφαίο διεθνές τριαθλητικό event XTERRA Off Road Triathlon / Aquathlon, ήρθε στην Ελλάδα το 2013 στη Λίμνη Πλαστήρα.

Βουλιαγμένη
22/04/2023

Tο κορυφαίο διεθνές τριαθλητικό event XTERRA Off Road Triathlon / Aquathlon, ήρθε στην Ελλάδα το 2013 στη Λίμνη Πλαστήρα.

Χαλάνδρι
27/01/2023

Μία μέρα με αθλητικές δραστηριότητες και χορό, είναι μία γεμάτη μέρα που θα θέλουν να ζήσουν ξανά και ξανά. 

Μαρούσι
27/01/2023

Ακόμα και η προπόνηση μπορεί να γίνει οικογενειακή υπόθεση, στο Αθλητικό Κέντρο Δαΐς! 

Μαρούσι
27/01/2023

Η Physiathlon Soccer Academy έχει τμήματα Κ6-Κ8-Κ10-Κ12 που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα.

Παλλήνη

Επιχειρήσεις

Οι Παιχνιδοπλασίες αποτελούν ένα νεοσύστατο πολυχώρο πρότυπο, δημιουργημένος από θεραπευτές και συγκροτείται από το αρμόδιο εξειδικευμένο προσωπικό.

Tο κέντρο ξένων γλωσσών Eρμιόνη Παππά προσφέρει μαθήματα αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών και ισπανικών σε παιδιά άνω των 6 ετών και ενήλικες.

Σταματάει άραγε ποτέ η μάθηση και η εξέλιξη ενός ανθρώπου; Η ερώτηση σχεδόν ρητορική…

Στον βρεφονηπιακό σταθμό Παιδικοί Ορίζοντες υποστηρίζετε η προσέγγιση της γνώσης μέσα από το παιχνίδι, την παρατήρηση και τη διερεύνηση.

Το "Ρόδι & Ροδάνι" αποτελεί ένα χώρο μελέτης, ο οποίος απευθύνεται σε παιδιά από ηλικίας 4 έως 12 χρονών.

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
76
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
31
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
73
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
23
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
22
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι