Αξίες που πρέπει να ξέρει το παιδί σου από μικρή ηλικία

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Το να γίνεσαι γονιός σημαίνει ότι σου δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσεις να μεγαλώσει ένας νέος άνθρωπος με τις αξίες που χρειάζεται αυτός ο κόσμος για να γίνει καλύτερος. Γι’ αυτό συνετό είναι από την μεριά ενός γονέα εκτός από την μόρφωση του παιδιού του να δώσει αρκετή βάση στις αξίες που θα μάθει στο παιδί του, για να διαμορφώσει μια δυνατή και ισορροπημένη προσωπικότητά που θα μπορέσει να γίνει κομμάτι μιας καλύτερης κοινωνίας για το μέλλον.

Μια από τις πρώτες αξίες που πρέπει να μάθει ένα παιδάκι είναι η ισότητα που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους. Να αντιλαμβάνεται ότι ο καθένας μας αξίζει το σεβασμό από τον άλλον, είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι, είτε είναι ψηλός είτε κοντός, είτε μεγάλος είτε μικρός, κτλ. Με αυτό τον τρόπο δεν θα σέβεται μόνο τους γύρω του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με τον σεβασμό, θα μπορέσετε να του μάθετε και την έννοια του να κάνει πράγματα που θέλει ακόμα και εάν στο τέλος αποδειχτούν ότι ήταν λάθος. Δείξτε του ότι πρέπει να «αγκαλιάζει» κάθε λάθος που μπορεί να κάνει καθώς αυτό θα είναι που θα το βοηθήσει να εξελιχθεί στην ζωή του.

Σίγουρα, το να μάθουμε το παιδί μας να είναι καλός μαθητής και να παίρνει καλούς βαθμούς είναι σημαντικό. Αλλά πιο σημαντικό από την βαθμολογία του είναι η γνώση η ίδια που αποκτάει από το να διαβάζει. Πρέπει να το μάθουμε να κατανοεί ότι το να έχει γνώση για πολλά πράγματα, που θα τα χρησιμοποιήσει στην ζωή του, είναι πιο σημαντικό από ένα καλό βαθμό σε έναν έλεγχο. Ένα, επιπλέον, πράγμα που είναι χρήσιμο να μάθετε στο παιδί σας είναι ότι το να ζητάει βοήθεια δεν είναι ούτε κακό, ούτε υποδηλώνει κάποια αδυναμία για το άτομο που την ζητάει. Ενθαρρύνετε το με το να σας ζητάει βοήθεια, για πράγματα που προσπάθησε πολύ να κάνει αλλά δεν τα κατάφερε, χωρίς να του ασκείται κριτική.

Ένα βασικό εφόδιο που πρέπει να μάθετε στο παιδί σας είναι να μην φοβάται να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Εξηγείστε του ότι όταν θεωρεί ότι τον αδικεί κάποιος δεν είναι κακό να υπερασπιστεί την δικιά του άποψη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να χαθεί ο σεβασμός για τον απέναντι του. Μάθετε το να έχει τη δική του άποψη και να είναι αυτό που ελέγχει τον εαυτό του και κανένας άλλος. Εάν θέλει να κάνει κάτι να το κάνει επειδή το θέλει εκείνο και όχι επειδή θα το κάνουν όλοι στην παρέα του ή επειδή είναι της μόδας. Βοηθήστε το να μάθει να φιλτράρει όλα τα ερεθίσματα που θα έχει στην ζωή του και να μπορεί να κρατάει αυτά που πραγματικά το ενδιαφέρουν και τα υπόλοιπα να τα αποβάλλει χωρίς να έχει κάποιον δισταγμό επειδή μπορεί να μην ταιριάζουν με το γενικό σύνολο.

Τέλος, ένα πολύ σημαντικό μάθημα για το μικρό σας είναι η διαδικασία στον να του μάθετε να σέβεται το περιβάλλον. Πρέπει να μάθει ότι η φύση είναι το πραγματικό του σπίτι και ας μην υπάρχουν τοίχοι τριγύρω από αυτό. Μάθετέ το, ότι όπως θα σεβότανε τα πράγματα στο σπίτι και δεν θα τα κατέστρεφε ή θα τα βρώμιζε έτσι ακριβώς πρέπει να πράττει και με το περιβάλλον. Η φύση είναι άμεσα συνδεδεμένη καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας και αυτό είναι μια αρχή την οποία κάθε παιδί θα πρέπει να την γνωρίζει, έτσι ώστε να καταφέρει η νέα γενιά να κλείσει τις ανοιχτές πληγές που δημιουργήθηκαν από λάθη του παρελθόντος.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

26/04/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
26/04/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
26/04/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
26/04/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
26/04/2024

Σε μια πόλη όπου η βροχή είναι καθημερινό φαινόμενο, βρίσκεται το ομπρελομαγαζάκι. Ένα μαγαζάκι απ’ όπου μπορεί κανείς να αγοράσει την γκρι ή τη μαύρη

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι