Η σημασία του κατοικίδιου στην ζωή του παιδιού μας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Αποτελέσματα από πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν δείξει ότι το να μεγαλώνουν τα παιδιά μας με ένα κατοικίδιο τους προσφέρει πολλά οφέλη σε αρκετά στάδια της ανάπτυξής του. Είτε σωματικά, είτε ψυχικά και συναισθηματικά.

Παρ’ όλα αυτά όταν μια οικογένεια μπει στην διαδικασία να αποκτήσει ένα κατοικίδιο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ένα ζωάκι δεν είναι ένα παιχνίδι το οποίο μόλις το βαρεθούμε μπορούμε να το παρατήσουμε στην άκρη και να μην ξανά ασχοληθούμε με αυτό. Όταν μια οικογένεια θέλει ένα κατοικίδιο θα πρέπει να είναι 100% σίγουρη ότι είναι έτοιμη να αποκτήσει ένα νέο μέλος στην οικογένειά της, καθώς τα κατοικίδια ζώα αποτελούν ακριβώς αυτό… ένα μέλος της οικογένειας μας. Θα πρέπει να είσαστε έτοιμοι να δώσετε πολύ αγάπη και να δείξετε μεγάλη υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντί του.

Με το να αποκτάει ένα παιδί μια σχέση με ένα κατοικίδιο αποτελεί τον πιο όμορφο και ακριβή τρόπο για να αντιληφθεί ένα παιδί όλα τα στάδια του κύκλου της ζωής. Επιπλέον, τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί μέσα από μια σχέση σαν και αυτήν είναι πάρα πολλά.

Πρώτα απ’ όλα, το πρώτο πράγμα που μπορεί να μάθει ένα παιδί αποκτώντας ένα κατοικίδιο είναι η σημασία της υπευθυνότητας. Το παιδί ενώ έχει συνηθίσει να λαμβάνει φροντίδα από τους άλλους, σε αυτή την περίπτωση καλείται να την δώσει το ίδιο σε ένα άλλο πλάσμα. Σε περίπτωση που δεν είναι υπεύθυνο ως προς τις υποχρεώσεις του απέναντι στο ζωάκι του, οι επιπτώσεις γίνονται αμέσως αντιληπτές και μπορεί να κατανοήσει πιο εύκολα ότι η κάθε του πράξη έχει και τον αντίστοιχο αντίκτυπο της και ορίζει το αποτέλεσμα με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπο στο μέλλον του.

Ένα παιδί που μεγαλώνει με ένα ζωάκι το οποίο το φροντίζει, το νοιάζεται και το αγαπάει αναπτύσσει την ενσυναίσθηση του πολύ πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βαθμό από παιδάκια τα από οποία δεν έχουν σχέση με ζωάκια. Το παιδί μαθαίνει και αντιλαμβάνεται πιο εύκολα το πώς αισθάνεται ο διπλανός του και μπορεί να δείξει κατανόηση και να διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα πιο εύκολα.

Επίσης, ένα ζωάκι βοηθάει τα παιδιά να γίνονται πιο κοινωνικά και να μην ντρέπονται για τον εαυτό τους καθώς έχουν νιώσει και έχουν πάρει άπλετη αγάπη. Με αυτόν τον τρόπο ένα παιδί αντιλαμβάνεται ότι έχει μια προσωπικότητα που μπορεί να προκαλέσει αισθήματα αγάπης και συμπάθειας στους υπολοίπους καθώς το έχει καταφέρει ήδη. Ακόμα, το γεγονός ότι ένα κατοικίδιο χρειάζεται και την βόλτα του αυτόματα αναγκάζει το παιδί να κοινωνικοποιηθεί, καθώς σε κάθε βόλτα θα γίνεται πόλος έλξης για τα υπόλοιπα παιδιά τα οποία θα θέλουν και εκείνα να έρθουν σε επαφή με το ζωάκι του.

Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι υιοθετώντας ένα αδέσποτο σκυλάκι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείξετε στο παιδί σας το τι σημαίνει να ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τους συνανθρώπους και γενικότερα για όλα τα πλάσματα που ζουν στον ίδιο πλανήτη με μας. Το παιδί σας θα μάθει ότι η μόνη λύση στα διάφορα θέματα της κοινωνίας είναι η πράξη με ουσία ως προς την αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος.

Τέλος, ένας ανασταλτικός παράγοντας των γονέων για το εάν θα πρέπει να πάρουν ένα κατοικίδιο για το παιδί τους είναι το αίσθημα της απώλειας που κάποια στιγμή θα νιώσει όταν το ζωάκι του θα φύγει από την ζωή. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν θα έπρεπε να τρομάζει κανέναν. Σίγουρα σαν γονείς δεν θα θέλαμε ποτέ το παιδί μας να στενοχωρηθεί στην ζωή του αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτό είναι αναπόφευκτο.

Γι’ αυτό προτιμήστε το παιδί σας να δημιουργήσει όμορφες αναμνήσεις, να αγαπήσει και να αγαπηθεί άνευ όρων και μέσα από αυτήν την σχέση να μάθει να «αγκαλιάζει» το συναίσθημα της απώλειας το οποίο όλοι οι άνθρωποι θα το βιώσουν στην ζωή τους αργά ή γρήγορα. Σκεφτείτε ότι θα μάθει να διαχειρίζεται το αίσθημα της στενοχώριας που προκαλεί ένα τέτοιο γεγονός έχοντας και εσάς δίπλα του να το βοηθήσετε. Αλλά το πιο σημαντικό μάθημα που θα αποκομίσει είναι ότι θα μάθει να μην αναβάλλει τίποτα στην ζωή του και να ζει την κάθε στιγμή.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

28/03/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
28/03/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
28/03/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
28/03/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
28/03/2024

Σε μια πόλη όπου η βροχή είναι καθημερινό φαινόμενο, βρίσκεται το ομπρελομαγαζάκι. Ένα μαγαζάκι απ’ όπου μπορεί κανείς να αγοράσει την γκρι ή τη μαύρη

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι