Τα οφέλη των βιβλίων στην ζωή του παιδιού μας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς / Μένουμε σπίτι

Περιγραφή

Μια γωνία του σπιτιού σας γεμάτη ιστορίες θα γεμίσει όλη την ψυχή του παιδιού σας. Μια βιβλιοθήκη ή μερικά ράφια γεμάτα με παραμύθια, μυθιστορήματα, βιογραφίες, κτλ. είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας ακόμα και εάν στη αρχή δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Τα οφέλη που αποκτάει ένα παιδί διαβάζοντας εξωσχολικά βιβλία είναι η ανάπτυξη των ικανοτήτων που θα χρειαστεί για να ανταπεξέλθει στη ζωή του και να διεκδικήσει την θέση που του ανήκει μέσα σε αυτή.

Μέσα από το διάβασμα ένα παιδί καταφέρνει να αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τις γλωσσικές του ικανότητες. Με τον δικό του τρόπο και χρόνο καταφέρνει να αναπτύξει το λεξιλόγιο του, την ανάγνωση του και την γραφή του.

Διαβάζοντας, λοιπόν, η φαντασία του παιδιού ξεκινάει να δημιουργεί εικόνες έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορέσει να βιώσει και να κατανοήσει περισσότερο τις καταστάσεις που επικρατούν στην ιστορία. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί, εκτός από την φαντασία του, χρησιμοποιεί και αναπτύσσει τον τρόπο σκέψης του, καταφέρνει να ασκεί κριτική και να διαθέτει την δική του άποψη για την διαχείριση διαφόρων καταστάσεων.

Έτσι, μέσω αυτή της διαδικασίας το παιδί αντιλαμβάνεται και βιώνει εικονικά καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να υπάρξουν και στην δική του πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να επέρχεται πιο άμεσα η ωριμότητα στις αποφάσεις του και να γνωρίζει ότι στην ζωή δεν είναι όλα εύκολα αλλά ούτε δύσκολα. Μαθαίνει με πολύ απλό τρόπο ότι η ζωή είναι πιο περίπλοκή από ότι την αντιλαμβανόμαστε όταν είμαστε παιδιά.

Επίσης, κάτι που παρατηρείται σε παιδιά που διαβάζουν στον ελεύθερο τους χρόνο είναι ότι δεν έχουν ξεσπάσματα στην συμπεριφορά τους. Γενικότερα, επικρατεί η συγκέντρωση και η ηρεμία στις κινήσεις και στις αποφάσεις τους και όταν κάτι δεν γίνεται με τον τρόπο που το είχαν φανταστεί έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται πιο γρήγορα στις καινούργιες συνθήκες τις οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν.

Τέλος, ένα παιδί που λατρεύει και έχει να μάθει να διαβάζει βιβλία στην ζωή του, τείνει να αισθάνεται λιγότερες φορές μοναξιά και να επιζητάει λιγότερες φορές την προσοχή των υπολοίπων καθώς η ανάγνωση ενός βιβλίου αποτελεί μια ωραία και ενδιαφέρουσα συντροφιά για κάθε ηλικία.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

06/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
04/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
04/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
04/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
04/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι