Σε ποια ηλικία ένα παιδί μπορεί να αποκτήσει κινητό τηλέφωνο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Το να αποφασίσετε για το πότε μπορείτε να αγοράσετε στο παιδί σας ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να είναι αποτέλεσμα μεγάλης σκέψης. Δεν υπάρχει η τέλεια απάντηση για το ακριβές χρονικό πλαίσιο. Αυτό, συνήθως εξαρτάται από το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού, όπως το εάν μένει μόνο του ή εάν βγαίνει χωρίς συνοδεία και κατά συνέπεια ένα τηλέφωνο είναι επιθυμητό για λόγους ασφαλείας έτσι ώστε να έχετε το γενικό επίπεδο εποπτείας του παιδιού.

Η απόφαση να δώσετε σε ένα παιδί ένα κινητό τηλέφωνο είναι μια προσωπική επιλογή για την κάθε οικογένεια. Υπάρχουν αρκετές ανησυχίες όσον αφορά αυτό το θέμα:

Πρώτον, είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν να αναπτύσσουν και να διαπραγματεύονται τις σχέσεις τους με έναν υγιή τρόπο. Τα γραπτά μηνύματα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης θα πρέπει να θεωρούνται ως ένα συμπλήρωμα στην ανάπτυξη των σχέσεων τους και όχι ως η κύρια στρατηγική τους. 

Ο χρόνος επί της οθόνης αφαιρεί από τον χρόνο που ένα παιδί θα αφιερώσει χρόνο να διαβάσει βιβλία, να παίξει με τους φίλους του και να είναι ενεργό και δραστήριο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι υπάρχουν αυξανόμενα περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού, σεξουαλικών μηνυμάτων και άλλων προβληματικών συμπεριφορών.

Τα παιδιά σας μπορεί να μην είναι ικανοποιημένα στην ιδέα ότι δεν θα αποκτήσουν σύντομα ένα κινητό τηλέφωνο, όμως μπορείτε να ξεκινήσετε παρέχοντας τους ένα απλό τηλέφωνο το οποίο δεν χρειάζεται να είναι ένα smartphone. Σε περίπτωση που συμβεί ή χρειαστεί κάτι στο παιδί, είναι καλό να υπάρχει ένα κινητό τηλέφωνο, έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρέμβαση σας.

Είναι καλό να κάνετε ειλικρινείς και ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο (και που μπορεί να προκύψουν χρησιμοποιώντας smartphone) εξηγώντας τι να κάνετε για να τους αποφύγετε και να κάνετε μια σωστή διαχείριση του προβλήματος. Ενημερώστε το παιδί σας για το γεγονός ότι θα παρακολουθείτε τη χρήση που θα κάνει στο κινητό και ότι υπάρχει η περίπτωση να παρέμβετε εάν υπάρχουν αμφιβολίες. Επίσης, χρησιμοποιήστε το δικό σας κινητό τηλέφωνο ως ευκαιρία να τους δείξετε την ασφαλή και υπεύθυνης χρήσης του.

Χριστίνα - Μαρία Γούλου
Συντακτική ομάδα του Timeforkids

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

20/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
18/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
18/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
18/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
18/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι