Πότε πρέπει να ξεκινήσει ένα παιδί την άθληση;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς / Υγεία, Υγεία

Περιγραφή

Είναι γνωστό ότι η ενασχόληση των παιδιών με την γυμναστική τους προσφέρει πολλά οφέλη. Συνήθως η πρώτη επαφή των παιδιών με την γυμναστική γίνεται με τα ομαδικά παιχνίδια όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ, κλπ καθώς είναι ένα τρόπος για να είναι δραστήρια και να διασκεδάζουν ταυτόχρονα. Όμως για να ισχύει αυτό και να επωφελούνται όσο το δυνατόν περισσότερο, χρειάζεται να διακρίνουμε κάποια σημάδια τα οποία αποτελούν κριτήριο και δείχνουν εάν ένα παιδί είναι έτοιμο να ξεκινήσει την ενασχόληση του με το οποιοδήποτε άθλημα. Έτσι ώστε να αποφύγουμε και το ενδεχόμενο να απογοητευτεί, με κατάληξη να μην θέλει μετέπειτα να ξανασχοληθεί.

Τέτοια κριτήρια είναι το τρέξιμο, το άλμα και η ρίψη και αποτελούν ουσιαστικά τις βασικές δεξιότητες που ένα παιδάκι συνήθως τις αναπτύσσει μεταξύ των 3-5 ετών. Παρ’ όλα αυτά όμως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και κάποια άλλα προαπαιτούμενα που μπορεί να έχει το κάθε άθλημα όπως:

Η σωματική του διάπλαση
Εάν ένα παιδάκι για παράδειγμα είναι μικροκαμωμένο, καλό είναι να προτιμήσουμε να ασχοληθεί με αθλήματα που έχουν ισορροπία και γρηγοράδα και να αποφύγουμε δραστηριότητες που μπορεί να χρειάζεται δύναμη και αντοχή. Επίσης, εάν ένα παιδάκι έχει επιπλέον κιλά καλό είναι να ξεκινήσει με ποδηλασία ή πεζοπορία και ύστερα να ασχοληθεί με κάτι που μπορεί να είναι πιο δύσκολο.

Κινητικές δεξιότητες
Οι συγκεκριμένες δεξιότητες είναι σημαντικές για vα ασχοληθεί ένα παιδάκι με την άθληση και μπορούμε να τις παρατηρήσουμε σε τι επίπεδο βρίσκονται όταν ένα παιδάκι τρέχει, ή προσπαθεί να πιάσει μια μπάλα.   

     

Νοητικές δεξιότητες
Παρατηρήστε εάν το παιδί σας μπορεί να σας παρακολουθήσει όταν του διαβάζετε ένα παραμύθι και μπορεί να καταλάβει τι του λέτε. Μπορεί όταν του δίνεται κάποιες εντολές να τις εκτελέσει και να επικοινωνήσει τις ανάγκες του; Με βάσει αυτό θα μπορέσετε να καταλάβετε μήπως είναι καλύτερη η ενασχόλησή του σε ένα ατομικό άθλημα.

Συμπεριφορά
Επόμενο στάδιο είναι η συμπεριφορά του παιδιού. Θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει εάν μπορεί να υπακούει και να σέβεται τους τριγύρω του καθώς είναι προαπαιτούμενες δεξιότητες για την ένταξή του σε ένα ομαδικό άθλημα.

Ενδιαφέροντα
Παρακολουθήστε το τι ενθουσιάζει το παιδί σας ή ακόμα ρωτήστε το με ποιο άθλημα θα του άρεσε να ασχοληθεί. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να καταλήξετε στην σωστή επιλογή.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

07/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
07/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
07/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
07/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
07/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι