Πως σταματούν τα παιδιά να τρώνε τα νύχια τους

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς / Υγεία, Υγεία

Περιγραφή

Αρκετά είναι τα παιδιά που τρώνε τα νύχια τους. Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές «νευρικές συνήθειες» οι οποίες προσφέρουν μια έντονη δυσαρέσκεια στους γονείς. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που τα παιδιά ξεκινούν την συγκεκριμένη συνήθεια, πως σταματούν τα παιδιά να τρώνε τα νύχια τους και ποιος πρέπει να είναι ο δικός σας ρόλος σε αυτό; Στα συγκεκριμένα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε στη συνέχεια του άρθρου.

Γιατί τα παιδιά τρώνε τα νύχια τους;
Οι λόγοι που ένα παιδί μπορεί να τρώει τα νύχια του είναι αρκετοί. Ένας από τους βασικότερους είναι το άγχος. Αρκετά παιδιά μεγαλώνοντας καλούνται να διαχειριστούν αγχωτικές καταστάσεις χωρίς να το αντιληφθούν οι γονείς. Μάλιστα, η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί μια κατάσταση που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σας ανησυχεί. 

Το δάγκωμα των νυχιών που οφείλεται στο άγχος συνήθως συνοδεύει συγκεκριμένες καταστάσεις όπως όταν το παιδί καλείται να συμμετάσχει σε κάποια δραστηριότητα, εξετάσεις ή ακόμη και όταν παρακολουθεί τηλεόραση. Άλλοι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά δαγκώνουν τα νύχια τους είναι από περιέργεια, όταν βαριούνται ή απλά από συνήθεια. 

Πως σταματούν τα παιδιά να τρώνε τα νύχια τους
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα παιδιά σταματούν από μόνα τους να τρώνε τα νύχια τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, οι περιπτώσεις που η συνήθεια αυτή συνεχίζεται στην εφηβεία ή την ενήλικη ζωή είναι ελάχιστες. Εάν παρόλα αυτά παρατηρείται ότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και το παιδί συνεχίζει να δαγκώνει τα νύχια του, τότε πολύ πιθανόν να πρέπει να επέμβετε. 

Τι πρέπει να κάνετε εσείς σαν γονείς;
Αρχικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωρίσετε την αιτία της συνήθειας αυτής. Εάν οφείλεται στο άγχος, καλό θα ήταν να συζητήσετε μαζί του για τα θέματα που το απασχολούν. Αυτά μπορεί να είναι η συμμετοχή του σε κάποιο άθλημα, σε μια θεατρική παράσταση του σχολείου, οι επερχόμενες εξετάσεις ή ακόμη και καταστάσεις μέσα στο σπίτι όπως οι συχνοί τσακωμοί των γονιών. Μάλιστα, παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για γονείς που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κατάσταση πιο αποτελεσματικά.

Αντιμετωπίστε το πρόβλημα με υπομονή
Όπως κάθε συνήθεια, έτσι και η συγκεκριμένη δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείτε εντάσεις και να μαλώνετε το παιδί σας κάθε φορά που τρώει τα νύχια του. Θα πρέπει να του εξηγήσετε με όμορφο τρόπο τους λόγους που δεν πρέπει να το κάνει (άσχημη εικόνα, αρνητικό για την υγεία λόγω μικροβίων κλπ).

Περιποιηθείτε τα χέρια του
Έως ότου διακόψει το δάγκωμα των νυχιών, καλό θα ήταν να φροντίζετε περισσότερο τα χέρια του παιδιού σας. Ανάλογα την ηλικία, θα πρέπει είτε εσείς είτε από μόνο του να διατηρεί κομμένα τα νύχια του και να πλένει τακτικά τα χέρια του.

Διαβάστε επίσης: Η προσωπική υγιεινή για τα παιδιά μας

Προσφέρετε αποτελεσματικές λύσεις
Εάν από τον διάλογο καταλάβατε ότι το παιδί έχει την θέληση να διακόψει την κακή αυτή συνήθεια, προσφέρετέ του λύσεις που θα το βοηθήσουν. Για παράδειγμα μπορείτε να του υπενθυμίζετε όταν ξεχνιέται και τρώει τα νύχια του, βοηθήστε το να αποβάλει το άγχος με άλλον τρόπο, κρατήστε τα χέρια του απασχολημένα με κάποια μπάλα ή πλαστελίνη κλπ.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε που το παιδί τρώει τα νύχια του;
Εάν διαπιστώσετε ότι η συγκεκριμένη συνήθεια οδηγεί σε πληγές στα δάχτυλα του παιδιού σας, τότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με κάποιον ψυχολόγο καθώς κάτι τέτοιο υποδεικνύει έντονο άγχος που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μάλιστα, σε περιπτώσεις σαν και αυτή πολύ πιθανόν να διαπιστώσετε και προβλήματα ύπνου στο παιδί.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

06/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
06/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
06/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
06/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
06/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι