Ποια ζητήματα υγείας αντιμετωπίζουν συχνά τα μωρά;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Υγεία

Περιγραφή

Τα ζητήματα υγείας που αφορούν τα μωρά ποικίλουν και συχνά φέρνουν έντονη ανησυχία στους γονείς. Η αγωνία αυξάνεται ειδικά όταν οι γονείς είναι νέοι, δίχως πρότερη εμπειρία.

Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε μερικά από τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν τα βρέφη και τα μωρά, τρόπους αντιμετώπισης τους, αλλά και τα σημάδια που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στην αναζήτηση της παιδιατρικής φροντίδας.

Η Νινίδα στα μωρά
Η νινίδα, ή αλλιώς σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, εμφανίζεται συχνότερα σε νεογέννητα μωρά ή βρέφη. Η νινίδα εμφανίζεται ως σμήγμα που πολλοί το παρομοιάζουν με λέπια. Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και εμφανίζεται κυρίως στο κεφάλι του μωρού. Αυτό συμβαίνει γιατί στο κεφαλάκι του μωρού υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες. Συνήθως, εξαφανίζεται όταν βάλουμε λίγη βαζελίνη, αλλά εάν επιμένει θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ώστε να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με την ένταση του προβλήματος.

Η Νεογνική Ακμή στα μωρά
Ακόμη ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τους σμηγματογόνους αδένες είναι η νεογνική ακμή. Οι ορμόνες της μητέρας διεγείρουν τους αδένες αυτούς του μωρού, με αποτέλεσμα το μωρό να εμφανίζει κόκκινα σπυράκια σε όλο το πρόσωπο και κυρίως στο μέτωπο, τα μάγουλα και το πιγούνι του. Περίπου το 25% των νεογέννητων μωρών εμφανίζει νεογνική ακμή, με τα αγόρια να υπερισχύουν σε ποσοστά. Συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία, καθώς υποχωρούν συνήθως μέσα σε δύο εβδομάδες.

Η Ιδρώα στα μωρά
Η ιδρώα εμφανίζεται συνήθως ως μικρά κόκκινα σπυράκια παρόμοια με αυτά της νεογνικής ακμής (ερυθρά ιδρώα), είτε ως μικρές διάφανες φυσαλίδες (κρυσταλλική ιδρώα). Οφείλεται στο κλείσιμο των ιδρωτοποιών αδένων, όπου έχει ως αποτέλεσμα την κατακράτηση του ιδρώτα. Συνήθως, εάν βάλουμε λίγη πούδρα για μωρά υποχωρεί.

Η Νεογνική Επιπεφυκίτιδα στα μωρά
Επίσης ένα συχνό φαινόμενο στα μωράκια, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της ζωής του.  Παρατηρείται πως τα ματάκια του μωρού σας έχουν πύον και κολλάνε. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να χορηγήσει ειδικό κολλύριο. Καταπραϋντικό  είναι να καθαρίζετε τα ματάκια του μωρού με χαμομήλι, για να το βοηθήσετε και να ξεκουράσετε τα ματάκια του.

Τα Κεφαλαιμάτωμα στα μωρά
Το κρανίο αποτελείται από τέσσερα κόκαλα, τα οποία στα μωράκια δεν είναι ακόμη ενωμένα, αλλά σταδιακά ενώνονται καθώς αναπτύσσεται. Το κεφαλαιμάτωμα εμφανίζεται όταν κάτω από τα πάνω κόκαλα του κρανίου μαζευτεί αίμα, με αποτέλεσμα το κρανίο να φαίνεται διογκωμένο. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά τον τοκετό, και παραμένει εμφανές για αρκετές εβδομάδες. Με την πάροδο του χρόνου συρρικνώνεται και υποχωρεί τελείως, χωρίς θεραπεία.

Η Στοματίτιδα στα μωρά
Η στοματίτιδα συνήθως οφείλεται σε μύκητα που ονομάζεται Candida Albicans. Συνήθως, προκαλείται από τη μη επαρκή αποστείρωση του μπιμπερό, ή σε μωρά που τους χορηγήθηκε για αρκετές ημέρες φαρμακευτική αγωγή. Αυτό συμβαίνει διότι όταν παίρνουμε αντιβίωση, αναστατώνουμε την χλωρίδα του στόματος, με αποτέλεσμα να ευνοούμε την ανάπτυξη μύκητα. Όταν το μωράκι έχει στοματίτιδα εμφανίζονται άσπρα στίγματα στον ουρανίσκο, στα μάγουλα και στην γλώσσα, τα οποία μοιάζουν σαν κολλημένο γάλα. Η θεραπεία γίνεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα την περίπτωση.

Κλείνοντας, μην ξεχνάτε ότι η στενή συνεργασία με τον παιδίατρό σας θα προσφέρει την κατάλληλη παροχή φροντίδας στο μωρό σας, αλλά και τη μέγιστη δυνατή αίσθηση ασφάλειας σε εσάς τους ίδιους.

Μη διστάζετε λοιπόν να ζητάτε τη συμβουλή του ιατρού του παιδιού σας!

Λάιος Παναγιώτης
Παιδίατρος
www.pedmed.gr
6985999000

Ο κύριος Λάιος Παναγιώτης είναι παιδίατρος με ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Σμύρνη. Είναι πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου LMU Μονάχου. Κατά την διάρκεια των σπουδών διεξήγε με υποτροφίες πρακτική άσκηση σε μεγάλα νοσοκομεία όπως Karonlinska στην Στοκχόλμη , Meyer στην Φλωρεντία, στην μοναδική ιδιωτική ιατρική σχολή Witten – Herdecke της Γερμανίας και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ευρώπης AKH Wien στην Βιέννη. Έχει εκπαιδευθεί σε μεγάλα παιδιατρικά κέντρα σε Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Ελπίδα”. Επίσης, έχει διεξάγει πρωτότυπη έρευνα στο αντικείμενο της Μοριακής Νεογνολογίας στο Πανεπιστήμιο LMU του Μονάχου, στα πλαίσια της Διδακτορικής του Διατριβής. 

Οι ποικίλες μετεκπαιδεύσεις του αφορούν στους τομείς της Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας (Πανεπ.Χαϊδελβέργης), αναγνωρισμένη από το ΚΕΣΥ, του Παιδιατρικού Υπερήχου (πανεπ.Χαϊδελβέργης & Ιένας), αναγνωρισμένη από το ΚΕΣΥ, της Παιδοκαρδιολογίας & Αναπτυξιακών διαταραχών, μέσα από την εμπειρία του σε ιδιωτικά παιδιατρικά ιατρεία σε Γερμανία και Ελβετία και της Παιδοπνευμονολογίας & Αλλεργιολογίας, ως συνεργάτης της πανεπιστημιακής κλινικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ακόμα, έχει μεγάλη εμπειρία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσα από την εκτενή συνεργασία του ως παιδίατρος σε 6 δήμους της επικράτειας αλλά και σε παιδιά με χρόνιες παθήσεις δουλεύοντας μέχρι και σήμερα σε δομές αρωγής ατόμων ΑμΕΑ. 

Δείτε φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

07/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
07/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
07/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
07/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
07/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι