Πώς να νικήσετε τη βαρεμάρα του παιδιού σας;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Είμαστε σίγουροι πως πολλές φορές στα αυτιά σου έχει ακουστεί η έκφραση «μαμά/μπαμπά, βαριέμαι» κι ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα κι τις αργίες.

Αρκετοί από σας με την παραπάνω φράση σίγουρα θα αγχωθείτε, προσπαθώντας να καταλάβετε αν αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει κι εναγωνίως να ψάχνετε λύσεις για το… πρόβλημα! Αυτό όμως που πρέπει να έχεις κατά νου, είναι πως ένα παιδί λέει βαριέμαι, όταν δεν ξέρει τι να κάνει και με τι να ασχοληθεί, μη γνωρίζοντας πώς να περάσει παραγωγικά και ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο του.

Οπότε δεν υπάρχει λόγος να τρελαίνεσαι και να αγχώνεσαι, μιας και είναι κάτι σύνηθες για τα παιδιά. Μέσα στη βαρεμάρα του το παιδί έχει άφθονο χρόνο να πειραματιστεί και να δοκιμάσει πολλά πράγματα, να σκεφτεί, να δει τι του αρέσει και τι όχι. Μέσα από αυτά αποκτά αυτογνωσία, ψυχική ανθεκτικότητα, αυτονομία και αυτάρκεια (και τώρα και μετέπειτα ως ενήλικας). Κάτι που ανέφερε και το 1993, ο ψυχαναλυτής Άνταμ Φίλιπς και πιο συγκεκριμένα: «Η ικανότητα να βαριέται ένα παιδί αποτελεί στάδιο της ανάπτυξής του και η πλήξη αποτελεί μία ευκαιρία ώστε να συλλογιστεί τη ζωή. Η άποψη των ενηλίκων ότι το παιδί θα πρέπει διαρκώς να απασχολείται είναι πέρα για πέρα λανθασμένη και απόλυτα καταπιεστική”. Εδώ να αναφέρω, ότι πολλοί ειδικοί όταν τους επισκέπτονται γονείς, λέγοντάς τους ότι το παιδί τους βαριέται, ξέρετε ποια είναι η απάντησή τους; «Ε! Και!»

Ας δούμε όμως μερικές συμβουλές για το πως μπορείς να αντιμετωπίσεις τη βαρεμάρα του καμαριού σου!

Άστο να βρει μόνο του τι θέλει να κάνει!
Τα παιδιά έχουν τεράστια φαντασία και πίστεψέ με, μπορούν πολύ εύκολα να βρουν τρόπους να απασχοληθούν και μάλιστα δημιουργικά. Για να καλλιεργήσεις το χαρακτήρα του και τη δημιουργικότητά του, άστο να βρει αυτό που του αρέσει για να περάσει ποιοτικά το χρόνο του.

Μην σε κάνει ότι θέλει!
Αυτός είναι βασικός κανόνας κι αν πέσεις στην παγίδα να το λυπηθείς και να περάσει το δικό του, τότε αυτό θα γίνει κανόνας. Κάνε το πείραμα και παρατήρησε πως αν το αφήσεις να πλήξει, τότε μόνο του θα βρει τη λύση, με φαντασία και δημιουργικότητα.

Πρότεινε του να κάνετε δουλειές μαζί. 
Μπορείς να το προτρέψεις να κάνετε μαζί κάποιες δουλειές του σπιτιού (δουλειές ρουτίνας). Αυτό θα τα βοηθήσει να γεμίσουν λίγο το χρόνο τους και να μειώσουν τη βαρεμάρα τους. Επίσης, πολλά παιδιά νιώθουν πλήξη και ανία γιατί μπορεί να πιστεύουν ότι παραμελούνται από τους γονείς τους, ότι δεν τους δίνουν το χρόνο και την προσοχή που θα ήθελαν. Με αυτόν τον τρόπο θα έρθετε ακόμα πιο κοντά.

Άφησε το να βαρεθεί!
Τα παιδιά στην καθημερινότητά τους είναι φορτωμένα με διάφορες δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Σχολείο, φροντιστήριο, εξωσχολικές δραστηριότητες. Γιατί το πρόγραμμά τους πρέπει να είναι συνέχεια γεμάτο; Δώσ’ του χρόνο να ηρεμήσει, να ξεκουραστεί και να βαρεθεί βρε αδερφέ!

Να παρατηρείς όμως τη γενικότερη συμπεριφορά του.
Όμως αν έχει παρέες και αρκετές επιλογές δραστηριοτήτων στη διάθεσή του, συνεχίζει να παραπονιέται ότι βαριέται, καλό θα ήταν να εξετάσεις με προσοχή τη γενικότερη συμπεριφορά του και τη συναισθηματική του κατάσταση. Κουβεντιάστε μήπως ανακαλύψεις κάτι που κρύβεται πίσω από το τη πλήξη του. Πολλές φορές η συζήτηση και μόνο μπορεί να ωφελήσει πολύ περισσότερο από ότι πιστεύεις το παιδί! Αν παρόλα αυτά τα «συμπτώματα» συνεχιστούν ίσως να χρειάζεται τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

20/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
18/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
18/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
18/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
18/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι