Πότε θεωρείται ο κατάλληλος χρόνος για να δώσω στερεή τροφή στο μωρό μου;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Συχνά πολλοί γονείς αναρωτιούνται πότε το μωράκι μπορεί να ξεκινήσει να καταναλώνει στερεή τροφή. Συνήθως, είναι καλό να ξεκινήσετε με στερεή τροφή σε μωρά ηλικίας 4 με 6 μηνών. Ωστόσο, η ηλικία και μόνο, δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός δείκτης για το εάν το μωρό σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει στερεά ή όχι. Θα πρέπει επίσης τα μωρά να είναι και στο στάδιο της ανάπτυξης τους. Μερικά από αυτά τα στοιχεία που θα μας δείξουν αν το μωράκι είναι έτοιμο, είναι εάν έχουν καλό έλεγχο του κεφαλιού τους και μπορούν να το στηρίζουν, εάν φέρνουν τα χέρια τους ή τα παιχνίδια στο στόμα τους ή ακόμα και εάν δείχνουν περιέργεια για το φαγητό που καταναλώνουν οι υπόλοιποι στο τραπέζι.

Μόλις καταλάβετε εάν το μωρό σας είναι αναπτυξιακά έτοιμο για να καταναλώσει στερεά, μπορείτε να αρχίσετε να του δίνετε βρεφικούς πουρέδες (συνήθως παιδικές τροφές πρώτου σταδίου ή μπορείτε να επιλέξετε να φτιάξετε τις δικές σας στο σπίτι). 

Ξεκινήστε δίνοντας του 1 κουταλιά της σούπας για 1-2 φορές την ημέρα και να το κάνετε σαν  παιχνίδι ή δοκιμάστε να ανακαλύψτε νέες τροφές και υφές. Εάν παρατηρήσετε ότι στρέφουν το κεφάλι τους μακριά, σπρώχνουν τα τρόφιμα από το στόμα τους ή αρνούνται να ανοίξουν το στόμα τους, αυτό θα μπορούσε να σας δείξει ότι δεν είναι αρκετά έτοιμα για στερεά. Σταματήστε μόλις το δείτε και εξετάστε το ενδεχόμενο να το ξανακάνετε σε μερικές εβδομάδες ή συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Όταν ξεκινήσετε να δίνετε τα στερεά, μπορείτε να τους δώσετε ένα νέο φαγητό κάθε 3 ημέρες έτσι ώστε να δείτε και να παρακολουθείτε για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. Μόλις το μωρό σας ξεκινήσει και δέχεται πολλά και διαφορετικά τρόφιμα και τα δέχεται καλά χωρίς κάποιο σημάδι αντίδρασης, τότε μπορείτε να αρχίσετε να συνδυάζετε τρόφιμα για να διαφοροποιήσετε τις γεύσεις. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται οι καθαρισμένες μπανάνες που αναμιγνύονται σε δημητριακά βρώμης, γλυκοπατάτες αναμεμιγμένες με καρότα, πράσινα φασόλια και αβοκάντο, κ.λπ. Έως 6 μηνών, συνιστάται επίσης να αρχίσετε να δίνετε κρέατα, πουλερικά και ψάρια, ως συμπληρωματικά τρόφιμα, στη διατροφή του μωρού σας.

Εάν εσείς ή ένα μέλος της οικογένειας έχετε κάποια γνωστή τροφική αλλεργία ή εάν δείτε ότι το παιδί σας εμφανίσει αλλεργική αντίδραση σε ένα φαγητό (διάρροια, εξάνθημα, έμετος), μιλήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας.

Φροντίστε να εισάγετε όλα τα τρόφιμα, ειδικά τα υψηλά αλλεργιογόνα τρόφιμα, κάθε 3-5 ημέρες για να αφήσετε χρόνο για να παρακολουθήσετε εάν υπάρχει κάποια αλλεργική αντίδραση.

Εάν παρόλο αυτά αισθάνεστε ότι το βρέφος σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει στερεά, αλλά χρειάζεστε περαιτέρω κατεύθυνση ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς να ξεκινήσετε την εισαγωγή στερεών, μιλήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας!

Χριστίνα - Μαρία Γούλου
Συντακτική ομάδα του Timeforkids

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

29/06/2024

Η Μάρω Θεοδωράκη παρουσιάζει μια πρωτοποριακή προσέγγιση στη χρήση της μουσικής για την ανάπτυξη των βρεφών.

Μεταμόρφωση
29/06/2024

Ένα πρωτότυπο σετ, που θα σας προσφέρει μοναδικές γνώσεις για την τέχνη της ταχυδακτυλουργίας και θα σας διδάξει 21 + 3 εντυπωσιακά μαγικά τεχνάσματα.

Online
29/06/2024

Τέσσερα πρωτότυπα ψυχαγωγικά εργαστήρια, για όλες τις ηλικίες, προσφέρουν διασκέδαση και γνώση, οξύνουν τις νοητικές & πνευματικές ικανότητες.

Αθήνα
29/06/2024

Η κόκκινη κλωστή σας καλωσορίζει κι αυτή τη σχολική χρονιά!

Αθήνα

Αυτοτελή δημιουργικά εργαστήρια στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης για τους μικρούς του φίλους !

Αθήνα

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
37
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι