Παιχνίδι με το παιδί μου - Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσετε;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Τα παιδιά λατρεύουν να κεντρίζουν την προσοχή μας, ωστόσο το παιχνίδι με το παιδί μπορεί να φαντάζει αρκετά κουραστική διαδικασία για ένα μεγάλο ποσοστό γονιών. Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσετε λοιπόν για να παίξετε με το παιδί σας και εκείνο να νιώσει ικανοποιημένο με τον χρόνο που περάσατε μαζί του;

Χρόνος για παιχνίδι με το παιδί σας
Ως γονείς, η αλήθεια είναι ότι διαθέτουμε έναν περιορισμένο χρόνο αλλά και ενέργεια που μπορούμε να αφιερώσουμε στο 100% για τα παιδιά μας. Φυσικά, ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αντοχές στην χρονική διάρκεια που μπορεί να παίξει. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να ανησυχείτε και να νιώθετε τύψεις εάν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τους έντονους ρυθμούς των παιδιών σας όπως ο γείτονας που παίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί τους. Όπως είπαμε δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι.

Στο σημερινό μας άρθρο, στόχος μας είναι να σας προσφέρουμε μια γενική εικόνα για το πόσο χρόνο χρειάζεται ένα παιδί να παίξει με τους γονείς του, ώστε να νιώσει ότι έχει την προσοχή τους, να περάσει ευχάριστο χρόνο και φυσικά να δεθεί περισσότερο μαζί τους.

Δεν χρειάζεται να παίζεται μαζί τους όλο το 24ωρο
Ακόμη και αν είστε όλη την ημέρα μέσα στο σπίτι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξοδέψετε όλες τις ώρες παίζοντας. Σίγουρα, για ένα παιδί αυτό θα ήταν το ιδανικότερο, αλλά πιστέψτε με ακόμη και λίγος χρόνος ουσιαστικού παιχνιδιού, θα καλύψει τις ανάγκες τους. Και όταν λέμε λίγος χρόνος, εννοούμε όσο μπορείτε να διαθέσετε και αντέχετε. Είτε λοιπόν είναι 20 λεπτά, είτε 1-2 ώρες, μεγαλύτερη σημασία έχει το πώς θα αφιερώσετε τον χρόνο αυτό.

Επιλέξτε έντονο παιχνίδι με το παιδί
Σίγουρα το να παίξετε με τις κούκλες ή τα αυτοκινητάκια είναι μια αρκετά ελκυστική επιλογή για εσάς, αφού λόγω της κούρασης είναι η πιο εύκολη επιλογή. Ωστόσο επιλέγοντας ένα παιχνίδι που απαιτεί περισσότερη ενέργεια, αν και πιο κουραστική επιλογή, ακόμη και λίγα λεπτά θα επιφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα. Κρυφτό, κυνηγητό, ή κάποια παρόμοια δραστηριότητα με την οποία και θα διασκεδάσει το παιδί αλλά και θα καλύψει την ανάγκη του να περάσει χρόνο μαζί σας. Επιπροσθέτως, καλό θα ήταν κατά την ώρα του παιχνιδιού, να εντάξετε και την σωματική επαφή όπως αγκαλιές και φιλιά, αφού θα βοηθήσει να δεθείτε περισσότερο με τα παιδία σας και φυσικά αυτά μαζί σας.

Πότε θα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για παιχνίδι με το παιδί;
Αφού τελειώσατε το παιχνίδι με το παιδί σας, υπάρχουν μερικά εύκολα σημάδια που θα σας δείξουν εάν δεν καλύφθηκε η ανάγκη του για κοινό χρόνο μαζί σας. Τέτοια σημάδια είναι συνήθως η έντονη προσπάθεια να κερδίσει την προσοχή σας όταν παίζει μόνο του. Εκφράσεις όπως «μαμά κοίτα αυτό», «δες τι έκανα», «θα με βοηθήσεις με αυτό» κάθε 5-10 λεπτά, σημαίνει ότι το παιδί σας χρειάζεται λίγο περισσότερη ώρα έντονου παιχνιδιού μαζί σας.

Διαβάστε επίσης: Διασκέδαση στο σπίτι - και όμως γίνεται!

Επικεντρωθείτε στο 100%
Όπως προαναφέραμε, ακόμη και λίγα λεπτά την ημέρα αρκούν. Τις ημέρες που μπορεί η κούραση να είναι ακόμη μεγαλύτερη, έστω και 5 λεπτά για παιχνίδι με το παιδί σας είναι αρκετά. Ωστόσο θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο 100% με αυτό που κάνετε. Αυτό σημαίνει όχι κινητό τηλέφωνο, όχι ανοιχτή τηλεόραση και όχι ταυτόχρονα μαγείρεμα για να κερδίσετε χρόνο. Μπορεί να είμαστε παρόντες και δίπλα στα παιδιά μας όλη την ημέρα, ωστόσο ο χρόνος που αφιερώνουμε 100% σε αυτά είναι πολύ λίγος. Και πολύ δικαιολογημένα άλλωστε, αφού οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν κάνουν διαλλείματα.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε. Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση!

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

29/06/2024

Η Μάρω Θεοδωράκη παρουσιάζει μια πρωτοποριακή προσέγγιση στη χρήση της μουσικής για την ανάπτυξη των βρεφών.

Μεταμόρφωση
29/06/2024

Ένα πρωτότυπο σετ, που θα σας προσφέρει μοναδικές γνώσεις για την τέχνη της ταχυδακτυλουργίας και θα σας διδάξει 21 + 3 εντυπωσιακά μαγικά τεχνάσματα.

Online
29/06/2024

Τέσσερα πρωτότυπα ψυχαγωγικά εργαστήρια, για όλες τις ηλικίες, προσφέρουν διασκέδαση και γνώση, οξύνουν τις νοητικές & πνευματικές ικανότητες.

Αθήνα
29/06/2024

Η κόκκινη κλωστή σας καλωσορίζει κι αυτή τη σχολική χρονιά!

Αθήνα

Αυτοτελή δημιουργικά εργαστήρια στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης για τους μικρούς του φίλους !

Αθήνα

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
37
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι