Όταν ο φανταστικός μας φίλος, μας δημιουργεί προβλήματα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς / Υγεία, Υγεία

Περιγραφή

Αρκετές φορές οι ειδικοί αναφέρουν ότι το να έχει το παιδί μας έναν φανταστικό φίλο είναι απολύτως φυσιολογικό, αφού, συνήθως, είναι αποτέλεσμα έντονης δημιουργικότητας και το βοηθάει να αναπτυχθεί σε περιπτώσεις που χρειάζεται να κοινωνικοποιηθεί και να κάνει φίλους και πράγματα, εκτός του ασφαλή κύκλου του. Οπότε, εάν και το δικό σας παιδάκι ανήκει σε αυτήν την κατηγορία μην ανησυχείτε.

Βέβαια, θα πρέπει να προσέχετε μήπως αυτή η ύπαρξη του φανταστικού φίλου αρχίσει να αποσκοπεί αλλού, όπως στην περίπτωση να αναλαμβάνει την ευθύνη για όλες τις ζημιές που γίνονται. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επέμβετε, έτσι ώστε να μην συνεχίσει να υπάρχει αυτό το πρόβλημα.

Για αρχή, καλό θα ήταν να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι από την στιγμή που υπάρχουν κάποιοι κανόνες στο σπίτι σας και ο «φίλος» του βρίσκεται σε αυτό θα πρέπει να τους υπακούει. Επίσης, μπορείτε να του πείτε ότι μπορεί να αναλάβει να ενημερώσει τον «φίλο» του ο ίδιος για αυτούς τους κανόνες, καθώς θα έχει καλύτερη επιρροή επάνω του. Ενημερώστε το ότι την ευθύνη για τις πράξεις του φανταστικού του φίλου θα της αναλάβει το ίδιο το παιδί σας, όταν συμβαίνουν πράγματα που δεν επιτρέπονται στο σπίτι. Πείτε του ότι από την στιγμή που είναι φίλος του μόλις του μιλήσει θα πρέπει να τον σεβαστεί και να μην ξανακάνει σκανταλιά.

Εάν παρατηρείτε ότι η συγκεκριμένη κατάσταση συνεχίζει τότε ίσως να πρέπει να ψάξετε λίγο πιο βαθιά τα αίτια της. Σκεφτείτε ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος που δημιουργήθηκε ο φανταστικός του φίλος και μόλις το εντοπίσετε πείτε του πώς να προσεγγίσει τον φανταστικό του φίλο για να τον συμβουλεύσει τι να κάνει με το πρόβλημα του. Εάν παρ’ όλα αυτά το παιδί σας συνεχίζει τις σκανταλιές και σας λέει ότι φταίει ο φανταστικός του φίλος τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε εάν όλη αυτή η κατάσταση υποδηλώνει πλήξη, θλίψη ή θυμό  και γενικότερα μια κατάσταση που το ίδιο το παιδί σας δεν μπορεί να διαχειριστεί, εάν αντιληφθείτε ότι ισχύει μια τέτοια κατάσταση τότε αφιερώστε χρόνο για να καθίστε και συζητήσετε ήρεμα μαζί του το τι το προβληματίζει. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το βοηθήσετε από μόνοι σας συνετό θα ήταν να ζητήσετε την βοήθειά κάποιου ειδικού.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

29/06/2024

Η Μάρω Θεοδωράκη παρουσιάζει μια πρωτοποριακή προσέγγιση στη χρήση της μουσικής για την ανάπτυξη των βρεφών.

Μεταμόρφωση
29/06/2024

Ένα πρωτότυπο σετ, που θα σας προσφέρει μοναδικές γνώσεις για την τέχνη της ταχυδακτυλουργίας και θα σας διδάξει 21 + 3 εντυπωσιακά μαγικά τεχνάσματα.

Online
29/06/2024

Τέσσερα πρωτότυπα ψυχαγωγικά εργαστήρια, για όλες τις ηλικίες, προσφέρουν διασκέδαση και γνώση, οξύνουν τις νοητικές & πνευματικές ικανότητες.

Αθήνα
29/06/2024

Η κόκκινη κλωστή σας καλωσορίζει κι αυτή τη σχολική χρονιά!

Αθήνα

Αυτοτελή δημιουργικά εργαστήρια στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης για τους μικρούς του φίλους !

Αθήνα

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
37
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι