Ο σωστός ύπνος βοηθάει στην απόδοση του παιδιού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς / Υγεία, Υγεία

Περιγραφή

Η έλλειψη ύπνου και ξεκούρασης έχει αρκετές αρνητικές συνέπειες στην λειτουργικότητα του οργανισμού μας. Η στέρηση αυτή επηρεάζει αρνητικά την συγκέντρωση ενός ατόμου, την μνήμη του και την σωματική υγεία του.

Οπότε, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας να έχουν κατάλληλες συνθήκες ύπνου έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο απαιτητικό πρόγραμμα που έχουν πλέον ως μαθητές στην καθημερινότητα τους.

Το σώμα χρησιμοποιεί τον ύπνο ως το μέσο για να ανακτήσει τις δυνάμεις που έχασε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γενικότερα, ο ύπνος είναι ένας μηχανισμός του ανθρώπου που του προσφέρει ανάπαυση και το βοηθάει να ενσωματώσει τις πληροφορίες που απέκτησε μέσα στην ημέρα. Δηλαδή, την ώρα του ύπνου ο εγκέφαλος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει, να αρχειοθετήσει και να συνδέσει όλες τις έννοιες και τις θεωρίες. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί αποκτάει καλύτερη μνήμη με αποτέλεσμα να έχει και καλύτερη απόδοση στα μαθήματά του.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν ένας εγκέφαλος κοιμάται αρκετές ώρες, κοιμάται νωρίς και με ένα τυπικό πρόγραμμα τότε έχει καλύτερη απόδοση από κάποιον που κάνει ακριβώς τα αντίθετα.

Τέλος, όταν λέμε ότι χρειαζόμαστε ξεκούραση για να συγκεντρωθούμε και να μπορούμε να αποδώσουμε δεν εννοούμε μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά θα πρέπει να κάνουμε μικρά διαλλείματα μέσα στην ημέρα έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να αποδίδουμε καλά καθ’ όλη την διάρκεια της.

Κάποιες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν και να έχει πιο ποιοτικό ύπνο το παιδί σας είναι οι εξής:
• Αποφύγετε το να κοιμούνται κατά διάρκεια της ημέρας.
• Πηγαίνετε τα για ύπνο και ξυπνήστε τα την ίδια ώρα κάθε μέρα.
• Αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα πριν πάνε στο κρεβάτι.
• Απαγορεύστε την χρήση των βιντεοπαιχνιδιών, της τηλεόρασης ή οποιαδήποτε διεγερτική εργασία πριν από τον ύπνο.
• Προσέξτε να είναι το κρεβάτι άνετο.
• Αποφύγετε το διάβασμα για το σχολείο πριν την ώρα του ύπνου.
• Όταν πέσουν στο κρεβάτι για να κοιμηθούν χαμηλώστε τα φώτα και προσέξτε να μην έχει θόρυβο.

Μαθαίνοντας τα αυτές τις συνήθειες από μικρά γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι από την ρουτίνα του ύπνου τους και θα έχουν καλή απόδοση ακόμα και όταν μεγαλώσουν.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

17/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
17/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
17/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
17/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
17/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι