Μαθαίνοντας στα παιδιά να περνάνε τον δρόμο με ασφάλεια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Για τους ενήλικες, πολλές από τις γνώσεις σχετικά με την ασφάλεια του δρόμου φαίνεται να έχει γίνει η δεύτερη φύση τους, αλλά για τα παιδιά και τους εφήβους, ο δρόμος μπορεί να γίνει ένα επικίνδυνο πέρασμα, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί πιθανούς κίνδυνους. Διδάσκοντας στα παιδιά σας πώς να είναι ασφαλή ως πεζοί, ειδικά σε πολυσύχναστες πόλεις, τους επιτρέπει να διαχειρίζονται με ασφάλεια τους καθημερινούς θορύβους και τις αλληλεπιδράσεις όπου κι αν πάνε.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σας να παραμείνουν ασφαλή και να προετοιμαστούν για απειλές που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ως πεζοί.

Μάθετε στα παιδιά να προσέχουν κοιτάζοντας αριστερά, δεξιά και ξανά αριστερά όταν διασχίζουν το δρόμο
Διδάξτε τα να σταματάνε πάντα στο πεζοδρόμιο και εξηγείστε τις συνέπειες όταν δεν προσέχουν, ώστε να καταλαβαίνουν τι μπορεί να συμβεί.

Δώστε ένα παράδειγμα στα παιδιά σας κάνοντας μια βόλτα με το αυτοκίνητο δείχνοντας τους πως τηρείτε με ευλάβεια τις πινακίδες κυκλοφορίας ανά πάσα στιγμή και τους φωτεινούς σηματοδότες και εξηγείστε τους πως χρησιμοποιούνται οι διασταυρώσεις έτσι ώστε να είναι ασφαλές για να διασχίσουν το δρόμο. Διδάξτε σε παιδιά κάτω των 10 ετών να χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους έτσι ώστε να παρακολουθούν, να περιμένουν και να ακούνε όταν περνάνε αυτοκίνητα. Τα παιδιά κάτω των 10 ετών πρέπει πάντα να διασχίζουν το δρόμο με έναν ενήλικα, καθώς ενδέχεται να μην είναι σε θέση να μπορούν να καθορίσουν την ταχύτητα με την οποία περνάνε τα αυτοκίνητα έτσι ώστε να διασχίσουν το δρόμο μόνα τους. 

Χρησιμοποιείτε πάντα το πεζοδρόμιο
Εάν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, πάντα να περπατάτε μπροστά στην κίνηση των αυτοκινήτων και όσο το δυνατόν πιο αριστερά. Φορέστε έντονα χρώματα και ειδικά την νύχτα, έτσι ώστε να είστε ορατοί από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να παρακολουθούν και να αλληλεπιδρούν με ασφάλεια με τα αυτοκίνητα
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τους επιτρέπετε να τρέχουν ή να βγαίνουν μπροστά από τα κινούμενα αυτοκίνητα είτε αυτοκίνητα που έχουν σταθμεύσει. Πολλά παιδιά χτυπήθηκαν επειδή τα αυτοκίνητα δεν κατάφεραν να τα δουν. Κάνοντας επαφή με τα μάτια και κουνώντας τα χέρια σας στον οδηγό, θα γίνετε ορατοί βοηθώντας έτσι να έχετε μια ασφαλή διέλευση.

Κάντε την ασφάλεια του δρόμου διαδραστική
Καθώς περπατάτε, ρωτήστε το παιδί σας τι θα έκανε σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα χρησιμοποιώντας τη διάβαση πεζών και αφήστε το να εξηγήσει με τα δικά του λόγια. Αυτό δείχνει ότι κατανοούν τα όρια της ασφάλειας των πεζών.

Χριστίνα - Μαρία Γούλου
Συντακτική ομάδα του Timeforkids

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

03/07/2024

Η Μάρω Θεοδωράκη παρουσιάζει μια πρωτοποριακή προσέγγιση στη χρήση της μουσικής για την ανάπτυξη των βρεφών.

Μεταμόρφωση
03/07/2024

Τέσσερα πρωτότυπα ψυχαγωγικά εργαστήρια, για όλες τις ηλικίες, προσφέρουν διασκέδαση και γνώση, οξύνουν τις νοητικές & πνευματικές ικανότητες.

Αθήνα

Αυτοτελή δημιουργικά εργαστήρια στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης για τους μικρούς του φίλους !

Αθήνα
03/07/2024

Ένα τμήμα που φιλοξενεί μωράκια από 3 μηνών έως 1 έτους, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία ανάπτυξης και επικοινωνίας.

Νίκαια
03/07/2024

Νέο Τμήμα Play Mobility: Η Απόλυτη Εμπειρία για Παιδιά και Γονείς!

Νίκαια

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
37
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι