Σχολεία και κορωνοϊός | Να στείλω το παιδί σχολείο;

Ενημερώθηκε

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Για το σχολείο

Περιγραφή

Λίγους μήνες πριν, το θέμα του κορωνοϊού στα παιδιά και τα σχολεία ήταν κάτι που δεν χρειαζόταν να μας απασχολήσει αρκετά, λόγω φυσικά του ποσοστού κρουσμάτων στις παιδικές ηλικίες. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει τις τελευταίες ημέρες, με 1 στα 8 κρούσματα να εντοπίζεται σε παιδιά, κάτι που φυσικά αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα για την πανδημία.

Από τις 11 Ιανουαρίου που είχαμε το άνοιγμα των σχολείων έως και τώρα έχουν εντοπιστεί περίπου 2 χιλιάδες κρούσματα σε παιδιά και γενικά άτομα κάτω των 17 ετών. Ένας αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων το χρονικό αυτό διάστημα. Μάλιστα, στις πρώτες μόλις ημέρες του Φεβρουαρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά  έχει ήδη φτάσει πάνω από 950 και σταδιακά ολοένα και αυξάνονται. Γεγονός που δικαιολογημένα δημιουργεί ανησυχίες στους γονείς  σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο ή όχι.

Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα στα σχολεία;
Ένα από τα παρήγορα της πανδημίας του κορωνοϊού με τα μέχρι πρότινος δεδομένα ήταν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης μεταξύ των παιδιών ήταν πολύ μικρός. Ωστόσο κάτι τέτοιο πλέον δεν υφίσταται, με αρκετούς γονείς να αγχώνονται ολοένα και περισσότερο. Τι άλλαξες όμως; Τι είναι αυτό που οδήγησε στην ραγδαία αυτή αύξηση των κρουσμάτων στις παιδικές ηλικίες;

Οι σκέψεις των ειδικών στρέφονται στις μεταλλάξεις του ιού και ειδικότερα στην Βρετανική μετάλλαξη η οποία όπως έδειξαν οι έρευνες μεταδίδεται ευκολότερα μεταξύ ατόμων μικρής ηλικίας. Φυσικά κάτι τέτοιο αλλάζει όλα τα δεδομένα σχετικά με το πόσο ασφαλές μπορεί να είναι το σχολικό περιβάλλον για ένα παιδί.

Να στείλω το παιδί μου σχολείο εν μέσω κορωνοϊού;
Ένα ερώτημα που τις τελευταίες ημέρες απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων. Το κατά πόσο θα πρέπει να στείλετε τα παιδιά σας σχολείο είναι δική σας απόφαση. Ωστόσο, αναλύοντας τα δεδομένα από επιστημονικής άποψης και λαμβάνοντας συμβουλές από έμπειρους και εξειδικευμένους παιδιάτρους, καταλήξαμε στα παρακάτω.

Η υγεία του παιδιού σας είναι φυσικά το σημαντικότερο όλων. Ωστόσο εάν το παιδί δεν πάσχει από κάποιο χρόνιο ή σοβαρό νόσημα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και μπορεί να πάει κανονικά στο σχολείο. Ειδικότερα, καλό θα ήταν να μην στείλετε το παιδί σας σχολείο εν μέσω πανδημίας εάν πάσχει από κάποιο από τα κατωτέρω νοσήματα:

  • Άσθμα μέτριας ή σοβαρής μορφής
  • Χρόνια πνευμονικά νοσήματα
  • Διαβήτη
  • Κακοήθη παχυσαρκία
  • Χρόνιο νεφρικό νόσημα
  • Ηπατικό νόσημα

Άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα στο σπίτι
Ένα επίσης σημαντικό ερώτημα είναι το κατά πόσο θα πρέπει να πάει το παιδί σχολείο εάν στο σπίτι υπάρχει κάποιο άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Στην περίπτωση αυτή, εάν το άτομο δεν μπορεί να απομονωθεί και έρχεται αναγκαστικά σε επαφή με το ανήλικο παιδί, καλό θα ήταν να μην στείλετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο. Φυσικά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και μόνοι σας θα πρέπει να εκτιμήσετε την κατάσταση.

Σε γενικές γραμμές, αν και τα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά αυξάνεται, ο κίνδυνος για μια σοβαρή επιπλοκή στην υγεία των παιδιών παραμένει ελάχιστος. Κάτι που φυσικά αποτελεί και το ευχάριστο κομμάτι σε όλη αυτή την αρνητική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και ο πλανήτης ολόκληρος.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή απορίες σχετικά με το αν θα πρέπει να στείλετε το παιδί σας σχολείο, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

20/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
19/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
19/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
19/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
19/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι