ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Έρευνες έχουν δείξει ότι το ψέμα είναι πολύ συνηθισμένο στα μικρά παιδιά. Το κλειδί είναι να αναγνωρίσετε γιατί το παιδί σας λέει ψέματα και να το βοηθήσει να επιτύχει τον τελικό του στόχο χωρίς να χρειάζεται να πει ψέματα.

Το ψέμα είναι σύνηθες στα μικρά παιδιά
Το ψέμα μπορεί να είναι για τα παιδιά ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους σε κοινωνικές καταστάσεις, όταν εξυπηρετεί έναν σκοπό. Για παράδειγμα, τα παιδιά ψεύδονται για να προστατεύσουν τα συναισθήματα των φίλων τους ή για να ανέβουν κοινωνικά και να καυχιούνται για τα επιτεύγματα τους. Επίσης μπορεί να λένε ψέματα έτσι ώστε να ξεφύγουν από τα προβλήματα τους.

Πολλές εμπειρίες από παιδιά που συνήθιζαν να λένε ψέματα, θέτουν το ερώτημα για το κατά πόσο συχνά χρησιμοποιούν το ψέμα αργότερα στην μετέπειτα ζωή τους. Εάν το χρησιμοποιήσουν με επιτυχία από πολύ μικρά, τότε υπάρχει πιθανότητα αυτό να συνεχιστεί και αργότερα. Επομένως, το κλειδί για τους γονείς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν κάτι τέτοιο είναι:

Αναγνωρίστε γιατί ένα παιδί λέει ψέματα, ώστε να μπορείτε να το βοηθήσετε να επιτύχει τον στόχο / επιθυμία του χωρίς να χρειάζεται να πει ψέμα. Λάβετε υπόψη σας τις στιγμές που λέτε ψέματα μπροστά στο παιδί σας και προσπαθήστε να τις ελαχιστοποιήστε.

Γίνετε ένα καλό και σωστό πρότυπο!
Απαντήστε προσεκτικά σε καταστάσεις στις οποίες το παιδί σας μπορεί να λέει ψέματα, ή έχει την τάση να πει ψέματα.

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας λέει ψέματα
Έτσι, τι μπορείτε να κάνετε έτσι ώστε να ανταποκριθείτε σε αυτές τις καταστάσεις; Πρώτα απ 'όλα, προσπαθήστε να μην βάλετε το παιδί σας σε μια κατάσταση όπου θα θέλει να πει ή θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα ψέμα. Εάν γνωρίζετε ότι το παιδί σας έκανε κάτι λάθος, ενημερώστε το και διορθώστε το. Για παράδειγμα, ρωτώντας "Χτύπησες την αδερφή σου ακόμα και όταν σου είπα να μην το κάνεις;" Αυτό θα το έκανε να πει ψέματα. Αντ 'αυτού, πείτε: «Ξέρω ότι χτύπησες την αδερφή σου, παρόλο που σου ζήτησα να μην το κάνεις. 

Εάν βλέπετε ότι το παιδί σας λέει ψέματα συχνά για κοινωνικούς λόγους, βοηθήστε το να καταλάβει ότι το ψέμα δεν είναι καλή ιδέα και βοηθήστε το να αντιμετωπίσει πως θα επικοινωνήσει ορισμένα πράγματα που δεν θα θέλει να πει στους φίλους του χωρίς να χρειάζεται να πει ψέματα.

Εάν θέλετε το παιδί σας να σας πει την αλήθεια, αλλά σκέφτεται ότι μπορεί να πει ψέματα για να μην μπει σε μπελάδες, πείτε του εκ των προτέρων ότι θα είστε περήφανοι για αυτό όταν θα πει αλήθεια και ενημερώστε του πώς θα μπορούσε να τον ωφελήσει. Το παιδί σας μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά θα νιώθει χαρά να ακούει πόσο περήφανος είστε ότι γνωρίζετε πως είπε αλήθεια, μειώνοντας έτσι την επιθυμία να ψεύδεται.

Χριστίνα - Μαρία Γούλου
Συντακτική ομάδα του Timeforkids

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

21/05/2024

Από την Κυριακή 19 Μαΐου έως και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, δεκάδες νέες ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης.

Πετράλωνα
21/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
21/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
21/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
21/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι