ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουμε την αξία του ύπνου και τον ρόλο που διαδραματίζει στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού μας. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου; Όταν η αϋπνία δεν τον αφήνει να χαλαρώσει με αποτέλεσμα να ξυπνάει επανειλημμένα κατά την διάρκεια της νύχτας; Σίγουρα δεν χρειάζεται πανικός.

Αιτίες που οδηγούν σε προβλήματα ύπνου στο παιδί
Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα πρέπει να αναζητηθούν οι πιθανές αιτίες του. Οι βασικότεροι λόγοι που οδηγούν σε αϋπνία των παιδιών και γενικά μια ανησυχία την ώρα του ύπνου είναι:

1. Έλλειψη ρουτίνας
Είναι σημαντικό το παιδί να τηρεί ένα όσο γίνεται πιο σταθερό πρόγραμμα στον ύπνο. Μάλιστα, καλό θα ήταν η προετοιμασία του ύπνου να λαμβάνει χώρα 30 με 40 λεπτά νωρίτερα. Η υιοθέτηση συγκεκριμένων συνηθειών είναι αυτή που μπορεί να κάνει την διαφορά και μέσα από αυτές το παιδί να καταλαβαίνει ότι πλησιάζει η ώρα για να κοιμηθεί.

2. Χρήση ηλεκτρονικών συσκευών
Εδώ οι επιστημονικές έρευνες είναι πάρα πολλές και πολυετείς. Όλες καταλήγουν με σαφήνεια στο ίδιο συμπέρασμα. Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών όπως η τηλεόραση, το κινητό ή το tablet πριν τον ύπνο, υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο ανεπαρκούς ή μη ποιοτικού ύπνου σε ένα παιδί.

Τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγονται έχουν γενικότερα αρνητικές συνέπειες στην υγεία του παιδιού, ενώ κυριολεκτικά «κλέβουν» τον ύπνο του. Προσέχουμε λοιπόν, κατά την προετοιμασία του ύπνου να απομακρύνεται οποιουδήποτε είδους ηλεκτρονικών συσκευών.

3. Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης
Η ζάχαρη είναι ένα «κακό» είδος τροφής, που το μόνο που προσφέρει είναι λίπος. Και κατά συνέπεια αύξηση του σωματικού βάρους. Η φυσιολογική διαδικασία του ανθρώπινου οργανισμού πριν τον ύπνο, είναι να προετοιμάζεται για αυτόν ρίχνοντας τα επίπεδα ενέργειας. Αντιθέτως, η κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στην παραγωγή ινσουλίνης η οποία εν τέλει οδηγεί στην αύξηση ενέργειας και φυσικά σε προβλήματα ύπνου για το παιδί. Καλό θα ήταν λοιπόν να υιοθετηθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και η ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ζάχαρης πριν τον ύπνο.

4. Προβλήματα ύπνου λόγω Καφεΐνης
Η καφεΐνη δρα ως ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έτσι λοιπόν, όπως και στην περίπτωση της ζάχαρης, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. Γεγονός που οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείτε όταν ετοιμάζετε το παιδί σας για ύπνο. Μάλιστα η καφεΐνη έχει την ιδιότητα να παραμένει στον οργανισμό ακόμα και αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση της, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα ύπνου.

Φυσικά τα παιδιά δεν πίνουν καφέ, τουλάχιστον σε μικρή ηλικία, ωστόσο συνηθίζουν να λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης από αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αυτά πρέπει να αποφεύγονται προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου και να αποφύγουμε πιθανές διαταραχές.

5. Άγχος και προβλήματα ύπνου
Τέλος, σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του παιδιού σας, είναι το άγχος. Πολλοί πιστεύουν ότι το άγχος είναι μια κατάσταση που αφορά μόνο τους ενήλικες. Φυσικά άτι τέτοιο δεν ισχύει. Έχει αποδειχθεί ότι και τα παιδιά κάθε ηλικίας μπορούν να εκτεθούν σε στρεσογόνους παράγοντες όπως π.χ. σχολικό εκφοβισμό, μια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα όπως μετακόμιση ή χωρισμός γονέων, που με την σειρά τους επιδρούν με αρνητικό τρόπο στην ψυχολογία του. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δυσκολία στον ύπνο καθώς και η συχνή διαταραχή του από εφιάλτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο απλός φόβος είναι μια φυσιολογική αντίδραση και διακρίνεται από το άγχος, στον τρόπο που επηρεάζει την λειτουργικότητα του παιδιού καθώς και στην ένταση και την διάρκεια που εκδηλώνεται το φαινόμενο.

Στις περιπτώσεις που αυτό δεν υποχωρεί δεν απαιτείται πανικός. Οι ψυχοεκπαιδευτικές και ψυθεραπευτικές παρεμβάσεις από έναν ειδικό, αποτελούν την έσχατη λύση που θα αποφέρουν ωστόσο μια αποτελεσματική θεραπεία.

Να θυμάστε ότι σε κάθε περίπτωση η αυτοπεποίθηση είναι αυτή που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα προβλήματα ύπνου του παιδιού σας. Το σημαντικότερο βήμα είναι ο εντοπισμός της αιτίας που οδηγεί στην κατάσταση αυτή.

Διαβάστε επίσης: Ο σωστός ύπνος βοηθάει στην απόδοση του παιδιού

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

06/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
05/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
05/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
05/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
05/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι