Πότε θα ξέρω ότι το παιδί μου είναι έτοιμο για να πάει στην κατασκήνωση;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Πολλά παιδιά λατρεύουν την κατασκήνωση. Αλλά πώς ξέρετε πότε το παιδί σας είναι έτοιμο για κατασκήνωση;

Γενικά, τα παιδιά είναι έτοιμα για να πάνε στην κατασκήνωση συνήθως, μεταξύ 8-10 ετών. Οι γονείς γνωρίζουν καλύτερα τα παιδιά τους όμως και πρέπει να γνωρίζουν πότε και εάν είναι αρκετά ώριμα για να το επιτρέψουν. Μια μικρότερη, «δοκιμαστική» κατασκήνωση είναι συχνά μια καλή διαδρομή για κατασκηνωτές που το κάνουν για πρώτη φορά.

Μερικά σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο είναι:

  • Να μπορεί να ντυθεί, να βουρτσίσει τα δόντια και τα μαλλιά του και να δείχνει κάποια ανεξαρτησία κατά τη διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας του
  • Να έχει καταφέρει με επιτυχία να μείνει στο σπίτι ενός φίλου του
  • Όταν το παιδί σας είναι σε θέση να εκφράζει τις ανησυχίες του σε έναν ενήλικα με άνεση

Οφέλη από την κατασκήνωση

  • Η κατασκήνωση, παρέχει στα παιδιά ευκαιρίες για την ανάπτυξη της ωριμότητας και της ανεξαρτησίας τους
  • Τα βοηθάει στην ευελιξία, της επίλυσης τυχόν προβλημάτων και των κοινωνικών δεξιοτήτων τους (σε ένα διασκεδαστικό περιβάλλον)
  • Τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες με συνομηλίκους τους που έχουν παρόμοια ή κοινά ενδιαφέροντα όταν βρεθούν σε συγκεκριμένες κατασκηνώσεις όπως είναι για συγκεκριμένα αθλήματα, ενδιαφέροντα ή ακόμα και με παιδιά που έχουν συγκεκριμένες ασθένειες.

Μιλήστε με το παιδί σας για κατασκήνωση
Συμπεριλάβετε το παιδί σας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για να βρείτε μια κατασκήνωση που θα είναι κατάλληλη και θα ταιριάζει γι αυτό. Προγραμματίστε μια περιήγηση στην κατασκήνωση νωρίτερα αν μπορείτε. Μιλήσετε με το παιδί σας για συγκεκριμένα σενάρια και πώς να τα διαχειριστεί. Τι γίνεται αν δεν του αρέσει το φαγητό μια μέρα; Ή εάν αισθάνεται άρρωστο; Οι σύμβουλοι εκπαιδεύονται για να χειριστούν αυτές τις καταστάσεις, γι 'αυτό ενθαρρύνετέ τα να εμπιστευθούν σε έναν υπεύθυνο της κατασκήνωσης τυχόν απορίες τους και προβλήματα τους.

Διαχειριστείτε τις δικές σας προσδοκίες - και τα συναισθήματα!
Πολλά παιδιά περνούν υπέροχα στην κατασκήνωση και συχνά ξεχνούν να σας καλούν ή να γράφουν σπίτι κάθε μέρα. Και αν το κάνουν, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να ακούσετε μια σειρά συναισθημάτων. Εάν το παιδί σας είναι αναστατωμένο, υποστηρίξτε το αλλά μην του δώσετε έναν εύκολο λόγο να επιστρέψει στο σπίτι. Ο καθένας έχει κακές μέρες και η μάθηση να τα αντιμετωπίζει είναι μέρος της εμπειρίας αυτής.

Είναι επίσης σημαντικό να πείτε στο παιδί σας ότι του έχετε εμπιστοσύνη και ότι πιστεύετε ότι θα είναι καλά στην κατασκήνωση. 

Χριστίνα - Μαρία Γούλου
Συντακτική ομάδα του Timeforkids

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

20/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
19/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
19/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
19/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
19/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι