Πότε έρχεται η στιγμή που το παιδί κάνει μόνο του μπάνιο;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Βλέποντας το μικρούλι σας να μεγαλώνει πολλά είναι τα ερωτήματα που σας έρχονται στο μυαλό καθώς αρχίζει να αποκτάει την ανεξαρτησία του σε διάφορα θέματα. Ένα τέτοιο θέμα είναι και η στιγμή που θα έρθει και θα σας ζητήσει να κάνει μπάνιο μόνο του. Πότε είμαστε σίγουροι ότι έχει έρθει η ώρα για κάτι τέτοιο;

Για να μπούμε στην διαδικασία όπου θα αφήσουμε μόνο του το παιδί για να πλυθεί θα πρέπει για αρχή να παρατηρήσουμε εάν έχουν αναπτυχθεί πλήρως οι κινητικές του ικανότητες. Με το να μην έχουν πλήρη ανάπτυξη οι κινητικές του ικανότητες δεν θα μπορέσει να πλυθεί σωστά και μπορεί να είναι και επικίνδυνο για την σωματική του ακεραιότητα.

Συνήθως μέχρι τα έξι πρώτα χρόνια του παιδιού έχουν αναπτυχθεί οι κινητικές ικανότητες και υποθετικά είναι έτοιμο να κάνει μπάνιο μόνο του, χωρίς την επίβλεψή μας. Αλλά αυτό στην πράξη διαφέρει καθώς το κάθε παιδάκι έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και αντίληψης.

Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι όταν παρατηρούμε το παιδί να αποκτάει το έλεγχο στις κινήσεις του να αρχίσουμε να του μαθαίνουμε τον τρόπο που θα διατηρεί την υγιεινή του και επίσης, να το ενημερώσουμε για όλα τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ακολουθεί για να μην υπάρξει κάποιος σοβαρός τραυματισμός.

Τι πρέπει να μάθουμε στο παιδί μας για το μπάνιο του; 
Θα πρέπει να του τα εξηγήσετε όλα από την αρχή ένα προς ένα. Θυμηθείτε ότι είναι δεδομένο για εμάς τα παιδιά μας μόλις τώρα το ανακαλύπτουν. Δείξτε του πως πρέπει να πλύνει το σώμα του και σε ποια μέρη του σώματος πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή. Ενημερώστε το ότι τα μάτια είναι ένα μέρος του σώματος που δεν το πλένουμε με σαπούνι και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην πέσει σαπουνάδα σε αυτά.

Εξηγείστε τους ότι η ώρα του μπάνιου δεν είναι για παιχνίδι γιατί με μια απότομη κίνηση μπορεί να πέσουν και να χτυπήσουν.

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες κάποιου ατυχήματος.
Ρυθμίστε του το νερό για να κάνει μπάνιο για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να καεί από το ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε τα ειδικά αντιολισθητικά πατάκια που τοποθετούνται στην μπανιέρα για την αποφυγή του να γλιστρήσει και να πέσει. Βάλτε του ένα μικρό σκαμπουδάκι που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να κάτσει και να πλύνει τα πιο δύσκολα μέρη. Ότι μπορεί να χρειαστεί κατά την διάρκεια του μπάνιου του προνοήστε και τοποθετήστε το σε σημείο που θα είναι εύκολα προσβάσιμο για να το χρησιμοποιήσει. 

Επιπλέον, αφαιρέστε αντικείμενα από το μπάνιο τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για να τα χρησιμοποιήσει μόνο του όπως ένα ψαλίδι. Μην το αφήνετε να κλείνει την πόρτα του μπάνιου όταν κάνει μπάνιο και αφαιρέστε το κλειδί από την πόρτα ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να την κλειδώσει.
Το ότι το αφήνετε μόνο του να κάνει μπάνιο δεν σημαίνει ότι όντως θα είναι μόνο του. Θα πρέπει να είσαστε σε επιφυλακή και να το ρωτάτε συχνά εάν είναι εντάξει και όταν τελειώσει να σας ενημερώνει για να το βοηθήσετε να βγει από την μπανιέρα.

Με αυτόν τον τρόπο σιγά σιγά το παιδί σας θα μάθει να έχει και την κατάλληλη συμπεριφορά μέσα στο μπάνιο και θα έρθει η στιγμή που δεν θα σας χρειάζεται καθόλου γι’ αυτό.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

06/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
04/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
04/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
04/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
04/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι