Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει μελετηρό

Ενημερώθηκε

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Για το σχολείο

Περιγραφή

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδάκι σας δεν είναι και από τα πιο μελετηρά άτομα μην αγχώνεστε. Σαν γονείς να έχετε στο μυαλό σας ότι πάντα υπάρχουν "πραγματάκια" που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ωθήσουμε το παιδί μας να γίνει καλύτερο σε κάτι που δεν τα καταφέρνει. Το ίδιο, λοιπόν, ισχύει και για το διάβασμα.

Εάν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να εξοικειωθεί με το διάβασμα, η καλύτερη λύση είναι τα εξωσχολικά βιβλία. Όσο πιο νωρίς μπείτε σε αυτή την διαδικασία τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε. Μεγαλώνοντας το παιδί σας με το να διαβάζει παραμύθια και βιβλία του ενισχύεται η ικανότητα και η αγάπη του για το διάβασμα. Έτσι, όταν θα έρθει η ώρα της μελέτης των μαθημάτων του θα δείξει ζήλο και η ανάγνωση τους θα είναι μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Επίσης, μπορείτε να το μάθετε να χρησιμοποιεί κάποια "έξυπνα εργαλεία" κατά την διαδικασία του διαβάσματος. Για παράδειγμα, συμβουλέψτε το να ξεκινάει με τα πιο δύσκολα μαθήματα έτσι ώστε να έχει περισσότερη ενέργεια και να μπορεί να αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα αυτό που διαβάζει. Ακόμα, εξηγείστε του ότι με το να σημειώνει λέξεις – κλειδιά θα το βοηθήσει ώστε να μπορεί να αρχειοθετεί την πληροφορία πιο εύκολα και γρήγορα. Επιπλέον, αφήστε το να κάνει συχνά μικρά διαλλείματα γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν θα κουράζεται και δεν θα βαριέται την μελέτη του καθώς θα έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί μέσα από τις μικρές παύσεις που θα κάνει.

Επίσης, καλό είναι να το επιβραβεύετε κάποιες φορές ακόμα και αν το αποτέλεσμα που έφερε δεν ήταν το επιθυμητό. Με το να επιβραβεύσετε την προσπάθεια του, του δίνετε την αυτοπεποίθηση και την ενέργεια που χρειάζεται για να προσπαθήσει και για τις επόμενες φορές. Τέλος, πείτε του ότι εάν δεν διαβάζει και δεν παίρνει καλούς βαθμούς υπάρχουν και οι αντίστοιχες επιπτώσεις των πράξεων μας. Για παράδειγμα, εάν διαβάσει και παίρνει καλό βαθμό τότε θα του μένει ελεύθερος χρόνος για να τον περάσει όπως εκείνο θα θέλει. Αλλιώς, θα πρέπει να διαβάσει την ύλη που προσπέρασε για να καλύψει το κενό του με αποτέλεσμα να χάνει αρκετό κομμάτι από τον ελεύθερο του χρόνο.

Βέβαια, για να γίνει ένα παιδί υπεύθυνο ως προς το κομμάτι της μελέτης του πρέπει και εμείς να έχουμε μια αντίστοιχη ισορροπημένη συμπεριφορά. Δηλαδή, δεν μπορούμε να στέλνουμε το παιδί μας καθημερινά σε πολλές εξωτερικές δραστηριότητες γιατί με αυτό τον τρόπο το παιδί θα βρίσκεται συνέχεια σε μια κατάσταση που θα τρέχει να τα προλάβει όλα με αποτέλεσμα να μην του μένει καθόλου ενέργεια και στο τέλος να μην έχει καμία διάθεση να διαβάσει. Επιπλέον, υπάρχει διαφορά στο να βοηθήσετε το παιδί σας να διαβάσει κάποια μαθήματα και να κάνει τις ασκήσεις του και τελείως διαφορετικό το να του κάνετε εσείς οι ίδιοι τις ασκήσεις. Ακόμα, μην μπείτε ποτέ στην διαδικασία να συγκρίνετε το παιδί σας με κάποιο άλλο. Με αυτό τον τρόπο, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να του ρίξετε την αυτοπεποίθηση και να παραιτηθεί από την προσπάθεια στο να γίνει καλύτερος μαθητής.

Γενικότερα, η μελέτη των σχολικών μαθημάτων είναι μια διαδικασία στη οποία θα πρέπει να προμηθευτείτε με άπλετη υπομονή. Δώστε στο παιδάκι σας το χρόνο του για να κατανοήσει την έννοια του διαβάσματος και να βρει τον δικό του τρόπο που θα το διαχειρίζεται.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

20/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
19/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
19/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
19/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
19/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι