Πώς να μάθουμε στα παιδιά μας να διαχειρίζονται τα χρήματα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Όλοι μας όταν ήμασταν μικροί ένα πράγμα που μας ενδιέφερε και χαιρόμασταν πολύ είναι όταν περνάμε το χαρτζιλίκι μας. Το περιμέναμε πως και πως για να κάνουμε σχέδια, να μαζέψουμε λεφτά και να αποκτήσουμε αυτό που είχαμε στο μυαλό μας και να λέμε ότι το κάναμε με δικά μας λεφτά που μαζέψαμε. Αυτό, όμως, που δεν καταλαβαίναμε είναι ότι με το χαρτζιλίκι κερδίζαμε κάτι παραπάνω εκτός από τα πράγματα που θέλαμε. Με αυτό τον τρόπο αρχίσαμε σιγά σιγά να διαχειριζόμαστε χρήματα με αποτέλεσμα να μαζεύουμε εφόδια για την ενήλικη ζωή μας που η διαχείριση των οικονομικών έχει μεγάλο ρόλο στην ζωή μας.

Οπότε ένας καλός τρόπος για να μάθουμε και εμείς στα παιδιά μας να διαχειρίζονται χρήματα είναι ακριβώς ο ίδιος με το να τους δίνουμε χαρτζιλίκι. Αν και μπορεί να είναι αγχωτικό το να δίνουμε ένα μικρό ποσό χρημάτων στο παιδί μας για να το διαχειριστεί όπως θέλει, τα οφέλη του είναι ζωτικής σημασίας για την μετέπειτα ζωή του. Γιατί προτιμότερο είναι να κάνει λάθος με την διαχείριση μικρού ποσού παρά ως ενήλικας.

Βέβαια, το ότι θα του δίνεται χαρτζιλίκι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το συμβουλεύσετε και το καθοδηγήσετε για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να το χρησιμοποιήσει.

Εάν αναρωτιέστε σε ποια ηλικία θα πρέπει να του δίνετε χαρτζιλίκι θυμηθείτε ότι όσο ποιο μικρά ξεκινάνε την ενασχόλησή τους με κάτι τόσο καλύτερες δεξιότητες αποκτούν. Μόλις το παιδί μπορεί να μετρήσει, μπορείτε να ξεκινήσετε να του δίνετε χρήματα.

Το ποσό που θα του δώσετε εξαρτάται από την οικονομική σας ευχέρεια και το ποσό που κρίνετε ότι θα πρέπει να έχουν σε σχέση τις ανάγκες που θα πρέπει να καλύπτουν εάν ήδη εσείς του καλύπτεται πολλές από αυτές το ποσό δεν θα χρειαστεί να είναι μεγάλο.

Καλό, επίσης, είναι να ορίσετε την ημέρα που θα του δίνεται το χαρτζιλίκι του για να μπορεί να προγραμματίζει τα έξοδά του και καθώς ανεβαίνουν οι ανάγκες του να το συζητάτε μήπως πρέπει να γίνει κάποια αύξηση στο ποσό που παίρνει.

Επιπλέον, με την διαχείριση των χρημάτων θα μπορέσει να κατανοήσει και την έννοια της αποταμίευσης. Με το να βάζει στόχο να αγοράσει κάτι που θέλει και να πρέπει να βάζει ένα μέρος του ποσού που διαθέτει στην άκρη αποκτάει υπομονή και μαθαίνει να έχει εγκράτεια για να πετύχει τον στόχο του.

Σε περίπτωση που το παιδί σας δεν κάνει σωστή διαχείριση των χρημάτων θα πρέπει να του δείξετε ότι υπάρχουν και συνέπειες από αυτήν την πράξη του. Εάν σας ζητήσει παραπάνω χρήματα γιατί ξόδεψε όλο το χαρτζιλίκι του μην του δώσετε για να μπορέσει να καταλάβει ότι εάν δεν ξοδεύει σωστά τα χρήματα του δεν θα έχει εναλλακτικές.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

20/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
18/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
18/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
18/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
18/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι