Παρενόχληση παιδιών | Τι να κάνετε σαν γονιός

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Η παρενόχληση παιδιών αποτελεί ένα λεπτό αλλά ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που δεν θα πρέπει να προσπεράσουμε. Η παρενόχληση ενός παιδιού μπορεί να έχει διάφορες μορφές, η κάθε μία από τις οποίες μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παιδική ή και την μετέπειτα ηλικία του. Δύο αρκετά διαδεδομένες μορφές παρενόχλησης είναι η λεκτική παρενόχληση και ο εκφοβισμός που μπορεί να δεχτεί ένα παιδί είτε από συνομήλικους είτε από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Λεκτική παρενόχληση παιδιών
Η λεκτική παρενόχληση παιδιών και κυρίως στο σχολικό περιβάλλον είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο. Πρόκειται για την επιθετική συμπεριφορά που δέχεται από τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η μακροχρόνια λεκτική παρενόχληση οδήγησε σε εντονότερες μορφές εκφοβισμού – bullyingμε δυσάρεστες συνέπειες.

Ωστόσο εμείς θα επικεντρωθούμε στην λεκτική παρενόχληση, η οποία σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται από τους γονείς λόγω του ότι αυτοί που την διαπράττουν είναι παιδιά και έφηβοι. Ωστόσο η έκθεση σε έντονη και διαρκή λεκτική επίθεση μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη ζωή του παιδιού, με την μεταγενέστερη εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων και διαταραχών.

Ως γονιός, είναι ιδιαίτερα σημαντική η αναγνώριση του προβλήματος ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα με την βοήθεια των δασκάλων ή κάποιου ειδικού ιατρού. Μάλιστα, το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι η σωστή πληροφόρηση του παιδιού και η ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μέσα από τον οποίο θα τους εξηγήσετε πώς να αντιδρούν σε τέτοιες συμπεριφορές και γενικά πώς να τις διαχειριστούν.

Τέλος, ένα επίσης σημαντικό που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι ότι η λεκτική παρενόχληση μπορεί να προέρχεται και από ενήλικες. Για παράδειγμα, ένας δάσκαλος, ένας γνωστός της οικογένειας ή οποιοσδήποτε άλλος, μπορεί να ασκεί λεκτικές επιθέσεις στο παιδί σας. Αρκετά μάλιστα είναι τα περιστατικά λεκτικής παρενόχλησης στον αθλητισμό, από κάποιον δάσκαλο φυσικής αγωγής ή προπονητή και η οποία στρέφεται συνήθως σε παιδιά με περιττά κιλά.

Σεξουαλική παρενόχληση παιδιών
Η σεξουαλική παρενόχληση παιδιών είναι ένα επίσης θέμα που αν και δεν συζητιέται πολύ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Κάθε γονιός πρέπει να συμβουλέψει σωστά και να καθοδηγήσει τα παιδιά του στο πώς να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Με τον όρο σεξουαλική παρενόχληση εννοούμε οποιαδήποτε μορφή, είτε πρόκειται για λεκτική είτε για οπτική και σωματική.

Η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ότι μπορείτε να φανταστείτε. Ωστόσο τα περιστατικά που αναφέρονται είναι ελάχιστα, αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα παιδιά δεν θα μιλήσουν σε κανέναν για ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης.

Οι συνέπειες που μπορεί να βιώσει ένα παιδί είναι τεράστιες, επηρεάζοντας μάλιστα όλους τους τομείς της ζωής ενός ατόμου. Ειδικότερα, παιδιά που βίωσαν σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση παρουσιάζουν σοβαρές ψυχικές διαταραχές που τους συνοδεύουν ακόμη και σαν ενήλικες. Μάλιστα, ένα αρκετά υψηλό ποσοστό στρέφεται σε καταχρήσεις όπως αλκοόλ και ναρκωτικά, ενώ πολλοί αντιμετωπίζουν καταθλιπτικές ή ακόμη και αυτοκτονικές συμπεριφορές.

Όπως καταλαβαίνεται είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά σας για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, να τους βοηθήσετε να θέσου τα όριά τους στο συγκεκριμένο θέμα και φυσικά να στραφούν για βοήθεια ένα διαπιστώσουν οποιαδήποτε συμπεριφορά σε βάρος τους.

Διαβάστε επίσης: Προβλήματα ύπνου στο παιδί

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

26/06/2024

Η Μάρω Θεοδωράκη παρουσιάζει μια πρωτοποριακή προσέγγιση στη χρήση της μουσικής για την ανάπτυξη των βρεφών.

Μεταμόρφωση
26/06/2024

Ένα πρωτότυπο σετ, που θα σας προσφέρει μοναδικές γνώσεις για την τέχνη της ταχυδακτυλουργίας και θα σας διδάξει 21 + 3 εντυπωσιακά μαγικά τεχνάσματα.

Online
26/06/2024

Τέσσερα πρωτότυπα ψυχαγωγικά εργαστήρια, για όλες τις ηλικίες, προσφέρουν διασκέδαση και γνώση, οξύνουν τις νοητικές & πνευματικές ικανότητες.

Αθήνα
26/06/2024

Η κόκκινη κλωστή σας καλωσορίζει κι αυτή τη σχολική χρονιά!

Αθήνα

Αυτοτελή δημιουργικά εργαστήρια στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης για τους μικρούς του φίλους !

Αθήνα

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
37
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι