Μερικές συμβουλές για να έχετε σωστή επικοινωνία με τα παιδιά σας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Στην ανατροφή των παιδιών, η καλή και σωστή επικοινωνία με τα παιδιά είναι το θεμέλιο για την επιτυχία. Ωστόσο, η γνώση του πώς να έχετε σωστή επικοινωνία με τα παιδιά σας δεν είναι πάντα διαισθητική. Οι κανόνες αλλάζουν επίσης καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αλλά υπάρχουν όμως μερικές βασικές αρχές που πρέπει να θυμάστε πάντα και που μπορούν να χρησιμεύσουν ως ένας οδηγός.

  • Γίνετε ένα καλό πρότυπο για το πώς θέλετε να επικοινωνεί το παιδί σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ακούτε όταν σας μιλούν και να δείχνετε σεβασμό για τις ιδέες τους.
  • Μην προσπαθήσετε να συζητήσετε κάτι σημαντικό όταν είστε απασχολημένοι ή βιάζεστε να φύγετε. Επιλέξτε μια στιγμή που όλοι είναι ελεύθεροι και δεν είναι πολύ κουρασμένοι, αγχωμένοι ή πεινασμένοι.
  • Εξασκηθείτε και χρησιμοποιήστε την «ανακλαστική ακοή» όπου παραφράζετε (μερικές φορές προσθέτοντας στη δική σας ερμηνεία για να τους βοηθήσετε να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους) αυτά που έχουν πει για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει. Για παράδειγμα, "Θέλω απλώς να βεβαιωθώ ότι κατάλαβα".
  • Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τα αρνητικά συναισθήματα, όταν συζητάτε σημαντικά θέματα. Οι άνθρωποι (παιδιά και ενήλικες) γίνονται πιο αμυντικοί όταν αισθάνονται ότι δέχονται επίθεση, κατηγορούνται ή κρίνονται. Μιλήστε ήρεμα, λογικά και ρωτήστε τις απόψεις τους χωρίς άμεση κρίση.
  • Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου ή προτροπές όπως, "Πες μου περισσότερα", "Τι ήταν αυτό για σένα;" "Τι νομίζεις ότι πρέπει να κάνουμε;"

Μερικές φορές είναι επίσης χρήσιμο να προγραμματίζετε οικογενειακές συναντήσεις όπου μπορείτε να συζητήσετε σημαντικά θέματα. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε τον χρόνο για να επικοινωνήσετε όταν έχετε περιορισμένο χρόνο, ακόμη πιο δύσκολο να μειώσετε το αρνητικό συναίσθημα, αλλά μπορείτε να μιλάτε ανοιχτά μεταξύ σας έτσι ώστε να λύσετε τυχόν προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Χριστίνα - Μαρία Γούλου
Συντακτική ομάδα του Timeforkids

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

01/07/2024

Η Μάρω Θεοδωράκη παρουσιάζει μια πρωτοποριακή προσέγγιση στη χρήση της μουσικής για την ανάπτυξη των βρεφών.

Μεταμόρφωση
01/07/2024

Τέσσερα πρωτότυπα ψυχαγωγικά εργαστήρια, για όλες τις ηλικίες, προσφέρουν διασκέδαση και γνώση, οξύνουν τις νοητικές & πνευματικές ικανότητες.

Αθήνα

Αυτοτελή δημιουργικά εργαστήρια στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης για τους μικρούς του φίλους !

Αθήνα
01/07/2024

Ένα τμήμα που φιλοξενεί μωράκια από 3 μηνών έως 1 έτους, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία ανάπτυξης και επικοινωνίας.

Νίκαια
01/07/2024

Νέο Τμήμα Play Mobility: Η Απόλυτη Εμπειρία για Παιδιά και Γονείς!

Νίκαια

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
37
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι