Μαθαίνοντας στα παιδιά την αξία της ειλικρίνειας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Τα ψέματα είναι μια αλήθεια μέσα στην καθημερινότητα των παιδιών. Τα ψέματα είναι ένα στάδιο στην ζωή των παιδιών μας με μεγάλη σημασία καθώς μας δείχνει ότι το παιδί μας αναπτύσσεται κοινωνικά και μπορεί να κατανοήσει ότι η δική του η αλήθεια μπορεί να μην είναι αρεστή στον υπόλοιπο κόσμο και την καλύπτει. Ωστόσο, μεγαλώνοντας θα πρέπει να αντιλαμβάνεται και πότε τα ψέματα μπορεί να δημιουργήσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις σε διάφορα στάδια της ζωή του. Υπάρχουν, λοιπόν κάποια πράγματα που μπορούμε και εμείς σαν γονείς να κάνουμε έτσι ώστε και στο παιδί να γίνει αντιληπτό ότι κάποιες στιγμές η αλήθεια είναι ο καλύτερος δρόμος και ας είναι πιο δύσκολος.

Και η προσπάθεια μετράει
Ένα καλό πράγμα που μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας είναι ότι δεν χρειάζεται μόνο να επιτύχουν για να έχουν την εύνοιά μας. Διαφορετικά μπορεί να τα οδηγήσουμε στην κακή 
συνήθεια του να ψεύδονται ή να αντιγράφουν ώστε να μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι γι’ αυτά.

Επιβράβευση με όρια
Το να επιβραβεύουμε το παιδί μας για έναν στόχο που κατάφερε να επιτύχει σίγουρα δεν είναι
κακό. Όταν όμως αυτό γίνεται στον υπερθετικό βαθμό τότε λειτουργεί αντίστροφα. Με το να επιβραβεύουμε όλη την ώρα το παιδί το μαθαίνουμε να μην δίνει σημασία στην αξία της επιτυχίας του αλλά στο δώρο που περιμένει με την επίτευξή του. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να το ωθήσουμε μέχρι και να «κλέψει» για να κερδίσει το «έπαθλο». 

Δείχνοντας αγάπη και στα ελαττώματα του
Ο λόγος που θα πει ένα παιδί ψέματα στους γονείς τους είναι για να μην έρθει σε αντιπαράθεση μαζί τους η οποία θα καταλήξει σε τιμωρία. Εάν το παιδί μας ξέρει ότι σε ότι και να κάνει θα είμαστε εκεί χωρίς να έχουμε μοναδικό στόχο να το τιμωρήσουμε και να δεχτούμε αυτό που έχει να μας πει δεν πρόκειται ποτέ να μας κρύψει τίποτα. Το σωστό θα είναι να επιβραβεύσουμε την κίνηση του να μας πει την αλήθεια αλλά ταυτόχρονα να του εξηγήσουμε και ποιες είναι οι επιπτώσεις των πράξεων του.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

03/07/2024

Η Μάρω Θεοδωράκη παρουσιάζει μια πρωτοποριακή προσέγγιση στη χρήση της μουσικής για την ανάπτυξη των βρεφών.

Μεταμόρφωση
03/07/2024

Τέσσερα πρωτότυπα ψυχαγωγικά εργαστήρια, για όλες τις ηλικίες, προσφέρουν διασκέδαση και γνώση, οξύνουν τις νοητικές & πνευματικές ικανότητες.

Αθήνα

Αυτοτελή δημιουργικά εργαστήρια στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης για τους μικρούς του φίλους !

Αθήνα
03/07/2024

Ένα τμήμα που φιλοξενεί μωράκια από 3 μηνών έως 1 έτους, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία ανάπτυξης και επικοινωνίας.

Νίκαια
03/07/2024

Νέο Τμήμα Play Mobility: Η Απόλυτη Εμπειρία για Παιδιά και Γονείς!

Νίκαια

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
37
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι