Οι Γονείς λένε για εμάς

Γιατί να επιλέξω οικολογικά απορρυπαντικά;

Ενημερώθηκε

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Ήρθε η άνοιξη και θέλετε το σπίτι σας καθαρό και λαμπερό; Γιατί αυτή την άνοιξη να μην καθαρίσετε οικολογικά;
Χρησιμοποιούμε υγρά πλύσης, σκόνες πλυντηρίου ρούχων, καθαριστικά πολλαπλών χρήσεων και ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων καθημερινά, για να διατηρήσουμε τα σπίτια μας καθαρά. Αλλά τα συνηθισμένα απορρυπαντικά δεν είναι τόσο υγιεινά, όσο ίσως πιστεύουμε. Τα περισσότερα περιέχουν συστατικά που μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον και την υγεία μας. Οι ουσίες που δημιουργούν προβλήματα, μπορούν να περάσουν ύπουλα από τα συστήματα επεξεργασίας υδάτων, να μολύνουν ποτάμια και να καταλήξουν ακόμη και στα πιάτα και τα ποτήρια μας.

Επιλέγοντας οικολογικά καθαριστικά:

  1. Εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα! Τα απορρυπαντικά με το Οικολογικό Σήμα αποδεικνύονται αποτελεσματικά σε χαμηλές θερμοκρασίες, επιτρέποντάς σας να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήμα. Για παράδειγμα, τα απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων δοκιμάζονται ώστε να έχουν την υψηλότερη απόδοση στους 30°C. Τα απορρυπαντικά με Οικολογικό Σήμα είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένα, δηλαδή μια μικρή ποσότητα κάνει τη δουλειά. Εάν δεν χρησιμοποιείτε περισσότερο από όσο πρέπει, τα απορρυπαντικά μπορούν να σας βοηθήσουν να καταναλώσετε λιγότερη ενέργεια, άρα να μειώσετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τα έξοδα καθαριότητας.
  2. Προφυλάξτε την υγεία σας! Τα απορρυπαντικά με το Οικολογικό Σήμα περιέχουν γενικά λιγότερο επιβλαβείς χημικές ουσίες, σε σύγκριση με τα συνηθισμένα προϊόντα, γεγονός που ελαχιστοποιεί τη συνολική σας έκθεση σ’ αυτά. Για παράδειγμα, ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο ή να βλάψουν τη γονιμότητα, απαγορεύονται αυστηρά στα προϊόντα με Οικολογικό Σήμα αλλά όχι στα συνηθισμένα απορρυπαντικά(1). Αλλεργιογόνες ουσίες, αρώματα και συντηρητικά, επιβλαβή για το περιβάλλον ή την υγεία σας είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένα και τα πιο προβληματικά απαγορεύονται πλήρως.
  3. Προστατεύστε το περιβάλλον! Για να επιτραπεί η χρήση του Οικολογικού Σήματος στα απορρυπαντικά, αυτά πρέπει να μην είναι τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς και να είναι βιοαποικοδομήσιμα. Αυτός είναι ο λόγος που οφείλουν να είναι απαλλαγμένα από φωσφορικά άλατα, τα οποία πυροδοτούν την υπερανάπτυξη των φυκιών, μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό ,απειλώντας έτσι την υδρόβια ζωή. Επιπλέον, αποκλείει τα απορρυπαντικά με απολυμαντικές ουσίες που μπορούν να καταστήσουν τα βακτήρια ανθεκτικά, δηλαδή πολύ δύσκολο να εξοντωθούν.
  4. Περιορίστε το πλαστικό! Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν περισσότερο από 25,8 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων, εκ των οποίων μόνο το 30% ανακυκλώνεται. Η συσκευασία των απορρυπαντικών με το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ ακολουθεί κυκλική πορεία: προτιμά ανακυκλωμένα υλικά και είναι ανακυκλώσιμη, βασίζεται σε λιγότερο πλαστικό από ότι οι συμβατικές συσκευασίες και προωθεί τα επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία. Τα προϊόντα με Οικολογικό Σήμα πρέπει επίσης να είναι απαλλαγμένα από εκείνα τα μικροσκοπικά τοξικά σωματίδια πλαστικού (μικροπλαστικά) που καταλήγουν σε ψάρια, οστρακόδερμα (αστακούς-γαρίδες-καβούρια κ.ά.) ή πλαγκτόν. Ενώ η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού των μικροπλαστικών σε απορρυπαντικά και άλλα προϊόντα, το Οικολογικό Σήμα είναι ένα βήμα μπροστά.
  5.  Αποφύγετε την οικολογική απάτη! Μην ξεγελαστείτε από ετικέτες που αναγράφουν eco νομίζοντας ότι είναι οικολογικό απορρυπαντικό, το οποίο πρέπει να έχει το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ, γνωστό και ως “λουλούδι” που εγγυάται ασφαλή, φιλικά προς το περιβάλλον απορρυπαντικά. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις αυστηρές προϋποθέσεις που οφείλουν οι κατασκευαστές να πληρούν, προκειμένου να αποκτήσουν την ετικέτα(2). Οι δοκιμές αποδεικνύουν ότι τα απορρυπαντικά Οικολογικού Σήματος λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά με τα συνηθισμένα.

Πηγη: ekpizo.gr

Δείτε φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

23/04/2023

Tο κορυφαίο διεθνές τριαθλητικό event XTERRA Off Road Triathlon / Aquathlon, ήρθε στην Ελλάδα το 2013 στη Λίμνη Πλαστήρα.

Βουλιαγμένη
22/04/2023

Tο κορυφαίο διεθνές τριαθλητικό event XTERRA Off Road Triathlon / Aquathlon, ήρθε στην Ελλάδα το 2013 στη Λίμνη Πλαστήρα.

Χαλάνδρι
27/03/2023

Μία μέρα με αθλητικές δραστηριότητες και χορό, είναι μία γεμάτη μέρα που θα θέλουν να ζήσουν ξανά και ξανά. 

Μαρούσι
27/03/2023

Ακόμα και η προπόνηση μπορεί να γίνει οικογενειακή υπόθεση, στο Αθλητικό Κέντρο Δαΐς! 

Μαρούσι
27/03/2023

Η Physiathlon Soccer Academy έχει τμήματα Κ6-Κ8-Κ10-Κ12 που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα.

Παλλήνη

Επιχειρήσεις

Οι Παιχνιδοπλασίες αποτελούν ένα νεοσύστατο πολυχώρο πρότυπο, δημιουργημένος από θεραπευτές και συγκροτείται από το αρμόδιο εξειδικευμένο προσωπικό.

Η Κόκκινη Αλεπού είναι ένας χώρος για παιδιά γεμάτος δημιουργίες, χορό, μουσική, εικαστικά και θέατρο.

Tο κέντρο ξένων γλωσσών Eρμιόνη Παππά προσφέρει μαθήματα αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών και ισπανικών σε παιδιά άνω των 6 ετών και ενήλικες.

Εκπαιδεύουμε τους μαθητές μας στις ξένες γλώσσες, και εργαζόμαστε συνδυάζοντας τη χαρά με τη μάθηση, για ουσιαστική απορρόφηση της γνώσης.

Σταματάει άραγε ποτέ η μάθηση και η εξέλιξη ενός ανθρώπου; Η ερώτηση σχεδόν ρητορική…

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
75
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
25
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
22
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι