Συνήθειες για να διαμορφώσετε ένα ευγενικό και καλό παιδί

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Η γονική μέριμνα είναι ένα πολύ περίπλοκο έργο. Πολλές φορές, βλέπουμε γονείς που εστιάζουν έντονα στην πειθαρχία των παιδιών τους. Έτσι πολλές φορές οι γονείς παγιδεύονται στο "Τι να κάνω όταν ..." ή "Πώς μπορώ να κάνω το παιδί μου ..." και χάνουν την εικόνα μιας μεγαλύτερης κατάστασης.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι πιο σημαντικά για την διαμόρφωση των παιδιών από τις μεθόδους και τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά τους.
Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα σας βοηθήσουν για επιτύχετε στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού σας.

Σχέσεις
Η σχέση που έχουμε με τα παιδιά μας είναι η μεγαλύτερη επιρροή σε αυτά. Η σχέση μας αποτελεί παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να είναι οι επιμέρους σχέσεις τους καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Εάν έχουμε μια υγιή σχέση βασισμένη στον σεβασμό, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια, έχουμε θέσει σαφώς ένα πρότυπο. Θα μεγαλώσουν πιστεύοντας ότι έτσι θα είναι οι σχέσεις και πιθανότατα δεν θα συμβιβαστούν στην ζωή τους με κάτι λιγότερο. Εάν, ωστόσο, η σχέση μας βασίζεται στον έλεγχο, τον εξαναγκασμό και την χειραγώγηση, τότε θα δυσκολευτούν στην μετέπειτα πορεία τους.

Επιπλέον, η σωστή επιρροή προέρχεται από μια καλή δική μας σχέση. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ακούσουν και να συνεργαστούν σωστά με έναν ενήλικα με τον οποίο έχουν αποκτήσει μια υγιή αλληλεπίδραση. Με άλλα λόγια, αν καταφέρουμε και οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους όσο είναι μικρά, τότε θα έρθουν κοντά μας και μεγαλώνοντας.

Η σχέση με το σύζυγο
Τα παιδιά σας παρακολουθούν και μαθαίνουν. Ο τρόπος που εσείς και ο σύντροφός σας αντιμετωπίζετε ο ένας τον άλλον θέτει ένα πρότυπο. Ευτυχισμένοι γονείς δημιουργούν χαρούμενα παιδιά.

"Το θεμέλιο μιας ευτυχισμένης οικογένειας είναι μια ισχυρή, τρυφερή σχέση μεταξύ των δυο συζύγων. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τα παιδιά σας είναι να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να έχετε την καλύτερη δυνατή σχέση με τον σύζυγό σας. Εάν βλέπουν ότι ταιριάζετε και υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον, θα σας ‘αντιγράφουν’ και πιθανότατα θα είσαστε το πρότυπό τους. Κάθε προσπάθεια που κάνετε στη σχέση σας, θα έχει δεκαπλάσιο αντίκτυπο στα παιδιά σας.

Η ατμόσφαιρα στο σπίτι
Όλα τα προηγούμενα αναφέρονται έτσι ώστε να δείτε πως μπορεί να δημιουργηθεί μια ωραία ατμόσφαιρα στο σπίτι σας. Εάν έχετε αγαπημένες και τρυφερές σχέσεις, πιθανότατα θα έχετε μια ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι σας. Εάν υπάρχει διαφωνία μεταξύ εσάς και του συζύγου σας, ή εσάς και του παιδιού σας, ή μεταξύ των παιδιών σας, τότε η ατμόσφαιρα ενδέχεται να είναι δυσάρεστη. Έχετε πάει ποτέ στο σπίτι κάποιου που έχετε νιώσει μόνο αρνητική ατμόσφαιρα;

Θέλετε το σπίτι σας να είναι καταφύγιο, ασφαλές, ζεστό, φιλόξενο και αγαπημένο μέρος για όλα τα μέλη της οικογένειας. Μια συγγραφέας, η Ντόροθι Πάρκερ έχει πει: "Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε τα παιδιά στο σπίτι είναι να κάνετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού ευχάριστη και διασκεδαστική για όλους." 

Πως σχετίζεστε με άλλους ανθρώπους
Πώς αντιμετωπίζετε τον ταμεία, ή τον υπάλληλο ενός καταστήματος; Τι γίνεται με τους γονείς και τους πεθερούς σας; Παρακολουθούν το παράδειγμά σας τα παιδιά σας. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε κάποτε, «Το να δώσεις ένα παράδειγμα δεν είναι απλά το βασικό μέσο για να επηρεάσεις ένα άνθρωπο, είναι το μόνο μέσο».

Κοινότητα
Συμμετέχετε στην κοινότητά σας; Εκτός από το παράδειγμα, υπάρχουν πολύτιμα μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από τον εθελοντισμό, την υποστήριξη ενός τοπικού σκοπού, τη συμμετοχή στην εκκλησία ή τη δωρεά αντικειμένων. Βλέποντας έτσι, πως οι πράξεις σας μπορούν να επηρεάσουν πολλές ζωές, αυτό θα τους δώσει μια αίσθηση ευθύνης και θα ενισχύσει τις καλές αξίες τους.

Σχολείο
Είτε επιλέξετε ένα ιδιωτικό, ένα δημόσιο ή κατ 'οίκον σχολείο, η επιλογή σας θα έχει αντίκτυπο στο παιδί σας. Επιλέξτε με προσοχή. 

Βασικές ανάγκες
Η επαρκής και σωστή διατροφή, ο ύπνος και η άσκηση δεν είναι μόνο απαραίτητα για την ευημερία του παιδιού σας, αλλά επηρεάζουν επίσης και τη συμπεριφορά τους. Έτσι, η άσκηση βοηθά τα παιδιά να μάθουν να εστιάζουν την προσοχή τους, να περιορίζουν την έκρηξη του θυμού τους και να βελτιώνουν τις κινητικές δεξιότητες τους.

«Εάν θα μπορούσα να ξαναμεγαλώσω από την αρχή το παιδί μου, θα "έχτιζα" με γερά θεμέλια πρώτα την αυτό εκτίμηση μου και μετά το σπίτι, θα ζωγράφιζα περισσότερο με τα δάχτυλα και θα τα "κουνούσα" λιγότερο. Θα διόρθωνα λιγότερο το παιδί μου και θα συνδεόμουν μαζί του πιο σωστά. Θα σταματούσα να κοιτάω το ρολόι και θα έβλεπα με τα μάτια μου. Θα έκανα περισσότερες πεζοπορίες και θα πέταγα περισσότερους χαρταετούς. Θα σταματούσα να παίζω "σοβαρά" με τα παιδιά μου και θα έπαιζα πραγματικά. Θα κοίταζα περισσότερο τα αστέρια».
Ντιάν Λόμανς

Χριστίνα - Μαρία Γούλου
Συντακτική ομάδα του Timeforkids

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

20/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
18/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
18/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
18/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
18/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι