Παιδιά και κατοικίδια – Οφέλη από τη συμβίωση με ζώα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς / Υγεία, Υγεία

Περιγραφή

Όλα τα παιδιά ενθουσιάζονται στην ιδέα να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο ζωάκι. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η επιλογή τους κυμαίνεται μεταξύ ενός σκύλου ή μιας γάτας, ωστόσο οι επιλογές μπορεί να είναι πολύ περισσότερες, όπως ένα χρυσόψαρο, μια χελώνα κλπ. Ωστόσο στο σημερινό μας άρθρο θα επικεντρωθούμε κυρίως στα οφέλη που προσφέρει ένα κατοικίδιο και συγκεκριμένα ένα ζώο συντροφιάς όπως ο σκύλος, τόσο στην υγεία όσο και την ψυχολογία ενός παιδιού.

Φυσικά η συντροφιά που θα χαρίσει το κατοικίδιο στο παιδί αποτελεί και το σημαντικότερο. Άλλωστε η επιθυμία του παιδιού ξεκινάει από την ανάγκη για έναν φίλο, μια παρέα μέσα στο σπίτι με το οποίο θα μπορεί να επιδίδεται σε διάφορα παιχνίδια. Τα οφέλη όμως, όπως θα δούμε παρακάτω είναι πολύ περισσότερα.

Ποια είναι τα οφέλη της συμβίωσης παιδιών με κατοικίδια;
Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ένα κατοικίδιο σε ένα παιδί είναι πάρα πολλά. Εμείς επικεντρωθήκαμε στα σημαντικότερα από αυτά και σας τα παραθέτουμε:

Οφέλη των κατοικίδιων στην υγεία ενός παιδιού
Είναι αποδεδειγμένο ότι η συμβίωση ενός παιδιού με ένα κατοικίδιο ζώο συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού. Κατά συνέπεια, τα παιδιά αυτά αρρωσταίνουν πιο σπάνια ενώ σε έναν μεγάλο αριθμό περιπτώσεων βοηθάει και στην μείωση της πιθανότητας για αλλεργίες.

Για την ακρίβεια, σε έρευνα που διεξήγαγε το Ιατρικό Κολλέγιο της Τζόρτζια συμπέρανε ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν σε δύο ή περισσότερα σκυλιά ή γάτες ως μωρά είχαν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν κοινές αλλεργίες συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν κατοικίδια ζώα στο σπίτι. Μάλιστα, παρόμοιες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η συμβίωση με κατοικίδια συμβάλει στην μείωση του κινδύνου ια εμφάνιση άσθματος.

Φυσικά τα οφέλη στην υγεία ενός παιδιού δεν περιορίζονται μόνο εκεί, αφού ένα κατοικίδιο αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για σωματική άσκηση. Και όπως είναι πολύ γνωστό, η σωματική άσκηση συμβάλει δραστικά στην υγεία ενός ανθρώπου.

Συναισθηματική ανάπτυξη και οφέλη στην ψυχολογία
Η συμβολή ενός ζώου μπορεί να είναι τεράστια και στην ψυχολογία ενός παιδιού. Η συμβίωση μαζί τους έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τις περιπτώσεις εμφάνισης άγχους στην παιδική ηλικία ενώ βοηθάει το παιδιά να ξεπεράσει δυσάρεστες καταστάσεις πολύ ευκολότερα.

Επιπροσθέτως, το παιδί μαθαίνει να γίνεται πιο υπεύθυνο και ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του. Η καθημερινή φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου αυτομάτως δίνει ευθύνες στο παιδί το οποίο νιώθει ότι προσφέρει κάτι χρήσιμο, θέτοντας καλύτερες βάσεις στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του. Δεν θα πρέπει όμως να παραλείψουμε και τον σεβασμό που αναπτύσσει για τις ανάγκες του ζώου, κάτι που σταδιακά συμβάλει στην εκμάθηση ότι πρέπει να σεβόμαστε τα συναισθήματα του άλλου.

Διαχείριση της απώλειας
Ένα παιδί που μεγαλώνει με κάποιο κατοικίδιο ζώο, αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπο με τον θάνατο και το αίσθημα της απώλειας. Συνήθως αυτό αποτελεί και την πρώτη απώλεια που βιώνει ένα παιδί, κάτι που θα το βοηθήσει να κατανοήσει τον κύκλο της ζωής και πώς να συμβιβαστεί με αυτόν.

Όπως εύκολα μπορείτε να καταλάβετε, τα οφέλη που προσφέρει ένα κατοικίδιο σε ένα παιδί είναι πάρα πολλά. Ωστόσο για την εξασφάλιση μιας επιτυχημένης συμβίωσης θα πρέπει το παιδί να έχει την ωριμότητα ώστε να αποφασίσει πότε είναι έτοιμο να αναλάβει μια ευθύνη σαν αυτή. Μην ξεχνάμε ότι ένα κατοικίδιο χρειάζεται αρκετή φροντίδα και η ευθύνη είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Πέρα από την προσωπική ενασχόληση και την φροντίδα του, θα πρέπει να λάβετε γνώση και όλα τα υπόλοιπα που απορρέουν από την υιοθέτηση ενός ζώου, όπως για παράδειγμα οι επισκέψεις τον κτηνίατρο, τα έξοδα για την τροφή του κλπ.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

29/04/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
28/04/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
28/04/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
28/04/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
28/04/2024

Σε μια πόλη όπου η βροχή είναι καθημερινό φαινόμενο, βρίσκεται το ομπρελομαγαζάκι. Ένα μαγαζάκι απ’ όπου μπορεί κανείς να αγοράσει την γκρι ή τη μαύρη

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι