Οι Γονείς λένε για εμάς

Ενισχύοντας το σημαντικότερο μέσο μάθησης, τη μίμηση!

Ενημερώθηκε

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Από τις πρώτες κιόλας βδομάδες ζωής του, το μωρό μπορεί να μιμηθεί βασικές συμπεριφορές και να χτίσει τα θεμέλια για κοινωνικοσυναισθηματικές δεξιότητες, χάρη -μεταξυ άλλων, σε μια ομαδα νευρώνων που ονομάζονται καθρεπτικοί νευρώνες. Η ικανότητα της μίμησης εξυπηρετεί  τη γνωστική, κινητική, λεκτική αλλά και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών σε όλες τις ηλικίες.

Πως όμως θα βοηθήσουμε το παιδί να μιμηθεί οταν δεν έχει αναπτύξει αρκετά αυτήν του την ικανότητα; 
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε… ανάποδα! 

Τι σημαίνει αυτό; Θα ξεκινήσουμε με το να μιμηθούμε εμείς το παιδί. Έτσι θα τραβήξουμε το ενδιαφέρον του, θα είναι πιο δελεαστική η αλληλεπίδραση μας, και κυρίως θα μπορέσει εύκολα να εστιάσει στο βασικό ζητούμενο, το οποίο είναι απλά να ‘κανουμε τo ίδιο! Θα μιμηθούμε άμεσα και επαναλαμβανόμενα τον τρόπο που παίζει, απλές κινήσεις, τους ήχους που βγάζει, τον τρόπο που πιάνει τα αντικείμενα. Ειδικά όταν μιμούμαστε τους ήχους που βγάζει, είναι σαν να ξεκινάμε να πραγματοποιούμε έναν πρώτο διάλογο (ερώτηση-απάντηση). Δεν ξεχνάμε ποτέ να κατέβουμε ύψος του ώστε να του είναι πιο εύκολο να πετύχει την βλεμματική επαφή και κατ’ επέκταση να μας παρακολουθεί.
Στη συνέχεια, και μπορούμε να ενισχύσουμε την μίμηση είτε μέσω τραγουδιών π.χ. κεφάλι, ώμοι, γόνατα και δάχτυλα (μουσικοκινητικό παιχνίδι), είτε μιμούμενοι το περπάτημα των ζώων, ακόμα και απλές σκηνές και γκριμάτσες από το αγαπημένο του παιδικό σήριαλ! 

Μεγάλος σύμμαχός μας στην ενίσχυση της μίμησης είναι ο καθρέφτης! Μπορούμε να κάνουμε γκριμάτσες την ώρα που πλένουμε τα δόντια μας, -αρα να ενισχύσουμε ταυτόχρονα την στοματοπροσωπικη επίγνωση του παιδιού, να κάνουμε χορευτικές φιγούρες στον καθρέπτη του ασανσέρ, ακόμα και να κοιταζόμαστε στην οθόνη με την μπροστινή κάμερα του κινητού ενώ βγαζουμε φωτογραφίες ή και βιντεάκια για το τικ τοκ!!

Η θεατρικότητα, η παραπάνω εκφραστικότητα στις μιμήσεις που κάνουμε εμείς και οι πολλές επαναλήψεις, βοηθάνε το παιδί ώστε να αντιληφθεί καλύτερα τι του ζητάμε, αλλά και να γίνει η διαδικασία πιο ευχάριστη.
Καλή διασκέδαση!!

Δείτε φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

23/04/2023

Tο κορυφαίο διεθνές τριαθλητικό event XTERRA Off Road Triathlon / Aquathlon, ήρθε στην Ελλάδα το 2013 στη Λίμνη Πλαστήρα.

Βουλιαγμένη
22/04/2023

Tο κορυφαίο διεθνές τριαθλητικό event XTERRA Off Road Triathlon / Aquathlon, ήρθε στην Ελλάδα το 2013 στη Λίμνη Πλαστήρα.

Χαλάνδρι
27/03/2023

Μία μέρα με αθλητικές δραστηριότητες και χορό, είναι μία γεμάτη μέρα που θα θέλουν να ζήσουν ξανά και ξανά. 

Μαρούσι
27/03/2023

Ακόμα και η προπόνηση μπορεί να γίνει οικογενειακή υπόθεση, στο Αθλητικό Κέντρο Δαΐς! 

Μαρούσι
27/03/2023

Η Physiathlon Soccer Academy έχει τμήματα Κ6-Κ8-Κ10-Κ12 που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα.

Παλλήνη

Επιχειρήσεις

Οι Παιχνιδοπλασίες αποτελούν ένα νεοσύστατο πολυχώρο πρότυπο, δημιουργημένος από θεραπευτές και συγκροτείται από το αρμόδιο εξειδικευμένο προσωπικό.

Η Κόκκινη Αλεπού είναι ένας χώρος για παιδιά γεμάτος δημιουργίες, χορό, μουσική, εικαστικά και θέατρο.

Tο κέντρο ξένων γλωσσών Eρμιόνη Παππά προσφέρει μαθήματα αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών και ισπανικών σε παιδιά άνω των 6 ετών και ενήλικες.

Εκπαιδεύουμε τους μαθητές μας στις ξένες γλώσσες, και εργαζόμαστε συνδυάζοντας τη χαρά με τη μάθηση, για ουσιαστική απορρόφηση της γνώσης.

Σταματάει άραγε ποτέ η μάθηση και η εξέλιξη ενός ανθρώπου; Η ερώτηση σχεδόν ρητορική…

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
75
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
25
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
22
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι