Ενισχύοντας το σημαντικότερο μέσο μάθησης, τη μίμηση!

Ενημερώθηκε

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Συμβουλές για γονείς

Περιγραφή

Από τις πρώτες κιόλας βδομάδες ζωής του, το μωρό μπορεί να μιμηθεί βασικές συμπεριφορές και να χτίσει τα θεμέλια για κοινωνικοσυναισθηματικές δεξιότητες, χάρη -μεταξυ άλλων, σε μια ομαδα νευρώνων που ονομάζονται καθρεπτικοί νευρώνες. Η ικανότητα της μίμησης εξυπηρετεί  τη γνωστική, κινητική, λεκτική αλλά και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών σε όλες τις ηλικίες.

Πως όμως θα βοηθήσουμε το παιδί να μιμηθεί οταν δεν έχει αναπτύξει αρκετά αυτήν του την ικανότητα; 
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε… ανάποδα! 

Τι σημαίνει αυτό; Θα ξεκινήσουμε με το να μιμηθούμε εμείς το παιδί. Έτσι θα τραβήξουμε το ενδιαφέρον του, θα είναι πιο δελεαστική η αλληλεπίδραση μας, και κυρίως θα μπορέσει εύκολα να εστιάσει στο βασικό ζητούμενο, το οποίο είναι απλά να ‘κανουμε τo ίδιο! Θα μιμηθούμε άμεσα και επαναλαμβανόμενα τον τρόπο που παίζει, απλές κινήσεις, τους ήχους που βγάζει, τον τρόπο που πιάνει τα αντικείμενα. Ειδικά όταν μιμούμαστε τους ήχους που βγάζει, είναι σαν να ξεκινάμε να πραγματοποιούμε έναν πρώτο διάλογο (ερώτηση-απάντηση). Δεν ξεχνάμε ποτέ να κατέβουμε ύψος του ώστε να του είναι πιο εύκολο να πετύχει την βλεμματική επαφή και κατ’ επέκταση να μας παρακολουθεί.
Στη συνέχεια, και μπορούμε να ενισχύσουμε την μίμηση είτε μέσω τραγουδιών π.χ. κεφάλι, ώμοι, γόνατα και δάχτυλα (μουσικοκινητικό παιχνίδι), είτε μιμούμενοι το περπάτημα των ζώων, ακόμα και απλές σκηνές και γκριμάτσες από το αγαπημένο του παιδικό σήριαλ! 

Μεγάλος σύμμαχός μας στην ενίσχυση της μίμησης είναι ο καθρέφτης! Μπορούμε να κάνουμε γκριμάτσες την ώρα που πλένουμε τα δόντια μας, -αρα να ενισχύσουμε ταυτόχρονα την στοματοπροσωπικη επίγνωση του παιδιού, να κάνουμε χορευτικές φιγούρες στον καθρέπτη του ασανσέρ, ακόμα και να κοιταζόμαστε στην οθόνη με την μπροστινή κάμερα του κινητού ενώ βγαζουμε φωτογραφίες ή και βιντεάκια για το τικ τοκ!!

Η θεατρικότητα, η παραπάνω εκφραστικότητα στις μιμήσεις που κάνουμε εμείς και οι πολλές επαναλήψεις, βοηθάνε το παιδί ώστε να αντιληφθεί καλύτερα τι του ζητάμε, αλλά και να γίνει η διαδικασία πιο ευχάριστη.
Καλή διασκέδαση!!

Δείτε φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

08/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
08/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
08/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
08/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
08/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι