ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Διασκέδαση

Περιγραφή

Όλοι οι γονείς αναγνωρίζουν τη αξία της επικοινωνίας για το παιδί τους. Και την χαίρονται από την πρώτη του κουβέντα. Θα πει μαμά; Θα πει μπαμπά; Ότι και να πει θα σκορπίσει χαμόγελα ευτυχίας. Μάθετε τις πλέον δοκιμασμένες πρακτικές που θα κάνουν το παιδί να μιλάει σωστά.  

1. «Αυτό είναι ένα πιάτο»
Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους επικοινωνίας, είναι να μιλάτε εσείς ασταμάτητα στο παιδί, με λεπτομέρειες και πλούσιο λεξιλόγιο. Κάθε στιγμή, στη βόλτα, στο φαγητό, ακόμη και στο μπάνιο. Κάνετε ερωτήσεις και δηλώσεις. Πχ. Αυτό είναι ένα πιάτο. Αυτό είναι ένα καρότο. Σου αρέσει η κρέμα; Θέλεις νερό; Κοκ.Όσο περισσότερα ακούει το μωρό, τόσο πιο εύκολα θα πλάσει το λεξιλόγιο του. 

2. Πείτε του μια ιστορία με εικόνες
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στο εξής. Η αφήγηση μιας ιστορίας μέσα από εικόνες  βοηθάει σημαντικά στην πνευματική ανάπτυξη. Το κλασσικό «μια φορά και έναν καιρό» κρίνεται σχεδόν απαραίτητο και είναι η αγαπημένη συνήθεια των γονέων για να κοιμίσουν το παιδί. Είναι, επίσης, σημαντικό κατά την αφήγηση, εκτός από το να δείχνουμε τις εικόνες για τις οποίες μιλάμε στην ιστορία μας, να ρωτάμε και τη γνώμη του παιδιού, δίνοντας τη δυνατότητα να μας επικοινωνήσει και τις δικές του σκέψεις. Εκεί είναι που πολλές φορές ερχόμαστε μπροστά σε υπέροχες εκπλήξεις!

3. Τι είναι εκείνο;
Ένα παιχνίδι που βοηθάει σίγουρα ένα παιδάκι να αναπτύξει την ομιλία του είναι να του δείχνουμε πράγματα και να το ρωτάμε τι είναι αυτό που του δείχνουμε. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε το παιδί να εμπεδώσει τις λέξεις και να τις αντιστοιχεί με την εικόνα που συμβολίζουν. Βέβαια, στην διαδικασία αυτή σημαντική είναι η επανάληψη και η εξήγηση της κάθε λέξης στο παιδί από εμάς, ώστε να καταφέρει να την χρησιμοποιεί σωστά.

4. Όλα θέλουν τον χρόνο τους
Παρ’ όλα τα γλωσσικά παιχνίδια που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε γονιός για να βοηθήσει το παιδί του να μιλήσει, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Γι΄ αυτό τον λόγο κανένας γονιός δεν πρέπει να αγχώνεται για το εάν το παιδί του δεν μιλήσει σύντομα. Κάθε μωρό χρειάζεται τον δικό του χρόνο ώστε να νιώσει έτοιμο για να μιλήσει και δεν  έχει καμία σύνδεση με την ανάπτυξή του. Παρ’ όλα αυτά εάν κάποιος γονιός θεωρήσει ότι κάτι σχετικά με το θέμα της ομιλίας του παιδιού του καθυστερεί σημαντικά μπορεί να απευθυνθεί στον παιδίατρο ώστε να τους δώσει τις κατάλληλες λύσεις.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

03/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
03/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
03/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
03/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
03/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι