Μήπως έχετε πιάσει αρκετές φορές τον εαυτό σας να κλείνει τα αυτιά του από τους ασταμάτητους καβγάδες των παιδιών σας; Μήπως έχετε αναρωτηθεί αρκετές φορές αφού είναι αδερφάκια δεν θα έπρεπε να συμβιώνουν αρμονικά; Ή μήπως κάτι δεν είναι σωστό στη μεταξύ σχέση τους; Η αλήθεια είναι ότι τα αδερφάκια έχουν άπειρους λόγους για να τσακωθούν μεταξύ τους. Οπότε μην αγχώνεστε και δεχτείτε την πραγματικότητα όπως είναι.
Οι λόγοι που μπορούν να τσακωθούν τα αδέρφια μεταξύ τους είναι πολλοί και μπορεί να διαφέρουν ανά περίπτωση. Για παράδειγμα ένας από τους πιο συχνούς λόγους είναι η διαφορά ηλικίας που μπορεί να έχουν μεταξύ τους. Όταν ένα παιδάκι έχει μεγαλώσει πλέον και αντιλαμβάνεται ακριβώς τα πράγματα τριγύρω του, ξέρει τι θέλει και μπορεί να το επικοινωνήσει, τότε σίγουρα θα δυσκολευτεί να βρει κοινά σημεία με ένα παιδάκι μικρότερης ηλικίας που μόλις ξεκίνησε να αντιλαμβάνεται τα πράγματα τριγύρω του.
Επίσης, το ότι είναι αδέρφια δεν σημαίνει ότι θα έχουν και τις ίδιες ασχολίες. Το κάθε παιδί έχει την δική του προσωπικότητα και τα δικά του θέλω. Έτσι, όταν βρεθούν στην μέση αυτά είναι ένας λόγος για να ξεκινήσει ένας ωραιότατος καβγάς μεταξύ τους. Επιπλέον, και σύνηθες φαινόμενο είναι και το μοίρασμα των παιχνιδιών. Πολλές φορές τα παιδιά θα τσακωθούν γιατί το ένα δεν θα θέλει να μοιραστεί τα παιχνίδια του με το άλλο. Αλλά θα θέλει να παίξει με τα παιχνίδια που έχει το αδερφάκι του σε αυτή την περίπτωση η αντιπαράθεση μεταξύ τους είναι αναπόφευκτη. Ένας ακόμα λόγος που μπορεί να τσακωθούν τα παιδάκια σας είναι όταν περνάνε πολλές ώρες μαζί. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να σας έχουν συνηθίσει να παίζουν αρμονικά μεταξύ τους αλλά η τριβή που δημιουργείται όταν είναι όλη την ώρα μαζί σίγουρα θα τους δημιουργήσει ένταση την οποία κάποια στιγμή θα την εξωτερικεύσουν.
Όταν, λοιπόν, βρεθείτε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις καλό είναι να είσαστε προετοιμασμένοι και εσείς από την μεριά σας έτσι ώστε να τις διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γενικότερα, την ώρα του τσακωμού θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι πρέπει να κρατήσετε μια ουδέτερη στάση και να μην πάρετε το μέρος κανενός. Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο αλλά με αυτόν τον τρόπο δεν θα δημιουργήσετε επιπλέον αίσθημα ζήλειας σε κανέναν, με αποτέλεσμα να αποφύγετε την επιδείνωση της κατάστασης. Επίσης, φροντίστε να μην λέτε στο μεγάλο παιδί να σταματήσει πρώτο γιατί είναι μεγαλύτερο και πρέπει να καταλαβαίνει περισσότερα. Το μόνο που θα καταφέρετε μέσα από αυτό είναι το μεγάλο παιδί να αρχίσει να αισθάνεται υπεύθυνο κάθε φορά που θα τσακώνεται με το αδερφάκι του και το μικρό να νιώθει ότι πάντα είναι το αδικημένο.
Επίσης, μια καλή τακτική σε μερικές περιπτώσεις είναι να αδιαφορήσετε. Μερικές φορές τα παιδιά σας θα τσακωθούν μόνο και μόνο γιατί θέλουν να σας τραβήξουν την προσοχή σας, έτσι ώστε να δουν ποιανού το μέρος θα υπερασπιστείτε. Εάν πάλι δείτε ότι η κατάσταση δεν ξεθυμαίνει καλό είναι να τα βάλετε σε ξεχωριστά δωμάτια μέχρι να ηρεμήσουν και να μπορέσουν να τα ξαναβρούν.
Ότι, όμως, και να γίνει αυτό που πρέπει φροντίσετε να μάθουν είναι να ζητάνε συγγνώμη το ένα στο άλλο και να το εννοούν. Μάθετε τα ότι μπορεί να διαπληκτιστούν με κάποιο κοντινό τους πρόσωπο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσε και η σχέση που έχουν με αυτό το άτομο. Απλά εξηγείστε τους ότι όταν ηρεμούν, πρέπει να σκέφτονται τον λόγο που τσακωθήκαν, γιατί μπορεί να ενοχλήθηκε ο απέναντί τους και εάν όντως άξιζε να τσακωθούν. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσουν να αξιολογούν την κάθε κατάσταση και κάποια στιγμή θα σταματήσουν να τσακώνονται τόσο συχνά.