Κόκκινα ή λευκωπά σπυράκια, μελανές κηλίδες και κόκκινα σημαδάκια είναι συχνά ευρήματα σε βρέφη και νεογέννητα. Τα μωράκια τους πρώτους μήνες της ζωής τους εμφανίζουν σπυράκια ή εξανθήματα που «χαλούν» τη βελούδινη υφή του δέρματός τους, προκαλώντας ανησυχία στους νέους γονείς. Τα περισσότερα από αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν ενοχλούν το μωράκι σας! Μπορεί να εμφανιστούν σε όλο το σώμα και υποχωρούν από μόνα τους, χωρίς να χρειάζεται θεραπεία. Η εμφάνισή τους επομένως δεν πρέπει να σας αγχώσει καθώς το πρόβλημα είναι μόνο….αισθητικό.
Τοξικό ερύθημα
Το τοξικό ερύθημα παρά το τρομακτικό του όνομα είναι ένα αθώο εξάνθημα, που εμφανίζεται στο 50% των νεογνών, συνήθως μετά την 2 η -3 η μέρα ζωής. Χαρακτηρίζεται από μικρά σκληρά και λευκωπά σπυράκια, που περιβάλλονται από μια κόκκινη κηλίδα ή μπορεί να είναι και μόνο μια κόκκινη κηλίδα. Το λευκωπό «κεφαλάκι» μοιάζει με πύον αλλά δεν είναι. Συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο, το σώμα, τα χέρια και τα πόδια.
Η αιτία δεν είναι γνωστή, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν προκαλείται από ιούς ή μικρόβια. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν είναι μεταδοτικό και δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία.
Ενοχλείται το μωρό μου; Δεν προκαλεί καμία ενόχληση στο βρέφος και υποχωρεί από μόνο του σε περίπου 1 -2 εβδομάδες.
Κεχρία (στίγματα)
Τα κεχρία είναι μικρά λευκά ή κιτρινωπά σκληρά σπυράκια, που παρατηρούνται κυρίως στη μύτη και τα μάγουλα και οφείλονται σε απόφραξη των πόρων λόγω υπερπαραγωγής σμήγματος. Παρατηρούνται σχεδόν στο 40% των νεογνών και συνήθως είναι εμφανή από τη γέννηση. Αυτά τα μικρά σπυράκια δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στο μωρό και δεν απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση, πέρα από την καθημερινή περιποίηση και καθαριότητα του μωρού, ενώ υποχωρούν από μόνα τους.
Μογγολοειδής κηλίδα
Οι μογγολοειδής κηλίδες ή συγγενής δερματική μελανοκυττάρωση, όπως λέγονται επιστημονικά είναι πολύ συχνές στα βρέφη, ειδικά τα σκουρόχρωμα (τι εννοείς στα μελαχρινά ή στα μαύρα; Κάπως μου κάνει το σκουροχρωμα). Συνήθως εμφανίζονται σαν μια μεγάλη επίπεδη σκούρη κηλίδα στην μέση (οσφυοιερά χώρα) ή λίγο πιο κάτω στους γλουτούς. Ορισμένες φορές μπορεί να είναι περισσότερες ή να επεκτείνονται και στα χέρια ή τα πόδια. Η κηλίδα αυτή, που μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση ή να εμφανιστεί λίγο μετά έχει χρώμα μπλε-μαύρο ή γκρι και οφείλεται σε εναπόθεση μελανινοκυττάρων. Δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο παιδί και συνήθως εξαφανίζεται μέχρι την ηλικία των 3-5 ετών.
Επίπεδο αιμαγγείωμα
Τα επίπεδα αιμαγγειώματα είναι πολύ κοινά στα νεογνά καθώς περίπου το 70% έχει ένα ή και περισσότερα στη γέννησή του. Σχηματίζονται από υπερδιάταση των τριχοειδών, δηλαδή των πολύ μικρών αγγείων που μεταφέρουν το αίμα. Έχουν ροζ χρώμα, ακανόνιστο σχήμα και είναι επίπεδα. Πολύ συχνά τα βλέπουμε στο μέτωπο ή τον αυχένα των βρεφών. Στα αγγλικά ονομάζονται «φιλί αγγέλου» και «τσίμπημα του πελαργού» αντίστοιχα, δύο πολύ «γλυκά» ονόματα, που καταδεικνύουν και πόσο συχνά και άνευ επικινδυνότητας είναι. Άλλο συχνό σημείο που εντοπίζονται είναι πάνω στα βλέφαρα. Τα επίπεδα αιμαγγειώματα είναι αθώα, δεν σχετίζονται με νοσήματα και συνήθως εξαφανίζονται σε 1 – 2 χρόνια.
Βικτωρία Κούγια
Παιδίατρος
Ν. Πλαστήρα & Αναξιμάνδρου 30-32
Χαριλάου, Θεσσαλονίκη
Τηλ Ιατρείου: 2314.020.705
Κινητό : 6942.460.588
Email: victoria@kougia.gr
www.kougia.gr
Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την εκπαίδευσή της συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών “Erasmus” και εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη στο Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Univercita Cattolica del Sacro Cuore, που βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Ιταλίας. Η ειδίκευσή της παιδιάτρου άρχισε στο Νοσοκομείο «Ειδικών Παθήσεων» Θεσσαλονίκης (Ν.Ε.Π.Θ. ή Λοιμωδών), όπου εκπαιδεύτηκε σε όλο των φάσμα των λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικού, ουροποιητικού και κεντρικού νευρικού συστήματος.
Η ειδίκευσή της στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση των οξέως και χρονίως πασχόντων ασθενών, καθώς και στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.Για την πληρέστερη κατάρτισή της, μετά την ειδίκευσή της στο Ν.Ε.Π.Θ. η ιατρός μετέβη στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Τμήμα Φυσιολογικών Νεογνών του Chelsea and Westminster Hospital, ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου, που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου και είναι αναγνωρισμένο ως “Baby Friendly ” από τη UNICEF. Εκεί μεταξύ άλλων εκπαιδεύτηκε σε θέματα θηλασμού από εξειδικευμένο προσωπικό. Ακολούθως, στο ίδιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο εργάστηκε στο τμήμα της Γενικής Παιδιατρικής, με ασθενείς από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία και με νοσήματα από όλο το φάσμα της Παιδιατρικής.
Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το τμήμα της εκπαίδευσή της δόθηκε στην αντιμετώπιση παιδιών με σύνθετα γαστρεντερολογικά προβλήματα, καθώς και με χρόνια σοβαρά προβλήματα που απαιτούσαν νοσηλεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επόμενο βήμα στην εκπαίδευσή της αποτέλεσε το γνωστό νοσοκομείο του Λονδίνου Royal Brompton Hospital, που αποτελεί διεθνές κέντρο αναφοράς για αναπνευστικά και καρδιολογικά περιστατικά. Εκεί εργάστηκε στην Μονάδα Εντατικής Παίδων, καθώς και στο Παιδοαναπνευστικό και Παιδοκαρδιολογικό τμήμα με ασθενείς με δύσκολα και απαιτητικά νοσήματα.