Ένα ερώτημα που είναι σπαζοκεφαλιά για τον νέο γονιό (αλλά και για τους πιο έμπειρους), μιας κι όταν πρόκειται να διαλέξει μια καινούργια ή και την πρώτη οδοντόβουρτσα για το παιδί. Κλασική ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα λοιπόν;

Δεν θα επεκταθώ γιατί το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια απαραίτητη καθημερινή διαδικασία για την διατήρηση καλής στοματικής υγείας (παιδιών κι ενήλικων). Το γιατί το γνωρίζουμε (θέλω να πιστεύω) όλοι μας. Το δύσκολο όμως είναι να επιλέξουμε μια σωστή οδοντόβουρτσα, μιας και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα. Για να ξεκινήσω με ολίγον πιο επιστημονικά δεδομένα, να γνωρίζεις πως η οδοντιατρική κοινότητα δεν έχει δώσει μια σαφή απάντηση που να είναι ομόφωνα αποδεκτή. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι χρησιμοποιώντας ηλεκτρική οδοντόβουρτσα επιτεύχθηκε μεγαλύτερο ποσοστό καθαρισμού της οδοντικής πλάκας από τα δόντια. Όμως αυτό πιθανότατα δεν οφείλεται αποκλειστικά στην καθαριστική ικανότητα των ηλεκτρικών οδοντόβουρτσων αλλά και σε άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη χρήση τους.

Η αγορά βρίθει από επιλογές για ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες για παιδιά, όμως έχε κατά νου πως υπάρχουν και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα συγκριτικά με μια συμβατική χειρός. Καταρχήν είναι γεγονός ότι μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για παιδιά είναι πολύ πιο απλή και εύκολη στην χρήση από μια συμβατική και συνήθως ένα παιδί θα πετύχει καλύτερο καθαρισμό των δοντιών. Το βασικό μειονέκτημα αν δώσουμε σε ένα παιδί από πολύ μικρή ηλικία να χρησιμοποιεί ηλεκτρική είναι ότι δεν θα έχει μάθει να βουρτσίζει σωστά με απλή οδοντόβουρτσα αν αργότερα θελήσει ή χρειαστεί να την χρησιμοποιήσει.

Αυτό που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, είναι πως όποιου τύπου οδοντόβουρτσας κι αν επιλέξεις, πάρε αυτή που θα του τραβάει περισσότερο το ενδιαφέρον για τη διαδικασία. Αν, για παράδειγμα, η χρήση της συμβατικής οδοντόβουρτσας του φαίνεται βαρετή, τότε η ηλεκτρική είναι μονόδρομος αφού το βούρτσισμα θα το δει σαν παιχνίδι.

Όποια κι αν είναι η επιλογή σου, θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον κάποιες προϋποθέσεις. Σαφώς και θα πρέπει να βγάλεις από τη λίστα σου τις σκληρές οδοντόβουρτσες, μιας και οι μαλακές είναι πιο κατάλληλες για τα δοντάκια και τα ούλα του μικρού σου. Επιλέγεις σίγουρα παιδική οδοντόβουρτσα, όπου το μέγεθος και η κεφαλή της θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να τη χρησιμοποιεί με άνεση. Αφενός η κεφαλή να μην είναι πολύ μεγάλη και αφετέρου η λαβή της να είναι αρκετά μακριά ώστε να μπορεί εύκολα να την κρατήσει και να ελέγξει την κίνησή του.

Τέλος, δώστε του τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνο τι το βολεύει. Είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει χωρίς διαμαρτυρίες μια οδοντόβουρτσα που έχει επιλέξει το ίδιο, επομένως επιτρέψτε του να διαλέξει, αφού του δείξετε 2-3 υποψήφιες οδοντόβουρτσες.