Ένα από τα συχνότερα δερματικά προβλήματα των παιδιών, κατά τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες, είναι οι σταφυλοκοκκικές βλάβες. Η επιφανειακή δερματική λοίμωξη που οφείλεται σε σταφυλόκοκκο είναι ένα συχνό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας και ονομάζεται μολυσματικό κηρίο. Η βλάβη αυτή μπορεί να προκληθεί και από ένα άλλο μικρόβιο, τον στρεπτόκοκκο αλλά ο σταφυλόκοκκος αποτελεί συχνότερο αίτιο.

Πώς μοιάζει μια δερματική βλάβη από σταφυλόκοκκο;
Συνήθως εμφανίζεται σα μια ή περισσότερες φυσαλίδες (φουσκάλες) πάνω σε μια ερυθηματώδη βάση (κόκκινο ερεθισμένο δέρμα). Οι φυσαλίδες αυτές μπορεί να μεγαλώσουν και κάποια στιγμή να σπάσουν απελευθερώνοντας διάφανο ή κιτρινωπό υγρό. Μπορεί να πάρουν τη μορφή μιας πληγής με κρούστα. Οι βλάβες εμφανίζονται συχνότερα στην περιοχή της μύτης γύρω από τα ρουθούνια του παιδιού ή στο τριχωτό της κεφαλής. Μπορούν όμως να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος ή σε διαφορετικά μέρη του σώματος ταυτόχρονα.

Γιατί κόλλησε το παιδί μου σταφυλόκοκκο;
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο σταφυλόκοκκος συχνά αποτελεί στοιχείο της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος των παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι ζει στο δέρμα χωρίς να προκαλεί προβλήματα ή συμπτώματα. Ορισμένες, ωστόσο, φορές όταν ο φραγμός του δέρματος διαταραχθεί για κάποιο λόγο (τσίπμημα εντόμου, τραυματισμός, έγκαυμα, έκζεμα), ο σταφυλόκοκκος βρίσκει ευκαιρία να προκαλέσει λοίμωξη τοπικά.

Το καλοκαίρι, όπου το μεγαλύτερο μέρος του δέρματος παραμένει ακάλυπτο και συνεπώς εκτεθειμένο σε εξωτερικούς παράγοντες και τραυματισμούς, η συχνότητα εμφάνισης του μολυσματικού κηρίου είναι μεγαλύτερη.

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τον σταφυλόκοκκο;
Η προσβολή από σταφυλόκοκκο αποτελεί τη συχνότερη μορφή μικροβιακής λοίμωξης του δέρματος στα παιδιά. Επομένως, οποιοδήποτε παιδί μπορεί να προσβληθεί. Ωστόσο, πιο ευαίσθητα είναι παιδιά:

  • ηλικίας 2-5 ετών
  • ανοσοκατεσταλμένα
  • με χρόνιο έκζεμα
  • που ζουν σε φτωχές συνθήκες υγιεινής ή συνωστισμού με άλλα παιδιά

Ποια είναι η αντιμετώπιση του μολυσματικού κηρίου;
Η εμφάνιση βλαβών σε δέρμα ενός παιδιού απαιτεί αρχικά αξιολόγηση από τον παιδίατρο. Αν διαγνωστεί σταφυλοκκοκική λοίμωξη του δέρματος μπορεί να χρησιμοποιηθούν τοπικά αντιβιοτικά με τη μορφή κρέμας ή ακόμα και συστηματική αγωγή (αντιβίωση από το στόμα). Η μορφή θεραπείας επιλέγεται από τον ειδικό συνήθως με βάση την έκταση και τον αριθμό των βλαβών, της εντόπισής τους και τη γενικότερη κατάσταση του παιδιού. Σε ήπιες περιπτώσεις, που αφορούν λίγες βλάβες μικρής έκτασης, συνήθως επιλέγεται η τοπική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση σημαντική είναι η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Τι επιπλέον μέτρα μπορώ να λάβω σαν γονιός για να επιταχύνω τη θεραπεία ή να προλάβω την εμφάνιση των σταφυλοκοκκικών βλαβών;
Καλό είναι οι γονείς να γνωρίζουν πως ο σταφυλόκοκκος είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός, τόσο από παιδί σε παιδί (αν υπάρχουν πληγές στο δέρμα του παιδιού), όσο και στο ίδιο το παιδί, στα διάφορα σημεία του σώματος. Για παράδειγμα, αν το παιδί εμφανίζει ήδη μια σταφυλοκοκκική βλάβη σε ένα σημείο του σώματος, μπορεί ξύνοντας μια πληγή σε άλλο σημείο του σώματος να μεταδώσει και εκεί το σταφυλόκοκκο.

Συμβουλές προς τους γονείς για την πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση των σταφυλοκοκκικών βλαβών:

  • Τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες πάρτε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή των τσιμπημάτων από έντομα/ κουνούπια.
  • Φροντίστε ώστε τα νύχια του παιδιού να είναι κοντά για να μην πειράζει/ ξύνει τις ήδη υπάρχουσες βλάβες.
  • Αν το παιδί σας εμφανίσει οποιαδήποτε δερματική βλάβη επικοινωνήστε έγκαιρα με τον παιδίατρο για να σας καθοδηγήσει.
  • Φροντίστε ώστε το δέρμα του παιδιού να παραμένει καθαρό και ενυδατωμένο (ειδικά στις περιπτώσεις παιδιών με ιστορικό εκζέματος).
  • Αποφύγετε τη χρήση κοινής πετσέτας, σεντονιών ή ρούχων από τα μέλη της οικογένειας.
  • Όσο είναι δυνατό, καλύψτε τις βλάβες του παιδιού όταν αυτό έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά ή κινείται σε κοινόχρηστους χώρους.


Μαρία Ελένη Βαρανάκη
Παιδίατρος
www.varanaki.care
info@varanaki.care
6936683731

Η κυρία Βαρανάκη Μαρία-Ελένη είναι παιδίατρος με Ιδιωτικό Ιατρείο στην Αθήνα, Επιμελήτρια στην Παιδιατρική Κλινική του Metropolitan Hospital στο Nέο Φάληρο και Συνεργάτης Παιδίατρος στο Νοσοκομείο «Παίδων Μητέρα». Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και έλαβε την ειδικότητα της Παιδιατρικής στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Συμμετέχει ενεργά με ανακοινώσεις σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια.