Οι φιλίες είναι κρίσιμες και πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των παιδιών, όμως μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο ως γονέας να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεκινήσει νέες φιλίες. Ο ρόλος σας θα αλλάξει καθώς μεγαλώνει το παιδί σας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που γνωρίζουμε ότι ισχύουν για τα παιδιά όλων των ηλικιών.
• Γνωρίστε τους φίλους του παιδιού σας! Οι εμπλεκόμενοι γονείς βοηθούν στην προστασία των παιδιών τους μέσα από μια σειρά επικίνδυνων συμπεριφορών που μπορεί να παρουσιαστούν σε μια φιλία.
• Προσκαλέστε τους φίλους των παιδιών ώστε να μπορέσετε να τους γνωρίσετε.
• Όταν είναι δυνατόν, γνωρίστε και τους γονείς των φίλων τους.
• Να συζητάτε συχνά με το παιδί σας και χωρίς να το κρίνετε ή να προσπαθείτε να "λύσετε προβλήματα". Αυτό θα είναι μια καλή ευκαιρία έτσι ώστε το παιδί σας να σας εμπιστευτεί τυχόν πρόβλημα που θα αντιμετωπίζει σε μια φιλία του, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα του παρέχετε την κατάλληλη υποστήριξη όταν χρειάζεται.
Πόσο πρέπει να συμμετέχω στην επιλογή των φίλων του παιδιού μου;
Αυτό εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Όταν τα παιδιά είναι μικρότερα, μπορείτε να έχετε περισσότερη επιρροή, επιλέγοντας ποιος προσκαλείται στο σπίτι σας, ενθαρρύνοντας το παιδί σας να είναι φίλος με ορισμένα παιδιά ή καθοδηγώντας το μακριά από παιδιά με τα οποία αισθάνεστε λιγότερο άνετα.
Ωστόσο, για τα παιδιά όλων των ηλικιών, και σίγουρα για τα μεγαλύτερα παιδιά, πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις μόνα τους και να μην τους επιβάλλετε φιλίες. Εάν ένα παιδί δεν θέλει να είναι φίλος με ένα άλλο παιδί, βεβαιωθείτε ότι είναι καλό και ευγενικό, αλλά μην αναγκάζετε μια φιλία όπου δεν υπάρχει κάποια ανταπόκριση.
Τι γίνεται αν δεν μου αρέσουν οι φίλοι του παιδιού μου;
Εάν δεν είστε άνετοι με τους φίλους που έχει επιλέξει το παιδί σας, συνομιλήστε μαζί του σχετικά με τις συμπεριφορές των φίλων του. Μιλήστε του για το γεγονός ότι προτιμάτε να μην συσχετίζονται τόσο πολύ με αυτούς τους φίλους. Είναι δικαίωμά σας ως γονέας να μην επιτρέπετε στο παιδί σας να περνάει χωρίς επίβλεψη χρόνο με έναν συμμαθητή με τον οποίο νιώθετε άβολα.
Τι γίνεται αν το παιδί μου έχει πρόβλημα να κάνει φίλους;
Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να κάνουν φίλους. Οι λόγοι αυτής της δυσκολίας ποικίλλουν και μπορεί να έχουν να κάνουν από την ντροπαλότητα που νιώθει ένα παιδί μέχρι και τα ενδιαφέροντα του.
Έτσι:
• Ζητήστε από το παιδί σας να κάνει εξάσκηση μαζί σας για το πώς να προσεγγίσει ένα άλλο συνομήλικο.
• Ενθαρρύνετε την ανάπτυξη νέων, κατάλληλων για την ηλικία του ενδιαφερόντων, προκειμένου να συνδέεται με συνομηλίκους του.
• Εγγράψτε το παιδί σας σε μια ομαδική δραστηριότητα (όπως ένα άθλημα ή ξένες γλώσσες) για να ενθαρρύνετε την αλληλεπίδραση του με τους συνομηλίκους.
• Οι ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την οικοδόμηση κοινωνικών δεξιοτήτων και εμπιστοσύνης ενός παιδιού και βοηθούν στην υγιή και σωστή ανάπτυξη του.
• Ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό για το άγχος ή τη ντροπή του παιδιού σας, εάν και εφόσον αυτό επηρεάζει την ικανότητά του να κάνει φίλους ή εάν στενοχωρείται από το άγχος.
Χριστίνα - Μαρία Γούλου
Συντακτική ομάδα του Timeforkids