Μιλώντας με την συγγραφέα Ελπίδα Μηναδάκη του παιδικού βιβλίου: Η διάσωση της Νεραυγής

Ενημερώθηκε

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Διασκέδαση

Περιγραφή

- Κάθε συγγραφικό σας έργο είναι μοναδικό και ξεχωριστό αναδεικνύοντας ένα συγκεκριμένο ηθικό δίδαγμα. Ποιο πιστεύετε ότι πρέπει να είναι το ηθικό δίδαγμα της εποχής μας στα παιδιά λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες;
- Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Πάντα προσπαθώ να γράφω μια ιστορία που θα αγγίζει μικρούς και μεγάλους και θα τους αφήνει στο τέλος, ένα χαμόγελο, αλλά και έναν προβληματισμό! Αυτό πιστεύω πρέπει να συμβαίνει σε κάθε παιδί. Όταν διαβάζει ένα βιβλίο, βλέπει μια ταινία, ακούει ένα τραγούδι, όποιο και να είναι το ερέθισμα, είναι σημαντικό να τον προβληματίζει και να τον εξελίσσει.

- Στο έργο σας «Η διάσωση της Νεραυγής», προβάλλετε την αξία της φιλίας, της ελευθερίας και του σεβασμού κάθε πλάσματος της φύσης. Σύμφωνα με την εμπειρία σας, ποια είναι η στάση των σημερινών παιδιών όσον αφορά τα συγκεκριμένα θέματα; Υπάρχει ευαισθητοποίηση;
- Πιστεύω ότι τα παιδιά έχουν αξίες. Στο δημοτικό τουλάχιστον γίνεται πολύ καλή δουλειά στα περισσότερα σχολεία που είναι οι ηλικίες που μπαίνουν οι βάσεις. Φυσικά, το οικογενειακό περιβάλλον είναι καθοριστικό για να αποκτήσουν τα παιδιά ευαισθησίες, ενσυναίσθηση και να ενδιαφέρονται για κοινωνικά θέματα. Από εκεί ξεκινάνε όλα και συνεχίζουν στο σχολείο.

- Ποιες θεωρείτε πως πρέπει να είναι οι προτεραιότητες ενός γονέα στην ανατροφή των παιδιών του, με στόχο την ευαισθητοποίηση απέναντι σε τέτοιου είδους θέματα;
- Να μάθει να σέβεται τα άλλα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής τάξης, εθνικότητας, κλπ. Να εκτιμάει αυτά που έχει και να συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Να έχει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να σέβεται την διαφορετικότητα του άλλου. Παράλληλα, να φροντίζουν οι γονείς και οι δάσκαλοι να του καλλιεργούν την ευγενή άμιλλα. Ο υγιής ανταγωνισμός κτίζει υγιείς προσωπικότητες, το αντίθετο είναι καταστροφικό. Και φυσικά, να λαμβάνει αγάπη. Όταν παίρνει αγάπη, μπορεί και να δώσει.

- Αναδεικνύοντας μέσα από το έργο σας την αξία της φιλίας, έχετε να σημειώσετε κάτι για αυτήν ή να μας δώσετε κάποια συγκεκριμένη συμβουλή είτε λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις είτε τις εμπειρίες σας;
- Η φιλία δεν είναι δεδομένη κι ούτε γεννιέται ξαφνικά. Κερδίζεται. Θέλει χρόνο, αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλληλοσεβασμό, αλληλοθαυμασμό και αλληλοεκτίμηση. Είναι όπως κάθε σχέση. Επενδύεις σε αυτήν, την στηρίζεις και χαίρεσαι όταν ο φίλος ή η φίλη σου πάει μπροστά. Και φυσικά, να υπάρχει χιούμορ και καλή διάθεση! Αυτά ‘σώνουν’ πάντα καταστάσεις στα δύσκολα!

- Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εντυπώσεις των μικρών αναγνωστών όσον αφορά το βιβλίο σας «Η διάσωση της Νεραυγής»; Τι είναι αυτό που τους εντυπωσιάζει πιο πολύ;
- Εντυπωσιάζονται με όλες αυτές τις σχεδόν ανθρώπινες ιδιότητες των δελφινιών. Είναι εντυπωσιακά έξυπνα, παιχνιδιάρικα, δοτικά και ταυτόχρονα έχουν ισχυρό αίσθημα σεβασμού το ένα προς το άλλο. Αυτό που τους σοκάρει είναι το γεγονός ότι ζούνε πάνω από 60 χρόνια σε ωκεανούς και όταν βρίσκονται σε κατάσταση αιχμαλωσίας μόνο 10 χρόνια!

- Καθώς είστε ένα άτομο πολυτάλαντο που ασχολείται με πολλά, μεταφέρετε μας λίγο περιληπτικά τις εντυπώσεις σας από τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής που έχετε πραγματοποιήσει.
- Έχω τη χαρά να διδάσκω μαθήματα δημιουργικής γραφής εδώ και 9 χρόνια σε πολυχώρους, βιβλιοπωλεία, σχολεία και Ιδρύματα. Είναι πολύτιμη αυτή η εμπειρία με τα παιδιά γιατί ερχόμαστε κοντά, μαθαίνω πώς σκέφτονται και πόσο γρήγορα αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα που τους δίνεις. Τα παιδιά έχουν εξαιρετικές ιδέες και χαίρονται όταν δοκιμάζουν τρόπους και πράγματα έξω από τα καθιερωμένα που κάνουν στο σχολείο. Κι αυτό οφείλουμε να κάνουμε!

- Έχοντας γράψει βιβλία για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, υπάρχει κάποια που πιστεύετε ότι σας αντιπροσωπεύει περισσότερο;
- Γράφω κυρίως για παιδιά δημοτικού, παρόλο που τα μηνύματα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ και με το εφηβικό αλλά είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, θέλει προσοχή, έρευνα και σέβομαι πολύ τους συναδέλφους που το τολμούν! Όταν νιώσω έτοιμη, ίσως το τολμήσω.

- Τι αποτελεί για εσάς έμπνευση για ένα νέο βιβλίο;
- Τα ίδια τα παιδιά! Πάντα κάτι θα πουν ή θα κάνουν που πυροδοτούν νέες ιδέες!

- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Έχετε στο μυαλό σας «κάτι» που θα θέλατε στο μέλλον να υλοποιήσετε;
- Έχω πολλά στο μυαλό μου. Για την ώρα ετοιμάζουμε με τις εκδόσεις Υδροπλάνο μια νέα, ενδιαφέρουσα σειρά που θα συμμετέχουν κι άλλοι συγγραφείς αλλά δεν θα την αναφέρω ακόμα. Και επίσης, πρόκειται να μεταφέρω σε παιδική παράσταση ένα παλιότερο, αγαπημένο βιβλίο μου ‘Τα Φανταστικά Κουμπιά και η Βροχή των Αστεριών’.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίό Η διάσωση της Νεραυγής εδώ.

Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

17/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
17/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
17/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
17/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
17/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι