Μιλώντας για το κουκλοθέατρο με την Ιρίνα Μπόικο

Ενημερώθηκε

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Διασκέδαση

Περιγραφή

Απολαύστε την συνέντευξη του Timeforkids.gr με την Ιρίνα Μπόικο να μας μιλάει για την σχέση της με το κουκλοθέατρο και όχι μόνο!

1. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το βρεφικό – προσχολικό κουκλοθέατρο;
Ασχολούμαι με κουκλοθέατρο για όλες τις ηλικίες. Στο ρεπερτόριο του White Puppet Θέατρο έχουμε 5 έργα για ενήλικο κοινό, έργα για παιδιά γυμνασίου- δημοτικού, έργα για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στο Baby Θέατρο έχουμε έργα για βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως και 2,5 ετών.
Λατρεύω το παιδικό κοινό, «ζούμε» ενεργά μαζί το κάθε παραμύθι. Στις παραστάσεις του Baby Θεάτρου και οι εμπειρίες που βιώνουν οι γονείς, είναι μοναδικές- το να βλέπεις το μωρό σου για πρώτη φορά να βλέπει θέατρο!Μου αρέσει να ζω αυτές τις ανεπανάληπτες στιγμές με τους γονείς.

2. Από που ασκείτε την έμπνευσή σας για την δημιουργία των παραστάσεων σας;
Η ίδια η ζωή μάς εμπνέει  να κάνουμε πράγματα, θεωρώ. Όπως και εμένα.

3. Κάθε παράσταση περνάει και το ανάλογο μήνυμα ως προς το κοινό του. Από την μεριά σας υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που επιλέξατε να το κάνετε μέσα από τις κουκλοθεατρικές φιγούρες;
Οι δυνατότητες του κουκλοθεάτρου είναι απεριόριστες. Μια κούκλα στη σκηνή μπορεί να κάνει τα πάντα. Με γοητεύει η εικόνα μιας κούκλας στα χέρια του κουκλοπαίκτη, που την «ζωντανεύει». Έχει μαγική ατμόσφαιρα το κουκλοθέατρο, σου επιτρέπει να αγγίξει χορδές στις ψυχές των ανθρώπων. 

4. Τι διαφορά θεωρείτε ότι έχει το κοινό των παραστάσεών σας από τα μεγαλύτερο ηλικιακό παιδικό κοινό;
Όπως ανέφερα, εμείς έχουμε παραστάσεις για όλες τις ηλικίες. Η προσέγγιση της κάθε ηλικιακής ομάδας είναι διαφορετική, φτιάχνοντας μια παράσταση π.χ. για βρέφη, θα ψάξουμε διαφορετικούς κωδικούς επικοινωνίας από το όταν θα φτιάξουμε μια παράσταση για παιδιά δημοτικού. Η κάθε ηλικία απαιτεί το δικό της τρόπο προσέγγισης, π.χ. στη χρήση και ένταση της μουσικής, των φώτων και του σκοταδιού, στη πλοκή της παράστασης.

5. Στις παραστάσεις έχετε χρησιμοποιήσει και την τεχνική sand – art. Ποιό ήταν το κριτήριο που αποφασίσατε να συμπεριλάβετε αυτή την τεχνική;
Η τέχνη του SAND ART (ζωγραφική με άμμο σε ένα γυάλινο τραπέζι) είναι μια τέχνη, που μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Στις παραστάσεις, που χρησιμοποιούμε το Sand Art δημιουργούμε πολλές μαγικές και ατμοσφαιρικές  στιγμές, όπως, π.χ. στην παράσταση «Πέτα, Λούδα!» που όταν η μικρή κάμπια βλέπει όνειρα, τα ζωγραφίζουμε με την άμμο και τα παιδιά τα βλέπουν στην οθόνη. Μετά την παράσταση καλούμε και τους θεατές να ζωγραφίσουν και αυτό πάντα ενθουσιάζει το κοινό.

6. Πρόσφατα λάβατε μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τον ντοκυμαντέρ σας.
Ναι, φέτος γύρισα δυο ντοκιμαντέρ, το «Cage Survivor» και το «Ο Καραγκιοζοπαίχτης της Νιόν» που προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Και με το ντοκιμαντέρ «Ο Καραγκιοζοπαίχτης της Νιόν», που ήδη έχει αποσπάσει τρία βραβεία στα φεστιβάλ που έχει προβληθεί, διοργανώνουμε κινηματογραφικά εργαστήρια σε σχολεία. 

7. Αυτήν την περίοδο έχετε κάποια καλλιτεχνικά σχέδια που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Έως τέλη Μαΐου θα παίζουμε τις παραστάσεις μας στο Θέατρο Olvio και ύστερα ετοιμάζουμε την καλοκαιρινή μας περιοδεία.

Δείτε φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε ακόμη

Προτάσεις Διασκέδασης

01/05/2024

Θέλετε να απολαύσετε βουτιές με τα μικρά σας; Τότε μπορείτε να συμμετέχετε σε μια ξεχωριστή εμπειρία βρεφικής κολύμβησης στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.

Αθήνα
01/05/2024

​​​​​​​Τα παιδιά έχουν μέσα τους πολλή ενέργεια, βοηθήστε τα να την κατευθύνουν προς την άθληση!

Μαρούσι
01/05/2024

Μια εργατική αραχνούλα η Καλλιόπη προσπαθεί μία δουλειά που δεν έχει ξανακάνει ποτέ της!

Αιγάλεω
01/05/2024

Ένα ακόμη διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό παραμύθι από τη συγγραφέα Ανδριανή Νικολάκου. Ένα παραμύθι που εξάπτει τη φαντασία και θυμίζει κάτι από τα παλιά

Αιγάλεω
01/05/2024

Ενώ ένα νεαρό, ανυπόμονο, ολοστρόγγυλο φεγγάρι ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του στον ουρανό, ένα αναπάντεχο πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα!

Άλιμος

Κατηγορίες Άρθρων

Διασκέδαση
98
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διασκέδαση
Διατροφή
35
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Διατροφή
Υγεία
79
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Υγεία
Για το σχολείο
36
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Για το σχολείο
Μένουμε σπίτι
24
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
Μένουμε σπίτι