Καθώς πλησιάζουν σιγά σιγά τα Χριστούγεννα μπαίνουμε στο πνεύμα των εορτών, είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα gingerbread cookies με τα παιδιά μας, χρησιμοποωντας πάντα αγνά και βιολογικά προϊόντα για να κάνουμε την απόλαυση και τη δημιουργικότητα να συμβαδίσει με την υγιεινή διατροφή.
Τα μπισκοτάκια αυτά είναι αρωματικά και πεντανόστιμα, εύκολα να τα φτιάξουν τα μικρά χεράκια με λίγη βοήθεια και μπορούν ακόμη να στολίσουν και το δέντρο μας!
Εμείς τα φτιάξαμε με coupe pâte γατούλα και ανθρωπάκι και τα στολίσαμε με χρωματιστή βουτυρόκρεμα. Καλό είναι αν δεν καταναλωθούν σχετικά άμεσα να μπούνε στο ψυγείο λόγω της βουτυρόπαστας. Αν αποφασίσετε να στολίσετε το δέντρο με αυτά μπορείτε να τα στολίσετε με ζαχαρόπαστα που είναι πιο ανθεκτική ή ακόμη να αφήσετε τα παιδιά να τα ζωγραφίσουν με χρώματα!
Θα χρειαστούμε για τα μπισκότα:
- 375γρ αλεύρι γοχ
- 120 γρ βούτυρο
- 125 γρ σιρόπι σφενδάμου
- 100 γρ αρωματική ζάχαρη demerara
- 1 κρόκο
- 1κ.σ. ginger σε σκόνη
- 1κ.γ. κανέλα
- 1κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα χωρίς αλουμίνιο
- Για τη βουτυρόκρεμα
- 150γρ βούτυρο ανάλατο
- 340 γρ άχνη
- 3 κ.σ. νερό
- Απόσταγμα βανίλιας
Εκτέλεση
1. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και μετά προσθέτουμε τον κρόκο. Χτυπάμε για λίγο ακόμη.
2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε ξανά το μίγμα σε πιό χαμηλή ταχύτητα. Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
3. Βγάζουμε το μίγμα από το ψυγείο και το βάζουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Το ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος περίπου μισό εκατοστό. Κόβουμε τα μισκότα μας με τα coupe pâte που θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
4. Για τη βουτυρόπαστα βάζουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου στον κάδο και το χτυπάμε προσθέτοντας την μιση ζάχαρη κοσκινισμένη. Μόλις αφρατέψει προσθέτουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη, 2 σταγόνες απόσταγμα βανίλιας και το νερό και χτυπάμε λίγο ακόμη.
5. Χωρίζουμε τη βουτυρόπαστα σε μικρά μπολάκια και τη χρωματίζουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής.
6. Χρησιμοποιώντας κορνέ στολίζουμε τα μπισκοτάκια μας αφού έχουν κρυώσει εντελώς.