Σήμερα στο άρθρο μας «Το παιχνίδι από τότε έως σήμερα» θα προσπαθήσουμε να θυμηθούμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια. Επίσης, θα ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να τα παρουσιάσουμε στα παιδιά με σύγχρονη ματιά ώστε να τα αγαπήσουν και αυτά με τη σειρά τους.

Οι διαφορές του τότε με το σήμερα
Για τους νεότερους της παρέας σας ερωτώ. Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς smartphone, internet, youtube, socialmedia, tik tok και βιντεοgames, ή σας πιάνει πανικός στην ιδέα και μόνο ότι θα μπορούσατε να αναγκαστείτε να ζήσετε σε ένα κόσμο χωρίς τα παραπάνω;
Αν οι παλμοί σας έχουν χτυπήσει κόκκινο τότε δε ζήσατε τα δικά μας παιδικά χρόνια και ίσως δεν μπορείτε να καταλάβετε πως έχει αλλάξει μορφή το παιχνίδι από τότε έως σήμερα.
Σίγουρα όμως διαβάζοντας το άρθρο μας θα καταλάβετε.

Πριν ξεκινήσω την παρουσίαση πρέπει να αναφέρω ότι τα παιδικά μας χρόνια είχαν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε γενιά.

Τα χρόνια μας ήταν σχετικά σκληρά με το παιδί, το bullying, οι τιμωρίες, το ξύλο ή έλλειψη γνώσης στους τρόπους διαχείρισης του παιδιού τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων μας αλλά και η έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα ήταν τεράστια προβλήματα. Οπότε προτείνω στον βωμό της νοσταλγίας να μην ξεχνάμε και όλα τα αρνητικά της εποχής μας και να εστιάσουμε σε αυτό το κείμενο μόνο στο πώς άλλαξε το παιχνίδι από τότε έως σήμερα και να θυμηθούμε παρέα ωραίες αναμνήσεις.

Παιχνίδι χωρίς όρια
Σχεδόν σε κάθε απογευματινή έξοδο μας παίζαμε κρυφτό, κυνηγητό, σχοινάκι ΠΑ-ΤΗ-ΤΟ αλλά και Frisbee, το έφερνε μια φίλη μέχρι που χτίστηκε και η τελευταία πολυκατοικία και χάσαμε την υπέροχη αλάνα μας. Πιστεύω ότι τότε η πρώτη επαφή όλων μας, με την προπαίδεια, ήταν το μέτρημα στο κρυφτό. Ακόμα και τώρα που γράφω ακούω τον εαυτό μου αλλά και τους φίλους μου να λένε 5-10-15…. και μου έρχεται να τρέξω να κρυφτώ. Μπορεί και σήμερα τα παιδιά να παίζουν αυτά τα παιχνίδια άλλα όχι με τον ίδιο ζήλο. Βλέπετε το παιχνίδι τότε τελείωνε συνήθως όταν άναβαν οι λάμπες στους δρόμους. Δεν είχαμε κινητά ούτε ρολόγια οπότε ήταν ένα σημάδι ότι έφτασε η ώρα να επιστρέψουμε και να μπούμε για μπάνιο.

Σήμερα για να παροτρύνουμε τα παιδιά μας να εξασκήσουν τους ίδιους μυς, αλλά και τις ίδιες δεξιότητες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παιχνίδια και αξεσουάρ τα οποία  θα τραβήξουν τόσο το ενδιαφέρον των δικών μας παιδιών όσο και των υπολοίπων. Δίνοντας στα παιδιά τον κατάλληλο χώρο, χρόνο αλλά και ερεθίσματα και εντάσσοντας το ελεύθερο παιχνίδι στις δραστηριότητες του παιδιού είμαι σίγουρη ότι θα το δείτε να χαλαρώνει, να μαθαίνει τον εαυτό του αλλά και τα όρια του.

Οπότε προτείνω στον βωμό της νοσταλγίας να μην ξεχνάμε και όλα τα αρνητικά της εποχής μας και να εστιάσουμε σε αυτό το κείμενο μόνο στο πώς άλλαξε το παιχνίδι από τότε έως σήμερα και να θυμηθούμε παρέα ωραίες αναμνήσεις.

Παιχνίδι με μπάλα
Αχ αυτή η μπάλα. Τι να πρωτοθυμηθώ, Τζαμί, μήλα, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, μπίλιες, ψείρες. Εφόσον είχαμε μπάλα υπήρχαν και όλα τα παραπάνω παιχνίδια ώστε να εμπλουτίσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας.
Όλοι μαζί αγόρια και κορίτσια, μια παρέα όλη η γειτονιά. Ειδικότερα τα καλοκαίρια στο χωριό μου δεν υπήρχαν και πολλά παιδιά της ηλικίας μου οπότε η μίξη ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Παίζαμε μαζί από παιδιά 5 χρονών έως και 13. Αυτό ήταν και ένα μάθημα για όλες τις ηλικίες. Τα μικρά μάθαιναν από τους μεγαλύτερους πώς να παίζουν, πώς να φερθούν αλλά και οι μεγαλύτεροι μάθαιναν μέσα από αυτήν τη διαδικασία να είναι πιο υπεύθυνοι αφού είχαν να προσέξουν τον αδερφό, την ξαδέρφη ή το γειτονόπουλο.

Αυτή πιστεύω είναι και η απάντηση σε όλα τα ξεκαρδιστικά meme  σχετικά με το πως επιβίωσαν τα παιδιά των 70s-80s-90s. Ακόμα και τα χτυπήματα στο χώμα ήταν μέσα στο παιχνίδι. Ήταν κάτι συνηθισμένο που θεραπευόταν με λίγο betadine.
Σήμερα κάποια από αυτά τα παιχνίδια παίζονται ακόμη όπως και τότε. Άλλα έχουν ψιλοχαθεί αλλά έχουν εμφανιστεί και πολλά παιχνίδια από άλλες χώρες που δε γνωρίζαμε. Βλέπετε το internet έχει και τα καλά του. Το Πετάνκ ας πούμε είναι ένα παιχνίδι αρκετά δημοφιλές στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στην Αγγλία αλλά άγνωστο στην Ελλάδα του τότε.

Ποδήλατο, πατίνι, σκειτ, Rollers
Το παιχνίδι από τότε έως και σήμερα δεν έχει αλλάξει πολύ. Σίγουρα όμως έχει αλλάξει ο χώρος και η ασφάλεια. Κυρίως κάναμε ποδήλατο και σε μεγαλύτερες ηλικίες βλέπαμε αρκετά παιδιά με σκειτ και Rollers και τα μάτια μας γέμιζαν ενθουσιασμό.

Πώς μαθαίναμε όμως ποδήλατο;
Βλέπετε τότε δεν είχαμε ποδήλατα ισορροπίας, πατίνια που αλλάζουν μορφή όσο μεγαλώνει το παιδί ώστε να μάθουμε σταδιακά. Η συνταγή ήταν απλή αλλά επώδυνη. Ανεβαίναμε στο ποδήλατο και πέφταμε. Η διαδικασία επαναλαμβανόταν μέχρι που τελικά μαθαίναμε έχοντας ως τρόπαια σημάδια σε κεφάλι, γόνατα και χέρια που μας συντροφεύουν μέχρι και σήμερα.

Εγώ φυσικά έχω σημάδι ακόμη και στην κοιλιά όπου σε μία υπέροχη και θεαματική πτώση μου καρφώθηκε το τιμόνι, το οποίο δεν είχε πλαστικά χερούλια. Ακόμη θυμάμαι την έκφραση της μητέρας μου όταν επέστρεψα στο σπίτι.

Ουφάδικα
Και κάπου εδώ αρχίζει η εφηβεία μας. Βασικός πόλος έλξης της νεολαίας τότε ήταν τα ουφάδικα. Σίγουρα οι νεότεροι που διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα πιστεύετε είτε ότι χάλασε το πληκτρολόγιο μου, είτε ότι όντως είμαι εξωγήινη.
Αλλά τότε ήταν το καλύτερο μέρος για οποιονδήποτε έφηβο/η. Μαζευόμασταν εκεί μετά το σχολείο και παίζαμε με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια του τότε. Βλέπετε οι περισσότεροι δεν είχαμε στα σπίτια μας Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, Playstation, NES, SEGA, ATARI και φυσικά ούτε λόγος για internet.

Το Internet της εποχής ήταν το Hiscore στο ταμπλό του αγαπημένου μας παιχνιδιού. Αν κατάφερνες να κερδίσεις μια θέση στους κορυφαίους παίκτες είχες την τιμή να γράψεις τρία ολόκληρα γράμματα ώστε όλοι να ξέρουν ότι εσύ έχεις κάνει αυτήν την εκπληκτική απόδοση.
Φλιπεράκι, ποδοσφαιράκι, χόκεϊ, pac-man ήταν από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια της εποχής.
Φυσικά, πλέον  προσπαθούμε πάση θυσία να μειώσουμε τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μας μπροστά στις οθόνες, σύντομα θα γράψουμε και ένα σχετικό άρθρο. Οπότε stay tunned στο Loot4kids Blog.

Σήμερα μπορούμε να παίξουμε μερικά από αυτά τα παιχνίδια χωρίς την βοήθεια της τεχνολογίας. Η εταιρία Pin Toys μας βοηθάει σε αυτό κατασκευάζοντας τέτοια παιχνίδια  από μασίφ ξύλο καουτσουκόδεντρου και οικολογικά χρώματα και λούστρα.
Οι εταιρίες ποιοτικών παιχνιδιών έχουν μελετήσει  τις διαφορές στο παιχνίδι από τότε έως σήμερα και προσπαθούν να παροτρύνουν τα παιδιά να παίξουν με διάφορους τύπους παιχνιδιών που ήταν από τότε ωφέλιμοι στην ανάπτυξη του παιδιού.
Στο Loot4kids πρωτοπορούμε  επιλέγοντας και αναλύοντας προσεκτικά κάθε παιχνίδι. Έτσι σας δίνουμε τη δυνατότητα στην αρχική μας σελίδα να επιλέξετε τη δεξιότητα που θέλετε να εξασκήσετε και να διαλέξετε το καταλληλότερο παιχνίδι για το παιδί σας.