Σας παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βοηθήσετε εσάς και τα παιδιά σας και να περιηγηθείτε στον διαδικτυακό κόσμο με ασφάλεια.

Δεν είναι κακό τα παιδιά να ασχολούνται με το internet
Όλοι έχουμε ακούσει τις ιστορίες παιδιών που εκφοβίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως δεν είναι κακό ο έφηβός να είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, οι διαδικτυακές σχέσεις αποτελούν μέρος της τυπικής ανάπτυξης των εφήβων. Τα κοινωνικά μέσα μπορούν να υποστηρίξουν τους εφήβους καθώς εξερευνούν και ανακαλύπτουν περισσότερα πράγματα για τον εαυτό τους και τη θέση τους στον ενήλικο κόσμο, δίνοντάς τους έτσι πρόσβαση σε κοινότητες που τους ενδιαφέρει. Συνεπώς είναι καλό να μιλήστε στον έφηβό για το λόγο που θέλει να δραστηριοποιείται στα κοινωνικά μέσα και, στη συνέχεια, βοηθήστε τον να βρει ασφαλείς τρόπους έτσι ώστε να λάβει αυτά τα οφέλη τόσο όταν είναι ενεργός στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης.

Βεβαιωθείτε ότι ο έφηβος συμπεριφέρεται σωστά τόσο στον πραγματικό όσο και στο διαδικτυακό κόσμο. Πρέπει να υπενθυμίσετε στον έφηβο ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου μιας πλατφόρμας δεν παρέχουν ασφάλεια και ιδιωτικότητα σε αυτόν. Κρατήστε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας και ενημερώστε τον ότι είστε εκεί εάν έχει ερωτήσεις ή ανησυχίες.

Προειδοποιήστε τα παιδιά για τη σημασία της ιδιωτικής ζωής και τους κινδύνους που πιθανόν να αντιμετωπίσουν
Οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν ότι μόλις κοινοποιηθεί το περιεχόμενο σε άλλους, δεν θα μπορούν να το αποκρύψουν ή να το αφαιρέσουν εντελώς. Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να εξισορροπούν αυτά που μοιράζονται για τους εαυτούς τους στο διαδίκτυο.

Οι έφηβοι μπορεί επίσης να μην γνωρίζουν ή να επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν ρυθμίσεις απορρήτου και πρέπει να προειδοποιούνται ότι οι παραβάτες χρησιμοποιούν συχνά την κοινωνική δικτύωση, δωμάτια συνομιλίας, email και διαδικτυακά παιχνίδια για να επικοινωνήσουν και να εκμεταλλευτούν παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν για την κλοπή της ταυτότητας και για την ψευδή ταυτότητα.

Βρείτε την σωστή ισορροπία
Είναι σημαντικό για τους εφήβους να τηρούν τις βασικές τους δραστηριότητες, όπως ύπνο, άσκηση, μάθηση και χρόνο με την οικογένεια. Μπορείτε να τους βοηθήσετε να το κάνουν αυτό συζητώντας ποιες δραστηριότητες πρέπει να έχουν σαν προτεραιότητα καθημερινά και, στη συνέχεια, να μπορέσουν να ασχοληθούν και με το διαδίκτυο. Ο σχεδιασμός των ωρών που θα ασχολείται ο έφηβος με το internet θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφή όρια σχετικά με το τι επιτρέπεται στα μέσα και τι όχι. Τα χρονικά όρια είναι επίσης πολύ σημαντικά. Ο χρόνος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καθοριστεί ένα όριο.

Γίνετε καλό πρότυπο
Οι έφηβοι τείνουν να κάνουν ό, τι βλέπουν. Αν λοιπόν αφιερώνετε όλο το χρόνο σας στο Instagram, οι πιθανότητες είναι και ο έφηβός να κάνει το ίδιο. Γίνετε καλό πρότυπο και περιορίστε το χρόνο σας στα κοινωνικά μέσα και τις οθόνες. Και όταν χρησιμοποιείτε τη δική σας συσκευή, βεβαιωθείτε ότι δεν αγνοείτε τα παιδιά σας όταν αυτά προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Θυμηθείτε: Τα παιδιά θα είναι παιδιά
Τα παιδιά θα κάνουν λάθη χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Προσπαθήστε να χειριστείτε τα λάθη με ενσυναίσθηση και μετατρέψτε ένα λάθος σε μια διδακτική στιγμή. Ωστόσο, ορισμένες δυσχέρειες, όπως η απομόνωση, ο εκφοβισμός ή η δημοσίευση εικόνων αυτοτραυματισμού, μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία που υπαινίσσεται τα προβλήματα αυτά. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε προσεκτικά τις συμπεριφορές των παιδιών σας και, εάν χρειαστεί, να ζητήσετε υποστηρικτική επαγγελματική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού παιδίατρου.

Χριστίνα - Μαρία Γούλου
Συντακτική ομάδα του Timeforkids