Ένας τομέας που βλέπουμε να αναπτύσσετε ραγδαία στην Ελλάδα ως προς την ανταπόκριση που φαίνεται να έχει από τις νέες γενιές της, είναι η Ρομποτική. Σε συνάρτηση και με το τελευταίο επίτευγμα στον συγκεκριμένο κλάδο όπου η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο στη  Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής για νέους παρουσιάζοντας ένα «έξυπνο» λευκό μπαστούνι για τους τυφλούς, αρκετοί γονείς σκέφτονται το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης του παιδιού τους στη ρομποτική. 

Αν και ο όρος ρομποτική δημιουργεί μια αίσθηση ότι είναι ένας κλάδος που μπορούν να απασχοληθούν μόνο παιδιά που έχουν κλίση στις επιστήμες ή είναι «χαρισματικά», αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δώσετε την δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί και ένα παιδί σ’ αυτό τον κλάδο που δεν έχει δώσει δείγματα ότι το ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Μέσα από την τριβή του με την ρομποτική μπορεί να ανακαλύψει και να φέρει στην επιφάνεια κάποια κρυφή του κλίση ως προς τις επιστήμες. Επιπλέον, τα οφέλη που μπορούν να του δοθούν μέσα από την ρομποτική μπορούν να το εξελίξουν σε διάφορες πτυχές της ζωής του.  

Για αρχή, μέσω της ρομποτικής ένα παιδί καλείται να έρθει σε επαφή με την ψηφιακή τεχνολογία να την μελετήσει και να αποκτήσεις τις κατάλληλες γνώσεις. Έτσι για να το επιτύχει αυτό αποκτάει και την αντίστοιχη υπευθυνότητα και αφοσίωση που χρειάζεται για να το καταφέρει. Επίσης, είναι ένας κλάδος οπού επιτρέπει στο άτομο που ασχολείται, να δουλέψει με την δημιουργικότητα και την φαντασία του, να ξεφεύγει από τα «κουτάκια» που μας ορίζει η καθημερινότητα μας και να σκεφτεί έξω απ’ αυτά. 

Μ’ αυτόν τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να συλλάβουν μια ιδέα όπου μπορεί να είναι η νέα προσθήκη της φράσης «για ένα καλύτερο αύριο». Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί δεν παραμένουν μόνο στην ιδέα αλλά αφού την σκεφτούν τους δίνεται και η δυνατότητα να ξεκινήσουν να την υλοποιούν και αρκετές φορές να της δώσουν και υπόσταση.

Έτσι, ένα παιδί μαθαίνει από μικρό να αναλαμβάνει ευθύνες και να αρχίζει να σκέφτεται πιο ώριμα και πιο λογικά αφού οι πράξεις του πρέπει να είναι με ακρίβεια για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αποκτάει υπομονή και αυτοπεποίθηση καθώς μέσα από την διαδικασία αυτή μαθαίνει να προβλέπει ή να αντιμετωπίζει τις αναποδιές που θα τύχουν στα σχέδια του αλλά και να μην χάνει την όρεξη του και τη δυναμικότητα του για να τα καταφέρει, κάτι το οποίο είναι χρήσιμο όχι μόνο για την ρομποτική αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του.

Επίσης, μαθαίνει να λειτουργεί σαν ομάδα, να αντιλαμβάνεται ότι για να πετύχεις ένα μεγάλο στόχο χρειάζεσαι και άλλα άτομα μαζί σου, με διαφορετικές απόψεις, με διαφορετικές γνώσεις και διαφορετική δυναμικότητα από το ίδιο. Έτσι μαθαίνει να αναζητάει τέτοια άτομα δίπλα του, να μην τα φθονεί και να γνωρίζει ότι μια ομαλή συνεργασία με άλλα άτομα είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Εάν λοιπόν, σκέφτεστε για το παιδί σας να δραστηριοποιηθεί στον συγκεκριμένο τομέα, διώξτε όλες τις αμφιβολίες σας και δώστε του την ευκαιρία να κρίνει το ίδιο εάν του αρέσει ο συγκεκριμένος τομέας και πόσο μπορεί να αναπτυχθεί και να αποκτήσει όλα τα οφέλη που μπορούν να του προσφερθούν μέσα από την ρομποτική.