Κι όμως δεν είναι τόσο ουτοπικό όσο νομίζεις διαβάζοντας τον τίτλο. Τρόπος υπάρχει, απλά θέλει υπομονή και μια μικρή εκπαίδευση.
Αυτό είναι κάτι που χτίζεται με τον καιρό και δίνοντας στο παιδί να καταλάβει ότι δεν μπορεί να τα περιμένει όλα από σένα. Τι πρέπει να κάνεις δεδομένου ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αρκεί να εξηγήσεις στο παιδί πως ένα τακτοποιημένο δωμάτιο θα το εξυπηρετεί καλύτερα στην καθημερινότητά του, καθώς θα μπορεί να δέχεται εκεί με μεγαλύτερη ευκολία τους φίλους του για να παίξουν, θα κινείται με μεγαλύτερη άνεση και θα βρίσκει χωρίς κόπο κάτι που ψάχνει.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!
Αν το έχετε καλομάθει και όλα τα κάνεις εσύ όσο κουρασμένος/η κι αν είσαι, να ξέρεις ότι αυτή είναι μια νοοτροπία που ίσως σε δυσκολέψει (στην αρχή τουλάχιστον) για να την αλλάξεις. Για αυτό ξεκίνα νωρίς να του δείχνεις πως να μαζεύει τα παιχνίδια και τα βιβλία του. Κάντο να θυμίζει ότι παίζεις μαζί του, εξηγώντας παράλληλα το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε το χώρο μας τακτοποιημένο και καθαρό. Βάλε μουσική ή ακόμα οργάνωσε κι έναν μίνι αγώνα για το ποιος θα συγυρίσει πιο γρήγορα.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι τα παιδιά είναι μιμητικά όντα. Έτσι αν σε βλέπουν καθημερινά να μαζεύεις τα πράγματα του, σταδιακά θα ξεκινήσει κι εκείνο να κάνει το ίδιο. Σ’ αυτή τη διαδικασία θα σε βοηθήσει η κατηγοριοποίηση των παιχνιδιών και η δημιουργία ειδικών αποθηκευτικών χώρων στο παιδικό δωμάτιο. Επίσης φρόντισε στις αλλαγές της εποχής (καλοκαίρι και χειμώνας), εκτός από το ξεσκαρτάρισμα των ρούχων που φοριούνται να προβαίνεις μαζί με το παιδί σε έλεγχο των παιχνιδιών και βιβλίων, ώστε να κρατάτε ότι πραγματικά θα χρησιμοποιήσει και να δώσετε όπου νομίζετε ότι δεν χρειάζεται. Έτσι το παιδί εκπαιδεύεται να κρατά τα αντικείμενα που του είναι απαραίτητα και μαθαίνει να μοιράζεται και να βοηθά κάποιον που έχει ανάγκη.